BIOGRAFIJA

 

Steve Vai je rodjen 6.6.1960.godine u Njujorku.Poceo je svirati gitaru sa 13 godina pod uticajem Hendrix-a,Led Zeppelin-a,Alice Cooper-a…Ubrzo je upoznao mladog gitaristu iz svoje skole koji je bio stariji od njega –Joe Satriani-a,gitaristu koji ce mu postati jedan od najboljih prijatelja I sa kojim ce odsvirati puno koncerata sirom svijeta.Njih dvojica ce postati jedni od najboljih gitarista svih vremena…

Poslije srednje skole Vai  odlazi u Boston gdje upisuje “Berklee College of Music”.

Ovde on postaje opsjednut sa radom gitariste Frank Zappa-e,sa namjerom napravi transkripcije njegovih najtezih kompozicija,ukljucujuci I famoznu ”Black Page”,I to je I uradio…Poslao je transkripcije Franku,nadajuci da ce ih bar pogledati.Frank je bio toliko odusevljen da je pozvao Vai-a u bend.Sa njim je Vai isao na turneje sirom svijeta I svirao na mnogo albuma ovog gitariste,I time zasluzio titulu jednog od najtalentovanijih gitarista na sceni.

Prvi samostalni album snimio je 1984. “Flex-Able”, a ubzo iste godine I “Flex-Able Leftovers”.1985 zamjenjuje gitaristu Ingwie Malmsteen-a u bendu “Alcatrazz”I svira na njihovom albumu “Disturbing the Peace”.Iste godine ulazi u bend nekadasnjeg pjevaca grupe Van Halen,David Lee Roth-a,I 1986 svira na albumu ‘Eat’Em&Smile”,I ovaj album postaje rok album godine u Americi.Poslije toga je radio sa velikim brojem muzicara iz cijelog svijeta,takodji sa mnogim bendovima,od kojih je jedan od najpoznatijih Whitesnake I 1989 snima album “Slip Of The Tongue”koji postaje jedan od najboljih albuma te godine.

Ali,ubrzo napusta bend zbog portage za sopstvenim pravcem I stilom u muzici.Ovo je dovelo do objavljivanja albuma ”Passion And Warfare”1990.Ovaj album je  sadrzao Vai-evo najkreativnije sviranje do tada,I postao zlatan u roku od 7 dana.Takodje je primio mnogo priznanja I Grammy-nominacija..Do sada,Vai je postao jedan od najpoznatijih gitarista u svijetu .

Njegov iduci album”Sex And Religion”1993 se razlikovao od prijasnjih albuma jer je sadrzao vokalnog solistu Devin-a Townsend-a.

Poslije ovog albuma,Vai se vraca instrumentalnoj muzici I snima album “Alien Love Secrets”koji sadrzyi njegovo najemotivnije sviranje do tada.Album postaje ogroman hit,prima mnogo nominacija za grmija,I mnoge druge nagrade.

Poslije ovoga,snima album”Fire Garden”1996 koji takodje postaje ogroman hit.Poslije ovog albuma,snima  album“The Ultra Zone”1999.

2005.godine snima”Real Illusions:Reflections”koji je podigao mnogo medijske buke I priznanja.2007 godine izdaje “Sound Theories Vol I&II”.U stvaranju ovog albuma ucestvuje I simfonijski orkestar iz Holandije.

Vai-ev rad sa njegovim najboljim prijateljem Satriani-em,rezultovao je sa nizom koncerata poznatih pod imenom G3.Ovaj satav ukljucivao je Vai-a,Satriani-a,I jednog gostujuceg gitariste,od kojih su najpoznatiji:Ingwie Malmsteen,John Petrucci,Eric Johnson,…Sa njima je snimio 3 koncerta na DVD-u,I ti koncerti predstavljaju vrhunsko umijece ovih muzicara,I  prava blaga za ljude koji sviraju gitaru.

Nazad

Muzika