Biografija

 

Ranih 90-ih osnovan je britanski odgovor na New Kids On The Block ? Take That. Jedan od članova bio je i Robbie Williams. U 6 godina postojanja, Take That naredali su 7 hit singlova, od kojih je svaki bio na samom vrhu britanske službene top liste singlova. Prodali su više albuma od bilo kojeg drugog benda sve od vremena Beatlesa, naravno u Britaniji.

1995. Robbie je izbačen iz benda radi optužbi o drogiranju i stalnih svađa s frontmenom benda Gary-em Barlow-om. Te godine Robbie je jednog dana jednostavno otišao iz stana svoje majke s riječima "Idem van". Nije se vratio godinu dana. Za Robbie-ja bila je to godina divljeg tulumarenja, drogiranja i druženja Noelom Gallagherom i Goldiem, ocem drum´n´bass žanra.

Pri kraju 1996. Robbie objavljuje svoj prvi solo materijal, obradu pjesme "Freedom" George Michaela. Kritičari nisu bili pretjerano nakloni tom singlu, ali je ipak dostigao broj 1 u Britaniji. 1997 Robbie objavljuje svoj prvi album "Life Thru A Lens".

Dva bitna faktora utjecala su na Robbie-ev planetarni uspjeh: hit singl "Angels", koji je i dan danas jedna od najčešće puštanih pjesama po britanskim radio stanicama, te njegov prirođeni instinkt zabavljača, koji je najviše došao do izražaja na Glastonbury festivalu 1995.

Drugi Williams-ov album nazvan je, ne slučajno, "I´ve Been Expecting You". Album je izdan 1998, a sadržavao je hit singlove "Millenium", "No Regrets" i "Strong" s kojima je Robbie-ev status superzvijezde samo rastao.

Britanski tisak je izrazito zainteresiran za Robbie-ev privatni život, naročito za njegovu vezu za pjevačicom All Saints-a, Nicole Appleton. Usput budi rečeno, veza je završila prepucavanjem po britanskim tabloidima.

Na dodjeli Brit Awards 1998. Robbie je trijumfovao odnijevši kući 6 nagrada, uključujući nagradu za najboljeg muškog izvođača i najbolji singl ("Angels").

O svom bivšem bendu Take That Robbie je svojevremeno izjavio: "Taj bend je bio kreacija mentalno nestabilnih idiota, kreacija samog Sotone. Menadžer benda Nigel Martin-Smith manipulisao je s mnom od moje 16-te godine. Bio je to ugovor s vragom: on tebi slavu i bogatstvo, ti njemu dušu i 25% dobitaka."

Robbie je nedavno priznao da ima problema s alkoholom i drogama, te da se opija jer ne misli da zaslužuje uspjeh. Pri odvikavanju mu pomaže njegova dobra prijateljica Geri Halliwell, bivša članica Spice Girls.

Alkohol i droga potakle su mnoge Robbieve ispade, kao onaj kad je pri primanju nagrade na dodjeli Brit Awards izazvao Liama Gallaghera (Oasis) na boksački meč.

U martu 1999. Williams izdaje album namijenjen isključivo američkom tržištu nazvan "The Ego Has Landed", na kojem su najveći hitovi s njegova prva dva albuma.

Prošlog ljeta, Robbie se vratio na scenu s zaraznim singlom "Rock DJ" te kontroverznim videospotom za rečeni singl, u kojem skida vlastitu kožu sa sebe.

Njegov zadnji album "Sing When You´re Winning" izašao je 2000. Na dodjeli Brit Awards 2001 Robbie je pokupio 3 nagrade: najbolji singl, najbolji videospot i najbolji britanski muški izvođač.

Neki ga zovu običnim plagijatorom, neki ga zovu majstorom svog posla. Mislite što hoćete, ali Robbie definitivno ima ono nešto što je potrebno za održavanje na vrhu, i to na duge staze.

 

Nazad

Muzika