Biografija

 

 

Gabrielle 'Coco' Chanel ( Saumur, 19.avgust 1883. - Pariz, 10.januar 1971), francuska modna kreatorica, pionirka u svijetu mode.

 

Smatra se najznacajnijom osobom modnog dizajna u 20. vijeku. Rodjena je malom mjestu Saumuru. Nakon rodjenja, njen otac napusta porodicu pa su djeca prepustena na brigu rodjacima i sirotistima. 1909. otvara prvu prodavnicu za prodaju zenskih sesira, te postaje toliko uspjesna da se u roku od jedne godine preseljava u Rue Cambon, vrlo prestiznu lokaciju u Parizu. Iako je bila genijalka, najvise se pamti po dva otkrica : parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. godine, i Chanel odijela koji se sastoji iz suknje do koljena i sakoa. Njen izum je mala crna haljina, koju je posebno popularnom ucinila glumica Audrey Hepburn. Mala crna haljina se moze nositi i po danu i za vecernji izlazak; sve zavisi o dodacima. Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obavezan standard. Smatrala je jednostavnost kljucem istinske elegancije. Nadimak ' Coco' koji znaci ljubimac, dobila je, navodno, u kaficu La Rotonde na Montparnasseu. Pjevala je u kabaretu, a kada bi publika htjela jos, vikali bi Coco i ime je ostalo.

 

Imala je niz ljubavnika i prosaca, ali nikad se nije udala. Pretvorila je parisko hotel Ritz u svoj dom, gdje je zivjela vise od 30 godina. Tamo je stanovala cak i tokom nacisticke okupacije Francuske, a posebno je napadana zbog toga sto je imala nacistickog oficira za ljubavnika. To su joj Francuzi tesko oprostili, iako je vratila svoj ugled po zavrsetku Drugog svjetskog rata. Osim stana povise butika u Rue Cambon, imala je i vilu La Pausa u gradicu Roquerbranu na francuskoj rivijeri.

 

Portretisana je i na filnu i u pozoristu, gdje je napravljen mjuzikl, glavnu ulogu tumacila Kathrine Hepburn. Poslednje godine zivota provela je svicarskom gradu Laussani, u cijem hotelu Ritz i umire 1971. Imala je 88 godina. Tamo je i pokopana, agrob joj okruzuje pet kamenih lavova. Nakon dugih borbi za vodece mjesto kuce Chanel, na njeno mjesto dolazi Karl Lagerfeld.

 

HOMEPAGE