ISTORIJA BENDA, STIL, UTICAJI.....

"Mislim da je sudbina izabrala muziku za nas četvoricu. I ti ako pratiš svoj put, svoje srce sigurno nećeš pogriješiti’ (Serj Tankian)
 

 

Armenija je zemlja u središnjoj Aziji sa glavnim gradom Jerevanom na čelu.Okružena je prijateljskim zemljama poput Turske, Irana, Azerbejdžana i Gruzije dok joj populacija broji 3,5 milijuna ljudi. U Armeniji se prosječno živi 71,2 godine, a pri tom se mjesečno zaradi 300 američkoiračkih dolara.  4 politička prvoborca ove zemlje ugnježđena u samo srce Carstva zla(tom) – System Of A Down. Gospoda u pitanju su Serj Tankian (vokali, klavijature, brada), na gitari poprilično čudnog oblika Daron Malakian, na instrumentu sa 4 žice, gospodin Shavo Odadjian i ultimativni razarač membrana, činela i groupie djevojaka - John Dolmayan, na bubnjevima.

 

Legitimni nasljednici prvaka agit-prop rap-metal doktrine Rage Against The Machine formirani su 1994. godine u sunčanom Los Angelesu u današnjoj postavi. Furiozitet i miješanje malignog metala a la Black Sabbath i Slayer sa jazz formama Franka Zappe i armenskom narodnom (ne-novokomponovanom;) muzikom koštalo ih je povelikog sljedbeništva i ugovora sa Rickom Rubinom i njegovim American Recordings samo dvije godine poslije. 1998. izlazi im prvi, istoimeni, album kojeg nose singlovi Sugar, Spiders i War?. Zanimljiva fuzija glazbenog izričaja pokušana je biti spremljena pod fascikl Nu-Metal zajedno sa Korn, Limp Bizkit i Linkin Park u kritičarskim očima. Iako dijele simptome Nu-Metala poput jednostavnih riffova, nedostatka solaža, prisutnost nisko štimanih gitara i start – stop/glasno - tiho dinamike pjesama; pop način pisanja pjesama i odsutnost rapa i gramofona ipak ih drži na odmaku od navedene MTV bagre.

 

 

Četvrtog septembra 2001. izlazi im drugi album naslovljen Toxicity koji se prodaje istim tempom kao i Nirvanin Nevermind ravno deset godina prije i čini za cargo vojničke hlače isto što i gore spomenuti album za karirane košulje – svi ih nose... Melodiozni hadcore i zavijanje u Chop Suey, laganica sa teškim riffom Aerials i (samo) hardcore u Toxicity guraju album sve više po top-listama. Sada definitivno gurnuti pod tepih Nu-Metala sa folk dopunama pobuđuju u mladom Johnu gnjev i izjave poput: «Do they call Bon Jovi `Italian rock`?». 

Blagodati Interneta u smislu razmjene i cirkulacije piratskog materijala došle su na vidjelo kada su Armenci izdali Steal This Album!. Serj ga ne smatra kompilacijom b-strana već punokrvnim pjesmama koje se nisu ranije pojavile ne zato što su slabije već zato što se jednostavno nisu uklapale u koncepciju niti prvog, istomenog, niti drugog (Toxicity) albuma; tako da postaje neka vrsta putookaza koji će System muzički nastaviti. CD dolazi bez ikakvog omota, samo prozirna plastična kutija, a Steal This Album! nažvrljano je preko pola diska. Sve informacije mogu se dobiti ako se CD ubaci u računalo i spoji na posebni, za to namijenjeni Internet site. Album je ime dobio po knjizi Abbiea Hoffmana, radikala iz davnih 60-ih, zvanoj «Steal This Book» koja je bila zbirka savijeta kako, recimo… napraviti Molotovljev koktel, obiti bravu i ostale korisne stvari.

 

 

«Steal This Album» vjerojatno nikada ne bi ugledao svjetlo dana da neke pjesme nisu procurile na Internet. Doduše, bile su to grube, demo, verzije no i to je ponukalo bend da ih snimi kako treba. Sve navedeno događalo se 2002. godine.
Bend je naizgled bio u hibernaciji do početka 2005. godine kada je najavljen izlazak novog uradka Mesmerize (i to za 17.maja ) te Hypnotize za septembar ove godine. Mesmerize/Hypnotize su konceptualni diskovi, jedan brzi drugi sporiji koji će se po izlasku potonjeg moći stopiti u cjelinu kako muzički tako i fizički jer će omoti biti napravljeni tako da se ova dva albuma mogu spojiti u jedan dupli, so they say.

 

 

System Of A down su već prebučan svijet metala napravili malo melodioznijim i dinamičnijim, a ljudima skrenuli pažnju na neke političke i socijalne teme.

Nazad na početnu stranu

Muzika