Biografija

 

David Michael Murray (The blond bomber , moonface...), (Edmonton, 23. decembra 1956.), britanski gitarist i tekstopisac, poznatiji kao član heavy metal grupe Iron Maiden.

Kao dječak Murray je bio fanatičan igrač nogometa. No njegova obitelj je bila siromašna - njegov otac je bio invalid ,a njegova mama je radila povremeno kao čistaćica te njegova obitelj se nikad nije mogla negdje dovoljno zadržati tako da bi se Dave adaptirao u tom okruženje. Prema njegovom sjećanju bio je u preko desetak škola prije negoli što je zauvijek ostavio školovanje sa 16 godina.

Murray je razvio interes za rock sa 15 godina kada je čuo pjesmu Voodoo Child od Jimi Hendrixa na radiu.Tada je i dobio svoju prvu gitaru te osnovao svoj prvi band - trio koji se zvao Stone Free. U tom bendu je bio i gitarista Adrian Smith koji je kasnije uz preporuku Dave Murraya postao član Iron Maidena na njihovom drugom albumu - Killers.

Nakon toga svirao je u mnogo različitih bendova prije negoli što je upoznao Steva Harrisa i pridružio se Iron Maidenu prvi put 1976.Murraya je ubrzo bio otpušten iz benda nakon što se posvađao sa vokalom Dennisom Wilcockom.Nakon toga se ponovno spojio sa Smithom u njegovom bendu Urchin. U tom bendu je bio veoma kratko jer se ubrzo vratio u Maidene nakon što je Wilcock otišao iz benda. No sa Smithom u Urchinu je ipak uspio snimiti jedan single - Black Leather Fantasy. Od tada je i ostao u Maidenu sve do sada na čemu sam mu ja veoma zahvalan a mislim da je i dosta drugih ljudi.

Daveov stil sviranja gitare je veoma melodičan, tehnički briljantan te veoma precizan.Na solažama se više koncentrira na melodičnost negoli na samu brzinu.Njegova najveća specijalnost je ta što odlično može spojiti solaže sa atmosferom pjesme.Druga njegova karakteristika je ta što dosta koristi svoj mali prst dok svira za razliku od mnogih drugih gitarista.

On je jedini član uz Steve Harrisa koji je nastupa na svim albumima benda.

U svom privatnom životu ima ženu Tamaru i jednu kćer Tashu.

Daveu je nedavno slavio rodendan 23.12.2006 na koncertu u Earls Courtu pa su mu članovi benda i publike pjevali Happy Birthday.

Njegovi idoli i uzori bili su : Jimi Hendrix, Deep Purple, Free, Richie Blackmore (Deep Purple), Paul Kossoff (Free), B.B. King, Stevie Ray Vaughan, Santana, Billy Gibbons.

Home

Muzika