Andzelina Dzoli (engl. Angelina Jolie, rodjena 4. juna 1975. u Los Andelesu) je americka filmska glumica, bivsa manekenka i ambasador dobre volje Visokog komesara za izbeglice UN. Popularni mediji cesto je proglasavaju za jednu od najlepsih zena, i cesto izvestavaju o njenom zivotu van filmskog platna. Dobitnik je tri nagrade Zlatni globus, dve nagrade americkog Udruzenja filmskih glumaca (engl. Screen Actors Guild) i jednog Oskara.

Mada se kao dete pojavila uz oca Dzona Vojta u filmu „Lookin' to Get Out“ 1982. godine, pravi pocetak njene glumacke karijere je bio deceniju kasnije, u niskobudzetnom filmu „Kiborg 2“ (1993), a svoju prvu glavnu ulogu je imala u filmu „Hakeri“ (1995). Pojavila se u biografskim filmovima „Dzordž Volas“ (engl. „George Wallas“, 1997) i „Manekenka“ (1998) i dobila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu za film „Neprilagodena“ (1999). Medunarodnu slavu je postigla ulogom heroine video-igara Lare Kroft u filmu „Lara Kroft: Tumb rejder“, nakon cega se ustolicila kao jedna od najpoznatijih i najplacenijih glumica Holivuda. Najveci komercijalni uspeh postigla je akcionom komedijom „Gospodin i gospoda Smit“ (2005).

Bila je u braku sa glumcima Dzonijem Lijem Milerom i Bilijem Bobom Torntonom, a trenutno živi sa glumcem Bredom Pitom, u vezi koja privlaci pažnju svetskih medija. Džolijeva i Pit imaju troje usvojene (Madoksa, Paksa i Zaharu) i troje biolosko dece (Sajlo i blizance Vivijen i Noks). Andzelina Dzoli promovise humanitarne ciljeve sirom sveta i poznata je po radu sa izbeglicama preko UNHCR-a.
 

POVRATAK NA INDEX