biografija

 

Svensson i Sveningsson, osnovali su 1992. grupu u Jonkopingu u Svedskoj, a ubrzo im se pridruzuju i ostali clanovi benda. Ta postava se poslije nece mijenjati. Snimili su demo snimku koju je zapazio producent Tore Johansson, koji im je potom ponudio snimanje u studiju u Malmou. Rezultat tog rada bio je album 'Emmerdale' , izdan u Svedskoj i 1994. u Japanu, a 1997. za svjetsko trziste. Ostatak 1994. proveli su na evropskoj turneji i tad snimaju album 'Life', izdan 1995. Taj album je postao poznat sirom svijeta.

Nakon toga, The Cardigans potpisuju ugovor sa izdavackom kucom Mercury i 1996. za njih izdaju album 'First Band on the Moon'. Pjesma 'Lovefool' sa tog albuma se danas pamti kao njihov najveci uspjeh.

1998. godine izlazi mracniji album 'Gran Turismo', koji se smatra njihovim do tada najzrelijim albumom. Nakon tog albuma bend pravi dugu pauzu i clanovi grade solo-karijere. Nina Persson izdaje solo album 'A Camp'. Okupljaju se ponovo, ali sa mnogo tisim albumom 'Long Gone Before Daylight'. Nakon toga, bend se okrenuo jos mirnijem zvuku. Album 'Super Extra Gravity' zavrsen je u maju 2005. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzika