Biografija

 

Ceca Ražnatović rođena je 14. lipnja 1973. godine u mjestu Žitorađe na jugu Srbije, kraju koji je poznat po pjesmi, igri i ljudima izuzetno talentiranim za glazbu. Još kao jako mala, počela je da iskazivati ljubav prema pjevanju i već sa pet godina je sudjelovala na lokalnim priredbama, ali pjevala i na privatnim slavljima. Simpatična djevojčica koju su svi voljeli zbog neobičnog dara i poznavali je po pjevanju, već u najranijem dobu je postala prava lokalna zvjezda. U tom dobu, još uvijek je pjevala uglavnom dječije, vrckaste pjesmice, ali uvijek se našlo mjesta i za nekoliko "ozbiljnijih", od nekih tada već uveliko poznatih pjevačica i zvjezda Snežane Đurišić, Vesne Zmijanac...

Kako su godine prolazile, svima u Cecinoj pobitelji je bilo jasno da će glazba biti njezino životni put, s obzirom na to da je Ceca svoj talent sve više razvijala i postajala pravi mali zabavljač na svim lokalnim priredbama. Nije odustajala od želje da postane pjevačica, iako još uvijek išla u školu i iako reoditelji nisu bili oduševljeni time da im se kći bavi pjevanjem. U to doba, pjevačice su bile poistovjećene sa noćnim životom, ljudima sumnjivog morala, bančenjem i pijančenjem, pa je predrasuda o životu jedne pjevačice, bila jako velika prepreka u jednoj maloj sredini u kojoj je Ceca odrastala.

Uporedo sa svojim aktivnostima vezanim za glazbu, Ceca je pohađala osnovnu školu u Žitorađi. Prekretnicu u Cecinoj karijeri, koja ju je od amaterskog baveljenja pjevanjem, definitivno uvrstila u red profesionalnih pjevača je festival Ilidža 1988. godine. Sa četrnaest godina prvi put javno nastupa na tom glazbenom festivalu folk pjesama i dobiva nagradu publike koja je za djevojčicu njezinih godina bilo najveće iznenađenje, ali i nada da krene dalje u osvajanje publike.

Uskoro je usjledila i prva ploča - "Cvetak zanovetak", koju Ceca snima u suradnji sa vrlo pozantim tadašnjim kompozitorima Mirkom Kodićem i Docom Ivankovićem. Vesela i simpatična, Cecina glazba je ubrzo našla svoj put do publike i Ceca započinje svoju veliku glazbenu karijeru.Sljedeće dvije godine Ceca je objavila dvije ploče - "Ludo srce" i "Pustite me da ga vidim" koje su bile zapaženije i tekstualno glazbeno dosta ozbiljnijim ljubavnim pjesmama, koje su su bile jedne od najslušanijih na radio postajama koje su se bavile tom vrstom glazbe.

Ali pravi preokret se dogodio nakon ploče "Babaroga", na kojoj je Ceca definitivno najavila da je gotovo sa tinejdžerskim imidžom i pokazala svima da je, postavši punoljetna, postala i punoljetna pjevačica. Kako joj je popularnost rasla pristizale su i različite ponude na njezinu adresu, od kojih je jedna od najznačajnijih ponuda da se pojavi na filmu i to kao glavna glumica, u dramatizaciji legendarne priče Bore Stankovića "Nečista krv", što Ceca objeručke i prihvata.

Glavna muška uloga bila je povjerena jednom od najpoznatijih glumaca jugoslovenske scene Radetu Šerbedžiji i sve je bilo pripremljeno za početak snimanja. Međutim, kako je snimanje odmicalo i Cecina uloga bivala sve zahtjevnija, od nje je bilo zahtjevano da se slika gola i učestvuje u veoma slobodnim scenama, što nikako nije željela prihvatiti, pa je svoju ulogu povukla i cijela priča oko "Nečiste krvi" bila je obustavljena.

1993. godina je u Cecinoj karijeri definitivno obelježena kao jedna od najuspješnijih s obzirom da je album koji je usljedio te godine, poslje jedne kraće stanke bio nešto potpuno novo nasrpskom tržištu.
Upoznaje legendarni tandem Marinu Tucaković i njezinog supruga Aleksandra Radulovića Futu, koji su potpuno preuzeli brigu o njezinim pjesmama.
Album "Šta je to u tvojim venama" koji je bio njihovih ruku dijelo oborio je sve moguće rekorde po broju prodatih kaseta i ploča, Ceca započinje veliku jugoslovensku turneju, koja je okrunjena i velikim beogradskim koncertom. Nakon objavljivanja albuma, od Marine i Fute dobiva ponudu da otpjeva pjesmu "Kukavica", koju nijedna, od tadašnjih najpoularnijih pjevačica nije željela otpjevati. Ceca se, kako je kasnije izjavila, odmah zaljubila u tu pjesmu i otpjevala je najemotivnije od svih dotadašnjih pjesama. I naravno pjesma postaje hit godine, a Ceca svoju najuspešniju godinu u karijeri, kruni velikim koncertom u Beogradu, na stadionu Tašmajdan, pred oko 10.000 ljudi.

1994.godine Ceca objavljuje album "Ja još spavam u tvojoj majici" i odlazi na još jednu veliku jugoslovensku turneju koju završava, kako bi drukčije nego koncertom u Beogradu, ovoga puta u Hali Pionir punoj do poslednjeg mjesta.

Ta godina je bila najznačajnija ipak po povoljnom razvoju događaja u Cecinom privatnom životu, obzirom da je prije naišla na pravu ljubav i upustila se u najozbiljniju vezu do tada i to sa jednim od najpoznatijih srpskih dobrovoljaca, Željkom Ražnatovićem Arkanom. Veza sa dvadeset godina starijim Arkanom, dugo je bila skrivana od očiju i ušiju javnosti i to s razlogom, s obzirom da je kasnije naišla na osudu, cijelokupne javnosti sve do trenutka kada su Ceca i Arkan objavili da će se vjenčati. 1995.godine u veljači mjesecu dogodilo se, po mnogima vjenčanje desetljeća, vjenčanje Cece i Arkana u hotelu "Interkontinental", sa oko petsto gostiju. Sve je bilo kao u najlepšem snu, čak uzevši u obzir i činjenicu da je dan bio hladan i kišovit. Ceca je izgledala fantastično, vjenčanje je obavljeno po svim pravoslavnim običajima i više niko nije pričao o tome kako Cecina i Željkova veza nije u redu.

Ubrzo Ceca ostaje u drugom stanju sa prvim djetetom, sinom Veljkom i rodila gaje u prosincu 1996. godine. Iako su mnogi mislili da će je udaja potpuno ukloniti sa estrade i da će se definitivno odreći pjevanja, to ne samo da se nije dogodilo, već je Ceca postizala još vrtoglavije uspjehe sa albumima "Fatalna ljubav" i pjesmama "Beograd", "Fatalna ljubav", "Nije monotonija" i "Emotivna luda" i pjesmama "Kad bi bio ranjen", "Neodoljiv, neumoljiv" itd. 1998. godine Ceci se dogodio još jedan od najvećih uspjeha u životu, rođenje kćerkice Anastasije, a na poslovnom planu ostvaruje se na još jednom polju, potpuno različitom od glazbe, postaje predsjednica nogometnog kluba "Obilić", koji je bio u vlasništvu njezinog supruga. Klub ubrzo postaje prvak i Ceca i Arkan medijski najzapaženije osobe.

1999. godina je, kao sto je svima poznato, bila crna godina srpske povijesti s obzirom da se te godine dogodila NATO agresija na čitavu Jugoslaviju koja je u svakom pogledu, tih nekoliko mjeseci, bila potpuno odsječena od svijeta. Ali narod se nije predavao, već je na mosotvima i trgovima pjevao i igrao u znak protesta i to upravo uz Cecine pjesme, pošto je i ona bila jedan od učesnika masovnih demonstracija protiv NATO agresije, a svoj doprinos je dala kroz glazbu. Nakon završetka agresije, Ceca objavljuje svoj fantastičan album CECA 2000 koji je poput jedne od bombi pao na srpsku scenu i to sa hitovima "Crveno", "Dokaz","Crni sneg", "Drugarice". Nova žena za novo stoljeće bio je slogan i lajt motiv čitave kampanje za promociju novog albuma.

Nažalost, idila je naglo i surovo prekinuta, upravo te crne 2000. godine kada su 15. siječnja u hotelu "Interkontinental" maskirani napadači izvršili atentat na Željka Ražnatovića, a on je podlegao povredama na licu mjesta. O tom događaju mnogo se kasnije pisalo i pričalo, ali Ceca nije željela davati nikakve izjave, već se potpuno povukla sa scene i odlučila da se ne pojavljuje i da se njezini spotovi ne puštaju na TV-u. Nakon velike obiteljske i osobne tragedije, skupila je ipak snage da nastavi dalje i gotovo dvije godine nakon Arkanovog ubojstva, 2002. godine objavljuje album, u potpunosti posvećen njemu, sa koga se izdvajaju izuzetno emotivne pjesme kao što su "Zabranjeni grad", "Decenija", "Dragane moj". Sa albumom "Decenija" Ceca kreće na veliku evuropsku turneju u okviru koje je posjetila sve veće europske gradove, obradovavši i svoju vjernu publiku uinozemstvu koja nije imala prilike da je vidi više od 10 godina. Album je oborio sve rekorde prodaje i postao jedan od naprodavanijih Cecinih izdanja, a velika turneja je okrunjena veličanstvenim koncertom u Beogradu na prepunom stadionu Marakana. Međutim 2003. godina u Cecinom privatnom životu nije bila ni izbliza tako svijetla kao 2002. te se usjled nemilih događaja koji su se dešavale oko Cecinog pritvora (?) zbog navodnog nedozvoljenog posjedovanja oružija, poremetilo mnogo toga u Cecinoj karijeri. Nekoliko mjeseci zatvora i štrajk glađu zbog pritvora i njezine sestre Lidije (?), ipak se čini da su je ojačali i da joj nisu oduzeli harizmu koju je oduvijek imala.

2004. godine Ceca snima novi album "Gore od ljubavi" za koji tvrdi da je sačinjen isključivo od autobiografskih pjesama, osim pjesme "Pazi s kime spavaš", koja je postala mega hit, kao uostalom i većina pjesama sa albuma. Sa novim hit albumom Ceca kreće na veliku promotivnu turneju po Americi i zemljama bivše Jugoslavije. Veliki koncerti u Sloveniji, u dvoranama u Tivoliju i na Zlatorogu u Celju, predstavljali su jedan od najznačajnijih u Cecinoj karijeri, s obzirom da u Sloveniji nije pjevala više od deset godina. Grandiozni koncert u Makedoniji u Skoplju, je pokazao i dokazao da je Ceca najveća balkanska zvijezda i da se bez brige najbolje vlada kod publike svih nacionalnosti, vjeroispovjesti i generacija.

Usporedo sa brojnim koncertnim aktivnostima i promociji novih pjesama, Ceca pronalazi i vrijeme da se sretne i druži sa svojim fanovima širom Balkana i svijjeta. To uzrokuje i susret Cece sa svojim vjernim fanovima u klubu "Koling" u Beogradu kolovoza 2005.godine, u organizaciji ceca-online sajta, kada se nekoliko desetina fanova iz Austrije, Kanade, Bugarske, Makedonije i širom Srbije i inozemstva, družilo sa Cecom cijelo poslijepodne. Ceca je izašla u susret svojim fanovima, djelivši autograme, slikajući se, brbljajućii o svemu, a sve to pratila je i ekipa magazina Svet.

 

 

 

Nazad

 

Muzika