Biografija

 

Selin Dion (puno ime Selin Mari Klodet Dion, Céline Marie Claudette Dion, rođena 30. marta 1968.) je franko-kanadska pop pevačica, povremeno i autor pesama, nosilac prestižnih Gremi i Žino nagrada. Svoju karijeru je počela ranih 1980-tih pevajući na francuskom jeziku, a na međunarodnu muzičku scenu se probila 1990-tih.

 

Dion je rođena u velikoj, siromašnoj porodici u Šarlemanju u Kvebeku (Kanada). U devojačkim godinama, dosegla je uspeh u frankofonom delu Kanade nakon što je njen menadžer i budući suprug, Rene Anželil, stavio svoju kuću pod hipoteku kako bi finansirao njenu prvu ploču. Kasnije je postala poznata u delovima Evrope i Azije nakon pobeda na Jamahinom svetskom festivalu zabavnih pesama 1982. i na Pesmi Evrovizije 1988. 1990. godine, Dion se probila na anglofono muzičko tržište izdajući album Unison u izdanju Epik rekordsa. Tokom 1990-tih postigla je svetsku slavu i uspeh sa nekoliko engleskih i francuskih albuma, od kojih su najuspešniji bili Falling into You (1996.) i My Heart Will Go On (1998.), vodeća numera filma "Titanik" iz 1998. 1999. godine je objavila privremeni raskid od industrije zabave kako bi se posvetila svom suprugu, kojem je nađen kancer ždrela.

 

Omot singla „Ne idi bez mene“, pesme s kojom je nastupila na EvrovizijiNajmlađa od četranestoro dece Ademara Diona i Tereze Tangaj, Selin Dion je odrasla kao rimokatlokinja u siromašnom "ali srećnom domu" u Šarlemanju, gradiću oko pedeset kilometara udaljenom od Montreala. Dion je odrasla pevajućim sa svojom braćom i sestrama u malom klavirskom baru "Le Vieux Baril" kojim su upravljali njihovi roditelji, i oduvek je želela da postane pevačica: u intervjuu časopisu Narod je rekla "Nedostajali su mi moja porodica i moj dom, ali nije mi žao što sam izgubila ranu mladost. Imala sam jedan san: želela sam da budem pevačica."

 

Sa dvanaest godina, Dion je u saradnji sa svojom majkom i bratom Žakom komponovala svoju prvu pesmu Ce N'Était Qu'un Ręve ("Bio je to samo san"). Njen brat Mišel je poslao snimak muzičkom menadžeru Reneu Anželilu, čije je ime pronašao na poleđini albuma Žinet Reno. Anželila je glas Dion doveo do suza i odlučio je da je učini zvezdom. Založio je svoju kuću pod hipoteku kako bi finansirao njenu prvu ploču, "La Voix du Bon Dieu" (igra reči koja znači "Glas Gospoda/Put ka Gospodu") iz 1981. Postala je lokalna ploča broj jedan i učinila Dion preko noći zvezdom u Kvebeku. Popularnost Selin Dion se počela širiti i do drugih krajeva sveta njenim učešćem u Jamahinom svetskom festivalu zabavnih pesama 1982. u Tokiju, kada je osvojila nagradu muzičara za najboljeg izvođača kao i zlatnu medalju za najbolju pesmu izvodeći J'Ai d'Amour Pour Toi ("Imam tako puno ljubavi za tebe"). Do 1983. godine, osim što je postala prvi kanadski izvođač sa zlatnom pločom u Francuskoj sa singlom "D'Amour Ou d'Amité ("Iz ljubavi ili iz prijateljstva"), Dion je osvojila i nekoliko nagrada "Feliks", uključujući i "najbolji ženski izvođač" i "otkriće godine".

 

Kad je imala osamnaest godina, Dion je gledala Majkla Džeksona na televiziji i rekla je Anželilu da bi želela da bude zvezda poput Džeksona. Iako je Anželil bio siguran u njen talenat, on je razumeo da bi njen imidž morao biti promenjen kako bi se mogla plasirati širom sveta. Dion se povukla iz središta pažnje na nekoliko meseci, tokom kojih je fizički preobličena.

 

Nov uspeh u Evropi, Aziji i Australiji je došao kada je Selin Dion predstavljala Švajcarsku na Pesmi Evrovizije 1988. u Dablinu sa pesmom Ne Partez Pas Sans Moi ("Ne idi bez mene") i pobedila nakon dramatičnog glasanja osvojivši 137 poena. Međutim, na njen uspeh u SAD se još čekalo, delom zbog statusa frankofonog izvođača. Dion je konačno 1989. poslata u Berlic školu kako bi unapredila svoj engleski jezik i veštinu davanja intervjua. Time je počela njena anglofona karijera.

 

 

Nazad

Muzika