ljepota i stil

Stil je rijec grckog porijekla, prvenstveno predstavlja nacin izrazavanja, naravno umjetnickog, nacin ponasanja rada i zivota. To je skup odlika, koje karakterisu odredjen imidz.Ali koliko je to u zivotu danas vazno, narocito kod nas? I koliko to danas ima veze sa ljepotom. Biti moderan, danas je imperativ i zena i muskaraca, a narocito kod adolescenata. Biti nov, sadasnji, koji je u duhu vremena, odnosno imati obiljezje neceg novog postaje sve vise opsesija danasnjice.Modna Fabrika, narocito moda na zapadu nudi odredjeni ukus, ili bolje receno trend, predstavlja jedan novi, reklo bi se veoma uspjesanpatent za oduzimanje novca.

Kolijevka mode, Italija, kao i jos pojedine zemlje Evrope, Francuska, Engleska, drze se starog recepta. Medjutim danas  su pomjerene sve granice pristojnosti, pogotovo kod nas. I ovo stvarno moram otvoreno reci: ljudi, razgolicavanje tjela nije nikakav imidz niti stl, ali je moda, koju nam nudi zapad i koju ne treba niposto doslovno prihvatiti. Samim tim postajemo kopije ili hodajuci izlozi.Istina je nemozemo odudarati od drugih, barem ne od vremena, jer covijek oduvijek zivi u zajednici, i tezi ka tome da bude prihvacen i cijenjen kao licnost.Koliko ljudi, toliko cudi, stara je poslovica. Ili kad je preformulisemo Koloko ljudi toliko i stlilova, znaci ne bojati se biti svoj, ali ni pretjerivati.Hodajuci cirkusi nisu pozeljni. Ako niste sigurni kako uklopiti odjecu, uvijek mozete potraziti savjet, bilo na internetu, mozda u butiku, ili u mnostvu magazina prepunih ovom tematikom. ali jedno je vazno, da nastojite obuci uvijek kvalitetne materijale, kroj koji vama odgovara, po figuri, boje koje vam odgovaraju, tj.vasem licu, tenu, ...U suprotnom mozemo samo proizvesti suprotan efekat...ali o tome vise u modnim savjetima.

Dakle, najvaznije jecijeniti sebe, jer ces na taj nacin svje potrebe tretirati kao vazne. Zdravo samopouzdanje ce uciniti Da se osjecamo srecni i zadovoljni.Ali u ovom dugom procesu, Gdje vremenom upoznajemo sebe, gdje sazrijevamo trebamo prihvatiti da ne mora sve biti savrseno.Savrsenstvo je naprosto nepotrebno, aopterecenost istim pravi balast!POdseticu vas da modni stilisti cesto koriste izraz PD ili ti pretjerano dotjerano ( kako bismo mi rekli petjerano napucane ili pretjerano firmirane osobe, koje su susta suprotnost tako pozeljnoj nonsalanciji.)Eto, pretjerano ispada gore nego nedotjerano. U skladu sa istim nikad nemojte obuci sve novo, ma koliko da para imate, jer odjeca ima dusu i nikad nemojte biti firmirani od glave do pete (sto opet zavisi od prilike, krugova u koji se krecete ...)Bakin nakit ili stari kozni kais godinama postaju smo bolji;u kombinaciji sa novim dobija posebnu vrijdnost i smisao, kao recimo stari kisobran uz novu tasnu, a sa prvoklasnom frizurom kucni manikir, i obrnuto.Tako je u zivotu iskljucivost i savrsenstvo su nepozeljni.

 

          HOME PAGE