BIOGRAFIJA

Džordž Kluni (George Clooney) rođen je 6. maja 1961. godine u državi Kentaki, SAD, gde je i odrastao. Njegov otac Nik bio je poznati televizijski voditelj, a majka manekenka. Njegova tetka Rouzmari Kluni (Rosemary Clooney) poznata je pevačica.
Sa 16 godina, pokušao je da uđe u bejzbol tim "Cincinnati Reds", ali pošto u tome nije uspeo, upisao je Univerzitet u Severnom Kentakiju. Svoju prvu ulogu dobio je uz pomoć svog rođaka, u filmu "And They’re Off" 1982. godine. Odmah posle toga, seli se u Los Anđeles radi stvaranja glumačke karijere. U tom periodu učio je glumu u Beverli Hils pozorištu.
Sve do serije "ER" (popularne i kod nas), koja je prvi put prikazana 1994. godine, glumio je u niskobudžetnim serijama. Ulogom u pomenutoj seriji skrenuo je pažnju kako na svoj glumački talenat, tako i na fizički izgled. Ubrzo je izabran za jednog od 50 najlepših ljudi, proglašen najbolje obučenom zvezdom i najseksepilnijim živim muškarcem od strane poznatog časopisa "People". Usledili su i prvi poznatiji filmovi: "One Fine Day" sa Mišel Fajfer i "Od sumraka do svitanja" Kventina Tarantina.
Ubrzo je dobio i jednu od svojih najvećih glavnih uloga - Betmen - koja mu je donela 10 miliona dolara zarade. Od poznatijih filmova izdvaja se i "Out of Sight", zatim "Mirotvorac", u kom je glumio sa Nikol Kidman, i mnogi drugi.
"ER" napustio je 1999. godine, u petnaestom ciklusu uspešne serije, što je po mnogima označilo kraj uspeha ove serije. I zaista, gledanost serije drastično je opala. Odmah su počeli pregovori o Klunijevom povratku u seriju, ali do sada bez uspeha.
Nakon povlačenja iz ove serije, Kluni je snimio osam filmova u toku 1999. i 2000. godine, među kojima se ističu "Tri kralja" i "O, brate, gde si". Bio je u braku sa Talijom Balsam od 1989. do 1992. godine. Sada je još uvek jedan od najpoželjnijih neoženjenih muškaraca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<<<< Nazad