Zanimljivosti

 

 

 

Saumur

 

francuska komuna  u pokrajni Maine-et-Loire, na zapadu Francuske.Smjesten je izmedju rijeka Loire i Thouet. Grad je posebno poznat po godisnjoj izlozbi konja i eskluzivnim vinima.

Rue Cambon

uska, kriva ulicica u samom istorijskom srcu Pariza, svega tri bloka setnje kroz Rue de Rivoli i Boulevard Madaleine. Sagradjena je 1719 radi povezivanja Grands Boulevards i Jardin des  Tuilieries. Na jednoj strani su bile privatne vile, a na drugoj palata Marchela du Luxembourg, danasnji hotel Ritz. 1931. godine Coco Chanel otvara svoj prvi butik na adresi Rue Cambon 31.

Ritz Carlton

kada se covjek sa vizijom, Cezar Ritz, susreo sa jednim od najsarmantnijh krajeva Pariza ,nastao je 1898. godine lukzusni hotel Ritz. Cesar Ritz je uspio u stvaranju idela raja, sinonima lukzusa i elegancije ciji je zadatak bio da osvoji srca svakog ko je odsjedao u hotelu. Coco Chanel je bila toliko ocarana hotelom da ga je ucinila svojim domom. Danas, apartman, koji je bio dom Coco Chanel, uredjen po njenim nacrtima moze da bude Vas za 8.000 dolara za noc.

Mala crna haljina

kratka je, nepretenciozna vecernja ili koktel haljina, koju je lansirala Coco Chanel. Odmah su je uporedili sa automobilom marke Forda, koji je tada bio sinonim za masovnost, jednostavnost, nisku cijenu i crnu boju.Coco je dizajnirala haljinu tako da se na njoj ne vide mrlje i da dobro stoji svakoj zeni. Ova haljina moze biti razlicitih  duzina, ali je uvijek jednostavnog kroja. Ona moze biti sasvim obicna, od jeftinih materijala, ali i od skupodcjenih. Modni kreatori  i mnoge zene smatraju, da je mala crna haljina esencijalni dio zenske garderobe. To je poznati zakon mode da bi svaka zena trebala imati svoju jednostavnu, elegantnu crnu haljinu koju moze obuci u svakoj prilici

Chanel No. 5

 

je prvi parfem Coco Chanel i u prodaji je sve od svog prvog lansiranja 1921. pa sve do danas. Opisan je kao najlegendarniji parfem svih vremena. Procjenjuje se da se svakih 55 sekundi proda bocica Chanel No. 5.

 

 

Kral Lagerfeld

 

(Karl Otto Lagerfeld, 10. septembar 1938. ) - je njemacki dizajner i fotograf sa mjestom prebivanja u Parizu, Francuska. Radio je za vazne modne kuce, ali u njegovoj biografiji se njavise istice mjesto glanog i odgovornog dizajnera modne kuce Chanel. Lagerfeld takodje ima vlastitu modnu kucu i marku.

 

HOMEPAGE