Biografija

     Toše Proeski rodjen je 25. januara 1981. u makedonskom Kruševu, a njegov prvi javni nastup bio na na teen festivalu "Melfest" 1996. godine, gdje je osvojio svoju prvu nagradu. Mnogi su već tada prepoznali njegove zavidne glasovne mogućnosti.

Na festivalu u Stipu 1997. godine nastupao je sa pjesmom "Pusti me", a godinu dana poslije trijumfovao je na festivalu u Skopju sa pjesmom "Ostani do kraja". Slavu medju ex-yu publikom postigao je pjesmama "Usni na usni" i "Sonce vo Tvoite Rusi Kosi", za koju je dobio nagradu na "Eurofestu".

Toše je godine 1999. potpisao ekskluzivan ugovor sa produkcijskom kućom "Avalon". Njegov prvi album "Nekade vo Nokta" izlazi iste godine, a svoj prvi veliki koncert održao je u oktobru 2001. godine u beogradskom "Sava centru".

Nedugo nakon toga, otputovao je na australijsku turneju zajedno sa još nekoliko velikih makedonskih muzičara. Pobjedom na Beoviziji 2003. godine s pjesmom "Čija si" Toše je počeo graditi medjunarodnu karijeru, a iste godine pobijedio je na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije. Godine 2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju s pjesmom "Life".

Toše je saradjivao sa  nizom uglednih autora i izvodjača poput Marine Tucaković, Dine Muharemovića, grupe Sintezis ili legendarne Esme Redžepove

"Dan za nas" četvrti je Tošetov album i prvi za Hrvatsku i Sloveniju. Toše je hrvatskoj publici poznat i kao izvodjač pjesme Srce nije kamen, najpopularnije pjesme hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu sa kojom je Toše nastupio na HRF-u.

Sa pjesmom "Veži me za sebe" osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru. Njegov poslednji album "Igra bez granica" objavljen je u avgustu ove godine.

Muzika