BIOGRAFIJA

 John Winston Ono Lennon,rođen je 9. oktobra 1940.godine u Liverpoolu U Velikoj Britaniji.

John Lennon je bio jedino dijete u braku Julie Stanley i  mornara Alfreda Lennona.Kada je Johnu bilo pet godina,otac je napustio familiju.Njegova majka,koja je započela novu vezu nakon što ju je muž napustio,poslala ga je svojoj sestri smatrajući da će mu biti bolje da odrasta u pravoj familiji.Tako je John proveo djetinjstvo kod tetke Mimi i njenog muza.

Mimi i George,koji nisu imali svoje djece,postali su roditeljski substantiv za Johna.Mimi je bila draga ali stroga,a George ga je učio crtati i kupio mu je prvi muzički instrument-usnu harmoniku.Kada je Lennonu bilo 17 godina,njegova majka Julia,vraćajući se kući pošto ga je posjetila smrtno nastradala kada ju je autom pregazio pijani policajac. Majčina smrt pogodila je Lennona.Mnogo godina poslije,kada je Lennon postao poznati muzičar,napisao je pjesme:Julia,Mother,My mummy`s Dead.Takođe je svom sinu dao ime po njoj,Julian.

Gubitak majke je učvrstio prijateljstvo sa Paulom McCartneyom,koji je takođe izgubio majku kada mu je bilo 14 godina.

Narednih nekoliko godina,John se posvetio školovanju i crtanju stripova.Jedno vrijeme je pohađao umjetnički koledž u Liverpoolu ali ga je ubrzo napustio.Tu je sreo Cynthiu Powell s kojom se kasnijie i vjenčao.

Prije napuštanja škole,John je počeo da se interesuje je muziku.Sviđao mu se američki rock`n`roll,posebno Elvis Presley,Chuck Berry,Buddy Holly i Little Richard.Mimi mu je kupila prvu gitaru iako je mislila da će ubrzo odustati od sviranja.

John je osnovao prvu grupu zajedno sa P.McCartneyem i Georgom Harrisonom,Svirali su rock`n`roll pod imenom ‚‚Johnny and the Moondogs",koji su poslije promjenili u  ‚‚The Silver Beetles",da bi na kraju to ime bilo skraćeno u ‚‚The Beatles".

Kada je 1962.Cynthia Powell zatrudnila,vjenčali su se,a sinu je dao ime Julian.

U novembru 1962. izašao je album Beatlesa oficijelno nazvan‚‚The White Album",ali poznatiji kao ‚‚The Beatles".Kao gost na ovom albumu ,pojavio se Eric Clapton u pjesmi ‚‚While My Guitar Gently Weeps".Istog mjeseca , Lennon je izdao solo album Unfinished Music No.1-Two Virgins sa njegovom kontroverznom partnerkom Yoko Ono.1969. Lennon se formalno vjenčao sa Yoko Ono.

Sitaucija u bendu se sve više pogoršavala.1970.McCartney je definitivno napustio Beatlese i objavio samostalni album‚‚McCartney‚",a zatim je i Lennon oformio ‚‚Plastic Ono Band".Beatlesi su se definitivno raspali ,a zadnji put su bili zajedno u studiju na snimanju pjesme I want you sa albuma ‚‚Abbey Road".

8.Decembra 1980. u 22.50,Lennon je ubijen revolverom ispred zgrade The Dakota gdje je živio,vraćajući se suprugom Yoko Ono vraćajući se iz studija gdje su snimali materijal za novi album.Ubica je identifikovan kao Mark David Chapman.On je ranije istog dana oko 17.00 čekao Lennona ispred zgrade The Dakota sa grupom obožavaoca.Lennon mu je dao autogram.Tom prilikom je napravljena posljednja fotografija Johna Lennona,jer je jedan od obožavaoca uslikao momenat kada daje autogram svom ubici Chapmanu.

The Dakota u New Yorku u kojo je živio i spred koje je ubijen J.Lennon

Ubica Mark David Chapman,je nakon što je pogodio Lennona sjeo na trotoar i mirno sačekao policiju.Nije se opirao hapšenju.

Na prvu vijest o ubistvu Lennona ljudi su počeli da se okupljaju ispred bolnice i zgrade u kojoj je živio Lennon paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme.Širom svijeta,televizijski i radio programi su prekinuti zbog vjesti o ubistvu Johna Lennona.

Lenonnovo  tijelo je kremirano i predato supruzi Yoko Ono. Neki vjeruju da ga je raspršila u dijelu parka nedaleko od mjesta gdje su živili,koji je posvećen Lennonu.

Mark David Chapman dobio je doživotnu kaznu sa mogućnosti da bude pomilovan nakon 20 godina,ali i 27 godina kasnije još uvijek odleža kaznu.

10.januara objavljena je autorska pjesma Imagine i odmah postala hit br.1 u Velikoj Britaniji. 88 je snimljen istoimeni film,a čiji je producent bila Yoko Ono.Ovaj film je obuhvatao razne video snimke,a među njima i kućne filmove.Zanimljivo je da je 9.oktobra 1990.na dan kada je John trebao da napuni 50 godina 130 zemalja širom svijeta u njegovu čast sviralo ovu pjesmu.

Strawberry Fields Memorial u Central Parku u New Yorku

 

                                                                                               Povratak na Homepage

Muzika