Dzimi Marsal Hendriks je rodjen u Sijetlu,drzava Vasington, 27.11.1942.g. Poremecena okolina ucinila je da Dzimi vecinu svojih djecackih dana provede kod svoje babe u Kanadi.Njegova majka je umrla kada je Dzimi imao 15 g. u isto vrijeme kada se Dzimi ozbiljno zainteresovao za muziku.Sa12 g.Dzimi je dobio svoje prvu gitaru,istrument koji ce mu oblikovati sljedcih 16g. njegovog zivota.U 16 g. Dzimi je izbacen iz skole,navodno zato sto je drzao za ruku bijelu djevojku u razredu,i svirao RNR u tinejdzerskoj grupi prije nego sto je dobrovoljno otisao u vojsku u 17 g.

 Poslije 14 mjeseci u vojsci,uceci dosta o padanju i letenju,zadobio je povredu te zbog toga bio razrijesen duznosti.Odlecio je da se vrati muzici.
Slijedece 4 god. naporno je radio putovajuci po SAD-u svirajuci drugu gitaru za razlicite R&R grupe ikljucujuci Little Richard,Ike and Tina Tarner,Wilson Pickett,The Isley Brothers i kasnije King Curtis.
1965. Dzimi je oformio prvi bend-Jimi James and the Flames.Svirajuci u jednom klubu gdje je bio primjecen od drugih muzicara koji su odmah prepoznali njegov talenat,a rijec od ovog mladog virtuoza pruzio je bivsi basista grupe Animals Chas Chandler.Ches je bio toliko impresioniran kada je cuo Dzimija da mu je poslije svirke ponudio da mu bude menadzer i nagovorio ga da se snjim vrati u Englesku.
U to doba u Engleskoj,kasne 1966,svirale su grupe poput The Who,The Beatles i The Cream sa Eric Clapton-om,Jimmy Page-om i Jeff Beck-om kao tri vodece gitare.
The Jimi Hendrix Experience je stvoren:Noel Redding na basu,iza Mitch Mitchell sa bubnjevima i odjednom tu je bio taj crni momak na sceni radeci stvari sa gitaromkoje su bile nemoguce-Dzimi Hendriks.
Serija singlova osvojile su top 10."Hey Joe","Purple Haze" i "The Wind Cries Mary"napravile su Dzimija zvijezdom u Engleskoj.Dzimijev spektakularno izvodjenje na Monterejskom festivale zaprepastilo je slusaoce i Dzimi postaje svijetski poznata licnost.Od tada je prodano na milione njegovih albuma u Americi i sve turneje su bile raspeodane.Ta 1967 bila je velika godina za Dzimija sa 4 singla i 2 albuma u Britaniji i 2 albuma u Americi.
1968.god.izasao je album "Electric Ladyland"sa hitovima "All Along The Watchtower" i "Voodoo Chile".Album nije najbolje prihvacen,alise sastojao iz cetiri strane jednostavno zapanjujuce,tehnicki savrsenog rada na gitari i Dzimijevog iznenadjujuceg teksta punog misticnih slika.
The Experience se raspao 1969. i Dzimi se pridruzio Billy Cox-u da svira na Vudstoku 1969.gdje je bio glavna atrakcija.
1970.godine zajedno kao nova grupa sa Billy Cox-om na basu i Buddy Miles-om na bubnjevima izdaju novi album "Band of Gypsies".
U avgustu 1970.god. zajedno sa Mitch Mitchell-omvratio se u Englesku i svirao na trecem Isle of Wight festivalu sa renoviranom snagom,koja je podsecala na stare dane,bas nakon sto je otvorio svoj vlastiti Electric Ladyland studio.
Oko mjesec dana kasnije 18.9.1970.god. u 27 godini zivota iznenada je umro muzicar, pevac, tekstopisac, gitarista, inovator i kulturna ikona Dzimi Hendriks.Razne spekulacije su dovele do toga da se od njegove smrti stvori mit.Zna se da je noc proveo sa svojoj devojkom, Monikom Deneman, a da je posledica smrti bila kombinacija vina i Vesperax tableta za spavanje što je dovelo do povracanja u snu.
Džimi Hendriks je uveden u americku Rokenrol kucu slavnih i britansku Muzicku kucu slavnih 2005. Njegova zvezda na Holivudskom prolazu slavnih je postavljena 1994., 2003. casopis Roling Stoun je imenovao Hendriksa prvim na svojoj listi "100 najvecih gitarista svih vremena".

 

<<nazad

Muzika