Riblja corba je zvanicno nastala u restoranu Sumatovac 15. avgusta 1978. godine . Grupa je prvo trebala da se zove Bore i ratnici, a onda su se odlucili za Riblju corba. Bio je to beogradski sleng za menstruaciju i slikovito je predstavio direktnu liricnost grupe. Prvi koncert Corba je odrzala u vojvodanskom mjestu Elemir 08.09.1978. godine , poslije cega su uslijedile svirke u Subotici i Sarajevu, gdje su stekli novu publiku . 22. decembra objavljuju prvi singl  sa pjesmama Lutka sa naslovne strane i On i njegov BMW, koji je odmah postigao veliku popularnost iako poprilicno '' tanko'' odsviran.

Poslije objavljivanje singla , u grupu dolazi novi gitarista, Momcilo Bajagic Bajaga, koji je imao znacajnu ulogu u radu Corbe. 19. marta 1979. poslije nekoliko svirki na kojim su promovisali pjesme koje ce sa naci na debi albumu, objavljuju i drugi singl sa pjesmama  Rock'n'Roll za kucni savet i Vaalentino iz restorana . 01. septembra odrzana je i promocija debi ploce na Tasmajdanu . Zeleci da napravi narodsku zabavu, Bora je koncert reklamirao parolom ''Riblja corba nece da vam otima lovu- ulaz dva soma.'', sto je u to vrijeme bila jako popularna cijena. Iznenadjujuce je bilo da publika znala sve pjesme napamet, iako je album izasao tek deset dana poslije koncerta. Debi album ''Kost u grlu'' , snimljen je 1979. godine . Neuvijeni jezik kojim su pisani tekstovi u startu je izazvao probleme. Tako je u pjesmi mirno spavaj , sporan stih ''popij svoje sedative'' jer asocira na drogu, zbog cega je jedan citav dio tiraza morao biti povucen.Bora je preventivno promijenio ime pjesme''Jos jedan sugav dan''.Osim nje, na albumu su se nasle i pjesme  Ostani djubre do kraja, Zvezda potkrovlja i suterena, Egoista, Pozajmila je pare, poludela je skroz, Kupila je kartu i sela na voz itd. Do polovine februara  1981. grupa je snimila album ''Pokvarena masta i prljave strasti'', za koju je Bora iz vojske slao tekstove za neke pjesme, dok bi ga u povratku cekale gotove pjesme, za koje je uglavnom bio zasluzan Bajaga. Medju njima su se izdvojile : Nemoj sreco, nemoj danas, dva dinara druze, Evo ti za taksi, rekla je, Ostacu slobodan , lak muskarac, neke su zene pratile vojnike. Iste g odine, grupa snimai treci album ''Mrtva priroda''.

Prve nedjelje po objavljivanju , album je prodat u tirazu od 100000 primjeraka, dok sekonacni tiraz zaustavio na 450000 prodatih ploca. Album je donio nove hitove: Ja sam se lozio na tebe,, Ne veruj zeni koja pusi Drinu bez filtera.........Corba je zapocela turneju , koja je, ispostavice se , malo nezgodno nazvana: Ko prezivi -pricace. Medjuti , na koncertu u Zagrebu u guzvi pregazen adjevojcica od 14 godina koja je od povrada preminula. kasnije su snimljena jos dva albuma: ''U ime naroda'' i ''Buvlja pijacaa'' ( 1982.)

U periodu objavljivanja albuma ''Veceras vas zabljavaju muzicari koji piju'', bajag je ves radio na solo ploci, ali je i na ovom albumu ucestvovao sa nekim svojim pjesmama. Kada je izala nova ploca , Bajaga je osnova svoju grupu ''Bajag i instruktori''.

Grupa dobija nove clanove i nastavlja da snima. Izlaz albumi: ''istina'', 1985. , ''Osmi nervni slom'', 1986.Poslije objavljivanja ovog albuma , grupa pravi malu pauzu, koju su clanovi iskoristilu za rad na solo projektima.1987. grupa snima 9. album ''Ujed za dusu''. Desetogodisnjica rada grupe (1988.) obiljezena je kompilacijom ''riblja corba deset'' i albumom ''Prica o ljubavi obicno gnjavi'', koji nije imao veliki uspjeh.Kda su svi prognozirali prestanak rada Corbe zbog personalnih promjena, grupa snima album ''Koza nostra'', na kojem su se kao gosti pojavili Dzoni Stulic i grupa Azra. Album je donio pjesme: Al Kapone, gde si u ovm glupom hotelu, Tito je vas i Crna gora, Bar.

Tokom ratnih godina , Corba je svirala u inostranstvu ploce koje nisu sotavljaledublji trag..  977. objavljen je album ''Nojeva barka'' sa pjesmama 16 noci, gde si , nojeva barka itd.Ovaj i slijedeci album . ''Pisanje uz vetar'' ostavili su nesto dublji trag kod publike u odnosu na albume objavljene u ratnim godinama.

 

 

 

Clanovi                                         Naslovna  strana                              Galerija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Muzika