Biografija

 

Freddie je rođen na Zanzibaru, otoku sastavnom dijelu afričke države Tanzanije imenom Faroukh Bulsara. Tanzanija mu je posthumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla jako puno.

Majka Jer i otac Bomi porijeklom su iz Indije i time su pripadnici indijske rase. Freddie je pohađao Englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. U istoj školi je i dobio ime Freddie što je njegova obitelj isto tako prihvatila. Freddijev otac Bomi je bio računovođa za Britansku vladu. Kad su izbili nemiri, zajedno s obitelji seli se u Feltham, Velika Britanija.

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn što će se u njegovoj kasnijoj karijeri primijetiti na garderobi grupe. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno sa Timom Staffellom svirali u grupi Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz grupe i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspiješnih basista, dolaskom Johna Deacona konačno je formirana jedna od najpoznatijih svjetskih grupa - Queen. S glasom nevjerojatnog opsega bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je Bohemian Rhapsody, sa albuma A Night at the Opera, 1975.god, u Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice. Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama kao npr. We are the Champions(News of the World, 1977.) 1987. upoznao je Monserrat Caballe i s njom snimio album, na kome je najpoznatija pjesma Barcelona, koja je bila izvedena na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine. Monserrat je pjevala dok je Freddie bio na zaslonu iza nje. 1987. Freddie je obolio od SIDE ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24-og studenog. Iste te godine izlazi posljednji Queenov album Innuendo,koji sadrži dvije oproštajne pjesme ujedno i remek djelo Show must go on i pjesma godine u Velikoj Britaniji These are the days of our lives,za koje mnogi vjeruju da ih je Freddie napisao no stvarna istina je da su preostali članovi grupe Queen napisali te pjesme kao istinsku odu najboljem prijatelju.Freddie je kremiran ali je sam naložio da se ne otkrije gdje je njegov pepeo. Samo Mary Austin zna gdje se pepeo nalazi. Freddie je bio biseksualac. Također je bio veliki fan Lize Minelli i Michaela Jacksona, s kojim je snimio duo State of Shock koji nikad nije izdan kao singl njih dvojice već je Mick Jagger naknadno snimio vokale u studiju identične onim Freddijevim,te pjesma postaje megahit, a s David Bowiejem je snimio pjesmu Under pressure. Poslije smrti u oporuci je ostavio svoju kuću vrjednosti 12 milijuna funti u otmjenoj četvrti Kensington svojoj bivšoj zaručnici Mary Austin.

20. travnja 1992. održan je Freddie Mercury Tribute Concert u Londonu, koji su direktno porenosile televizijske postaje diljem svijeta, te se smatra da je bio gledaniji nego Live aid. Na koncertu su uz preostale članove benda nastupali Robert Plant,Elton John,Axl Rose,Metallica,Paul Young,George Michael,Extreme,Lisa Stansfield,David Bowie,Liza Minelli,Zucchero,Annie Lennox,Seal,Def Lepard i mnogobrojni drugi.

1995 Godine grupa Queen objavljuje i posljednji album "Made in Heaven" na kojemu se nalaze posljednje pjesme koje je Freddie uspio otpjevati. Za pjesmu "Mother Love", Freddie je snimio vokale 2 tjedna prije smrti, no kako je za 2 tjedna umro, Brian May(Gitarista) dovršio je zadnju kiticu i tako je nastala pjesma "Mother Love". Na albumu se nalaze sljedeće pjesme:

 1. It's a Beautiful Day
 2. Made in Heaven
 3. Let Me Live
 4. Mother Love
 5. My Life Has Been Saved
 6. I Was Born to Love You
 7. Heaven for Everyone
 8. Too Much Love Will Kill You
 9. You Don't Fool Me
 10. A Winter's Tale
 11. It's a Beautiful Day (Reprise)
 12. Yeah
 13. Untitled


I sada, nakon više od 15 godina od njegove smrti, još uvijek se sjećamo Freddyea kao snažnog i zabavnog za gledati, dok i na današnjoj glazbenoj sceni nema mnogo umjetnika koji imaju njegove sposobnosti. Freddie je bio veliki umjetnik i imao mnogo darova, od kreiranja odjeće, do crtanja, komponiranja, sviranja, pjevanja.

Nazad

Muzika