Sajam Mali INOST 2004. Banja Luka
Projekat "Kulturom protiv droge"
Štand našeg projekta
Dizajn i uređenje štanda: Sonja, Branka, Vedran,  Srđan

Opis aktivnosti na Sajmu                   Diplome

kulturom_protiv_droge_18_02.jpg (104788 bytes) kulturom_protiv_droge_18_01.jpg (108864 bytes) kulturom_protiv_droge_18_03.jpg (62093 bytes)
 

U Banjalučkoj gimnaziji su trenutno aktivne dvije sekcije:"Kulturom protiv droge" i "Multimedijalna sekcija". Zadatak prve sekcije (KPD) su stvaranje i izvodjenje predstava, u cemu veliku pomoc i podrsku imaju od strane prof. Vere Bajagic, te povecanje informaticke pismenosti koju trenutno izvodimo u saradnji sa TEOL-om. Multimedijalna sekcija svoje radove predstavlja na sajtu www.enovine.net gdje su svima dostupni elementi izrade web sadrzaja, elementi novinarstava i elementi dizajna (maskote, razlicite modne kreacije itd.). Pored toga, Multimedijalna sekcija ima obavezu da priprema odredjene slajdove za:

1) predstave za sve manifestacije koje organizuje ekipa KPD
2) sajamske nastupe(kao sto je npr. "Mali INOST")
3) takmicenja u skoli(kao sto je npr. takmicenje iz istorije)
4) medijske nastupe prof. Grbica
5) dizajnersko uredjenje standa

Ekipa projekta "Kulturom protiv droge" je ucestvovala na sajmu "Mali INOST"(21. 04-23. 04. 2004. ), a posto je zadatak obe sekcije da i mladji nauce od nas nesto novo i korisno (prvenstveno ucenici osnovnih skola), da i mi sami steknemo nova znanja, tj. da smaknemo djecu sa ulice, na "Malom INOSTu" smo nastupili u saradnji sa O. S. "Milos Crnjanski". Ucenici vec pomenute osnovne skole su ucestvovali u radu na nasem standu, a oni ujedno i saradjuju na sajtovima www.enovine.net i www. znanje.org, te su za svoj dio sajta "Djacki studio" dobili i nagradu. 

Ekipa KPD pod stručnim vodstvom prof. Vera Bajagić je na samom sajmu nastupila sa dvije predstave:
1) "Ekologija-voda" i 
2) "Problem parkiranja".  
Predstave su, na zahtjev organizatora, izvedene cetiri puta u toku prvog dana sajma (21.04.). 

Uz to smo izlozili i radove nasih profesora i starijih ucenika:
1)"Arhimed"-casopis za popularizaciju nauke, autora prof. Rastka Vukovica;
2) multimedijlne cd-ove:Windows, Pascal i Word, ciji su autori profesori Zeljko Grbic, Milka Dzombic i Dusko Milincic. 

S obzirom da je stand KPD bio otvoren za sve aktivne, predstavili smo i projekat EKO-GIM (ekolosku sekciju Gimnazije) i dobrovoljne davaoce krvi u Gimnaziji Banja Luka. 

U dogovoru sa organizatorom nastupili smo van konkurencije u zelji da promovisemo nase mlade stvaraoce. Kada su u pitanju predstave najvise su bili zastupljeni ucenici I5 2003/2004., za dizajn cetiri ucenika iz I5, a za rad na standu ucenici I2, I3, I4, I6, dok su im ucenici I5 u tome pomagali. Profesori Vera Bajagić, Rastko Vuković i Željko Grbic su korisnim sugestijama bili prisutni, a sve ostalo je bilo prepusteno mladima, tako da su, sa stanovista uredjenja standa i odrzavanja reda na standu, bili jako zapazeni, sto je i bio cilj. 

Marijana Zimonja