Veliki pjevač,veliki čovjek

Todor-Toše Proeski bio je veliki pjevač i veliki čovjek. Osim po svom anđeoskom glasu i hitovima zbog kojih je stekao veliku popularnost u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, ostaće upamćen i po humanitarnom radu.

 Održao je veliki broj humanitarnih koncerata, učestvovao u akcijama za pomoć djeci sa posebnim potrebama i djeci bez roditelja, pomagao siromašnima.Toše je oduvijek pomagao i darivao. Prve honorare kao pjevač slao je svojoj porodici u Kruševu, a od prvog velikog novca koji je zaradio kupio je ocu automobil. Drugovima je slao novac za svadbe, pa čak i polaganje vozačkog ispita. Zbog izuzetnog humanog rada nagrađen je priznanjem "Majka Tereza", a UNICEF ga je 2004. godine proglasio za ambasadora dobre volje. Snimio je pjesmu "This World", koja je postala UNICEF-ova himna.

Toše Proeski je često govorio da "misli da je vijernik" i da ga "vjera u Boga spasava od pošasti estrade", pa je pomagao i crkvi Sveto preobraženje Hristovo kod Kruševa.

   -Vjerujem u Boga. Koliko mi mogućnosti dozvoljavaju finansijski pomažem izgradnju crkve. Naši prijatelji, otac i ja pravimo taj vjerski objekat već 13 godina i radovi su konačno pri kraju. Čak sam i ja radio neke fizičke poslove prilikom izgradnje. Nema nikakvog stida kada je riječ o ljubavi prema onom u šta vjerujemo.

Uprkos ogromnoj popularnosti, bio je izuzetno skroman, neposredan, drag, kulturan, vaspitan i fin mladić. Publika ga je zbog toga obožavala. Muškarci su ga cijenili, a djevojkama je bio san. Bio je dobar uzor mladima; završavao je muzičku akademiju, bavio se sportom, a kao vjernik trudio se da čini što više dobrih djela i da pomaže ljudima.

Muzičku karijeru počeo je nastupom na festivalu "Melfest" 1997. godine. Ubrzo je postao najpopularniji pjevač u Makedoniji, a zatim i jedna od najvećih zvijezda u bivšoj Jugoslaviji. Izdao je sedam albuma, a CD "Pratim te" smatra se jednim od najuspješnijih albuma balkanske muzičke scene. Na srpskom festivalu "Beovizija" pobjeđuje 2003. godine sa pjesmom "Čija si" koja postaje ogroman hit na cijelom Balkanu. Predstavljao je Makedoniju na "Evroviziji" u Turskoj 2004. godine, a evropski mediji i muzički kritičari isticali su njegove fantastične glasovne mogućnosti. Apsolvent Muzičke akademije u Skoplju oduševio je Evropu svojim izvođenjem "O sole mio" na pres konferenciji u Istanbulu. Tada su i stigle prve ponude evropskih producenata da snimi album za svjetsko tržište. Svaki novi CD donosio je Tošetu sve veću popularnost, koncerti širom bivše države ostavljali su publiku bez daha. U avgustu ove godine izdao je posljedni album "Igra bez granica" koji je za samo mjesec dana dostigao zlatan tiraž, a 5. oktobra održao svoj posljednji veliki koncert. Trebao je to da bude početak njegove velike turneje.

U posljednjem intervjuu za "Blic" koji je nedavno dao, pročao je Toše o svojim velikim planovima: da napravi veliku exjugoslovensku turneju; da još jednom napuni "Arenu"; da do Nove godine promoviše album na engleskom i napravi svjetsku karijeru... Ko zna dokle bi stigao ovaj mladi, vrijedni, uvijek nasmijani čovjek izuzetnog glasa i dobrog srca da ga smrt nije zaustavila.

Muzika