O GRUPI

 

 

 

Merilin Menson je muzicka grupa iz Los Andelesa u Kaliforniji (SAD). U zvuku grupe, cesto nazivanom šok rok, vidljivi su uticaji hevi metala, indastrijala i glam roka. Muziku i imidž grupe teško je svrstati u neki od žanrova, pošto je svaki album specificnog izgleda i zvuka. Grupa je osnovana 1989. godine u Fort Loderdejlu na Floridi kao Merilin Menson i Jeziva deca. Vrlo brzo grupa je svojim jedinstvenim, teatralnim nastupima u javnosti te isto takvim koncertima uspela sakupiti malobrojno, ali verno lokalno kult sledbeništvo koje se u periodu od nekoliko godina proširilo na velik broj obožavalaca širom sveta.

Grupa danas predstavlja jednu od najkontroverznijih pojava na modernoj muzickoj sceni. Najviše zasluga za tako nešto ima Merilin Menson, glavni pevac grupe (pravim imenom Brajan Vorner), poznat po svojim cestim konfliktima sa predstavnicima crkve i politike. Pseudonim svakog clana grupe kombinacija je imena poznate zenske pop zvezde i prezimena nekog masovnog ili serijskog ubice. Clanovi grupe napadno se šminkaju i oblace u neobicne kostime i poznati su po šokantnom ponašanju i na pozornici i u javnosti. Tekstovi pesama grupe cesto su oštro kritikovani zbog antireligijskog sadržaja i neprikrivenih aluzija na seks, drogu i nasilje. Njihova muzika se cesto etiketira kao uvredljiva i nepristojna a u nekoliko navrata njihovi su koncerti otkazivani i zabranjivani.

Vremenom su protesti i negativne kritike poceli jenjavati ali je, ocekivano, pocela opadati i popularnost grupe. Ipak, mnogobrojni odani obozavaoci pomogli su grupi da odrzi svoj visok ugled na muzickoj sceni: cak tri albuma grupe dostigla su platinaste tiraze, cetiri su postala zlatna a tri albuma dospela su na top-listu najboljih deset albuma od kojih su dva bila na prvom mestu. U junu 2003. godine Dzon Viderhorn sa MTV.com izjavljuje da je Merilin Menson "jedini istinski umetnik današnjiceMuzicki uzori i stil

U svetu muzike grupa je postala poznata po svom neobicnom pozorišnom imidzu te specificnom muzickom izrazu; u zvuku grupe uocavaju se elementi vizualisticke poezije, glam roka i narocito kabarea. Vidljivo je da je pevac i osnivac grupe Brajan Vorner (znan i kao Merilin Menson) kao mladic bio ljubitelj grupa Blek Sabat i Kis ali su i ostali clanovi doprineli jedinstvenom zvuku grupe. U muzici grupe uocljiva je težnja ka sjedinjavanju tipicnog teškometalnog gitarskog zvuka i glasnog bubnjarskog ritma sa zvukom elektricnih muzickih instrumenata indastrijal metala ali i nastojanja da se alternativni metal "nadogradi" neuobicajenim tehnikama snimanja i muzickog eksperimenta.

Nakon što se susreo sa muzikom grupe Big Blek , Menson je hteo da formira rok grupu koja bi koristila ritam mašinu što je u ono vreme bio prilicno radikalan potez s obzirom da se ritam mašina do tada koristila samo u dens i rep muzici. Menson je svoju nameru realizovao kroz svoje rane muzicke radove u grupi i ta eksperimentalna muzika snažnog ritma nalikovala je radovima Stiva Albinija i njegove grupe Big Blek; kasnije, muzika grupe znacajno evoluira dodavanjem bubnjeva, drugacijim stilom komponovanja i upotrebom modernih tehnika snimanja zvuka, a sve to je bilo najvidljivije u zvuku i imidžu koncertnih nastupa. Gitarista Dejzi Berkovic i basista Gidžet Gin u grupu su došli iz pankerskog miljea pa su tekstovi i muzika grupe cesto podsecali na radove Džima Kerola i njegove grupe (Kerolova pesma "Ljudi koji su umrli" (People Who Died) bila je jedna od prvih obrada koje je napravila grupa Merilin Menson), a koncerti grupe su cesto podsecali na koncerte Njujork dolsa. U diskografskoj kuci Noting Rekords (sa kojom je grupa imala ugovor) takvu ce muziku porediti sa muzikom grupe Džejn's adikšon, medutim, nakon odredenog vremena u muzici grupe poceli su se osecati uticaji drugih grupa iz te izdavacke kuce kao što su Najn inc nejls i Prik.

Evidentno je takode da je Manson bio pod uticajem šok rok stila izvodaca kao što je Alis Kuper; u novije vreme preovladuje uticaj glam rokera kao što je Dejvid Boui, ciju je sklonost da se kameleonskim metamorfozama uklapa u nove muzicke žanrove muzicka kritika cesto pripisivali upravo Merilinu Mensonu. Hard rok koreni Džona 5 najvidljiviji su na koncertnim nastupima grupe; Tim Skold je bio gitarista, basista i pevac grupe KMFDM pre nego što je došao u grupu Merilin Menson i u muziku grupe uneo elemente "ultra-hevi bit" muzike iz bivšeg benda.
 


Kompozicija i pisanje pesama

Tekstove svih pesama napisao je Menson licno i u njima veštom igrom reci ispoljava svoje mizantropsko raspoloženje kombinovano sa napadima na katolicku crkvu. Cesto se služi dvosmislenim verbalnim dosetkama; na primer, pesma sa albuma Sveto drvo, koja je posvecena tragediji u srednjoj školi u Kolumbajnu, ima naziv "Cilj(a)na publika" (Target Audience); na tom albumu ceste su aluzije na ubistva i atentate, kao u pesmi "Adamov pad" (Fall of Adam) u kojoj se frazom "Abraham Linkoln Taun Kars" aludira i na Abrahama Linkolna i njegov tragican kraj i na marku limuzine u kojoj je ubijen Kenedi. Menson cesto koristi neologizme koje izgovara u brzom ritmu; u pesmi Mehanicke životinje (Mechanical Animals) sa istoimenog albuma nalazimo sledece stihove: "Bili smo neurofobicni i savršeni / dana kada smo izgubili duše... ti si bila moja mehanicka mlada / moja fenobarbi-lutka / mani-kraljica depresije / sa licem mrtve zvijezde". Pažljivim proucavanjem Mensonovih tekstova može se uociti i uticaj Fridriha Nicea kao u pesmi "Borbena pesma" (Fight Song) sa albuma Svet drvo a u pesmi "Izbroj do šest i umri" (Count To Six And Die) pominje se niceanski koncept "vecnog vracanja istog" . U jednom od brojeva muzickog casopisa Kerang (koji je uredio kao gost) Menson napominje da je album Antihrist superstar inspirisan niceanizmom i posvecen upravo Fridrihu Niceu.

Za razliku od tekstova, muziku uglavnom komponuju clanovi grupe, a trenutno su najistaknutiju Tim Skold (bas gitara, elektricna gitara i programiranje) i Madona Vejn Gejsi na klavijaturama, sintisajzeru i elektricnim bubnjevima. Dejzi Berkovic i Tvigi Ramirez bili su glavni kompozitori sve do napuštanja grupe.

Grupa je poznata i po obradama pesama drugih umetnika; njihove najpoznatije obrade su mracna pank-metal verzija "Slatkih snova" grupe Juritmiks te zvukom sintesajzera prožeta "Iskvarena ljubav" (pesma je postala poznata tek kada je obradila grupa Soft Sel iako je originalnu verziju pevala Glorija Džons). U poznate obrade spadaju i pesma grupe Depeš Mod "Privatni Isus", Bouvijeva kompozicija "Zlatne godine", te "Dole u parku" od Gerija Njumena.
 

 


Istorija

Godine 1989. Brajan Vorner bio je student na koledžu u potpunosti posvecen sticanju diplome iz žurnalistike a zanat je pekao pišuci muzicke tekstove za magazin "25-ta paralela" iz Južne Floride. Na taj nacin se upoznao sa grupama i muzicarima sa kojima ce kasnije njegova grupa cesto biti poredena, a u koje spadaju grupa Maj lajf vid d tril kil kalt te Trent Reznor iz grupe Najn inc nejls. Potom upoznaje gitaristu Skota Puteskija i predlaže mu da zajedno oforme muzicku grupu. Vorner, Puteski i basista Brajan Tutunik pod imenom Merilin Menson i jeziva deca prave svoj prvi demo snimak 1990. godine uzimajuci pseudonime (redom) Merilin Menson, Dejzi Berkovic i Olivija Njutn Bandi. Uskoro im se pridružuje Stiven Bir, sa pseudonimom Madona Vejn Gejsi. Bandija zamenjuje Gidžet Gin (pravim imenom Bred Stjuart). Godine 1991. grupi se prikljucuje bubnjar Fred Strajthorst, pod pseudonimom Sara Li Lukas.

Pseudonimi koje su izabrali trebali su odražavati bazicni koncept delovanja grupe: dihotomiju dobro-zlo i medusobno preplitanje te dve kategorije. "Merilin Monro ima mracnu stranu", objasnio je Menson u svojoj autobigrafiji, "baš kao što Carls Menson ima dobru i inteligentnu stranu". I slike Merilin Monro i slike Carlsa Mensona, baš kao i slike drugih poznatih ali i ozloglašenih licnosti, cesto su se pojavljivale u ranim promotivnim materijalima grupe.
Raniji posteri grupe Merilin Menson i Jezive dece. Sve crteže i skice uradio je sam Menson.

Popularnost Jezive dece brzo je rasla u lokalnim okvirima i to prvenstveno zahvaljujuci di-džeju Skotu Dejvidu koji je na WYNX-FM radiju cesto puštao demo snimke grupe, ali i atraktivnom vizuelnom konceptu grupe koji je ukljucivao maštovitu koreografiju te obilato korišcenje šok tehnika. Nije bilo neuobicajeno videti na pozornici "na krstove razapete nage žene, dete u kavezu ili krvave delove životinjskog tela"; Menson, Berkovic i Gin nastupali su u ženskoj odjeci ili u bizarnim kostimima; pošto nisu mogli angažovati profesionalnog pirotehnicara, cesto puta su uspevali da zapale rekvizite na pozornici. U svojim nastupima kombinovali su elemente groteske sa ikonografijom pop kulture 70-tih i 80-tih godina dvadesetog veka - narocito sa likovima iz decjih crtanih filmova koji su se cesto, ponekad samo malo izmenjeni, pojavljivali na lecima i posterima grupe, a muzicke teme i zvucni inserti iz tih filmova cesto su se pojavljivali kao semplovi u kompozicijama grupe. Grupa nastavlja sa objavljivanjem kaseta, skracuje svoje ime na Merilin Menson da bi leta 1993. godine privukli pažnju Trenta Reznora koji je vec tada vodio sopstvenu izdavacku kucu, Noting Rekords.

 Noting Rekords i prvi albumi (1993–1996)
Merilin Menson tokom Portreta americke porodice. Redom: M.V. Gejsi, Dejzi Berkovic, Merilin Menson, Sara Li Lukas i Tvigi Ramirez

Reznor je tada ponudio Mensonu i njegovoj grupi potpisivanje ugovora i priliku da budu predgrupa grupi Najn inc nejls na njihovoj predstojecoj turneji. Merilin Menson prihvaca obe ponude i u julu 1993. pocinju snimanje svog prvog "pravog" albuma naslovljenog kao Portret americke porodice. U saradnji sa producentom Rolijem Mozimanom grupa je u Majamiju pocela snimati album na kojem su se nalazili i novi materijali ali i pesme iz repertoara Jezive dece. Prva verzija albuma završena je krajem jeseni 1993. godine i nazvana je Mensonov porodicni album. Ali, vecina je smatrala da je album loš. Producent Roli Moziman nikako nije uspeo da na ovom albumu postigne sirovost i tvrdocu zvuka kao, na primer, na albumu grupe Svonsi (koji je takode producirao). Trent Reznor a i svi clanovi grupe smatrali su da je album loš i beživotan i da se na njega nije uspela preneti atmosfera Mensonovih energicnih interpretacija. "Smatrao sam da je album grozan", objašnjavao je jednom prilikom Menson "pa sam sugerisao Trentu da ga presluša, i on je takode mislio da je bez veze". Nekako u to vreme pocinju i problemi sa basistom Gidžetom Ginom koji više nije mogao da kontroliše svoju sklonost ka heroinu.

U oktobru 1993. Reznor pocinje potpuno preuredivanje albuma nagovorivši grupu da prede u losandeleski studio. U ovom nije ucestvovao Gidžet Gin koji je nešto ranije bio hospitalizovan zbog predoziranja. Poslije sedam nedelja miksovanja, remiksovanja i ponovnog snimanja, album, sada nazvan Portret americke porodice, bio je spreman za objavljivanje. I dok se prvi singl, Get Your Gunn ('Posegni za pištoljem', iako je ovdje engleska rijec za 'pištolj', napisana sa dva 'n', asocirajuci na prezime Dr. Gana i na njegovo ubistvo, po kojem je ova pjesma i bila inspirisana), vrteo na radio-stanicama, Gin je primio obaveštenje da njegove usluge više nisu potrebne; zamenio ga je Tvigi Ramirez (pseudonim Džordija Vajta) koji je pre toga svirao u det metal grupi iz Majamija Ambug-a-lard.

U decembru 1993, na pocetku cetrnaestonedeljne turneje sa grupom Najn inc nejls, Ramirez debituje kao basista. Upravo na toj turneji Menson upoznaje osnivaca satanisticke crkve, Antona Lavija koji ga ubrzo pocastvuje titulom "sveštenika", koja u satanistickoj crkvi oznacava osobu koja ima uticaja u crkvi, ali ne posvecuje svoj život širenju vere.
Omot EP-a, Miriše poput dece

U martu 1995. grupa je zapocela svoju prvu turneju po SAD koja je u stvari bila dvomesecna promocija prvog albuma. Kao predgrupa nastupali su Monster vudu mašin; nakon ove turneje bubnjar Sara Li Lukas napušta grupu. Tokom turneje sve su više rasle tenzije izmedu izmedu Lukasa i Mensona a na završnom koncertu Menson se odlucio na šokantan potez: tokom izvodenja kompozicije "Kutija za užinu" (Lunchbox), Menson poliva Lukasove bubnjeve butanom i pali ih - dok Lukas u drugom planu još uvek pokušava da svira na njima. Odmah posle tog koncerta Lukas je napustio grupu. Dve nedelje po njegovom odlasku grupi se pridružuje Džindžer Fiš kao Lukasova zamena. Grupa je u to vreme ponovo bila na turneji, ali ovoga puta sa grupama Danzig i Korn. Nakon završetka turneje, u leto 1995, grupa se seli u Nju Orleans (gde je bilo novo sedište Notinga) i zapocinje rad na trecem singlu sa albuma, kompoziciji "Drogeraški šešir" (Dope Hat). Singl je propracen spotom u kojem Menson glumi lik Vilija Vonke u šok-rok ekranizaciji knjige za decu Carli i fabrika cokolade Roalda Dala a singl "Drogeraški šešir" postaje jednocasovni EP Miriše poput dect (Smells Like Children). EP se sastojao od petnaest numera koje su ukljucivale obrade pesama drugih autora, remikse, bizarne zvucne eksperimente, te obradu pesme "Slatki snovi" grupe Juritmiks koja postaje prvi pravi hit grupe Merilin Menson: videospot pesme intenzivno se emitovao na MTV-ju (za razliku od spota za pesmu "Drogeraški šešir" koji je MTV nekoliko meseci ranije poceo da pušta samo u kasnim vecernjim satima) a mejnstrim muzicka štampa po prvi put pocinje da primecuje grupu. Potom sledi petomesecna turneja (od septembra do februara) na kojoj se predstavljaju nove pesme kao što su "Neodgovorna himna mržnje" (Irresponsible Hate Anthem), "Minuta cutnje" (Minute of Decay) i "Miriše na djecu". Pocetkom 1996. godine grupa ulazi u Noting studio u Nju Orleansu da bi zapocela snimanje novog albuma ili, kako je Menson izjavio, "muzickog rituala osmišljenog da izazove apokalipsu".
Grupa Merilin Menson tokom ere Antihrist superstara. Redom: Džindžer Fiš, Tvigi Ramirez, Merilin Menson, Zim Zam i M.V. Gejsi

Antihrist superstar (Antichrist Superstar), drugi album grupe, objavljen je 8. oktobra 1996. Snimljen je Noting studiju u Nju Orleansu a producent je bio Trent Reznor; snimanje albuma bilo je dugo i mukotrpno, pri cemu su clanovi grupe eksperimentisali sa nespavanjem i upotrebom droga zarad stvaranja depresivne i nasilne atmosfere na albumu. Usred snimanja albuma, gitarista Dejzi Berkovic, jedan od osnivaca grupe, odlazi a na solo gitari ga zamenjuje Tvigi Ramirez koji svira na vecini pesama na albumu i postaje stalni gitarista na turneji koja je usledila.


Na audiciji prolazi Timoti Linton iz cikaške grupe Lajf, Seks and Det (LSD) koji, u skladu sa šestogodišnjom tradicijom imenovanja clanova, daje sebi ime Zim Zam - ime koje potice iz kabale, glavne tematske inspiracije albuma.

"Prelijepi ljudi" (The Beautiful People), prvi singl sa albuma, brzo je napredovao na top listi alternativnog roka stvarajuci povoljan teren za izlazak albuma koji dospeva na trece mesto na listi najprodavanijih albuma. Uskoro sledi jednoipogodišnja promotivna turneja nazvana Mrtav za svijet turneja (Dead To The World), najduža i najobimnija dotad, koja je ukljucivala debije grupe u Velikoj Britaniji, kontinentalnoj Evropi i Južnoj Americi. Grupa postaje sve popularnija u SAD, ali nisu svi imali pozitivno mišljenje o grupi.

Protesti, Mehanicke životinje, Kolumbajn, i Sveto drvo (1997-2001)

Kako je turneja odmicala, grupa je postala meta kongresnih okupljanja, a kojia su predvodena od strane senatora Džozefa Libermena, i ciji je cilj bio da konstantuju prisustvo, ako ga i ima, nasilnih tekstova u muzici, i uticaj koji ti tekstovi imaju nad mladim slušaocima. Libermen ce kasnije prozvati Merilin Mensona za "...možda najbolesniju grupu ikada, a koja je promovisana od strane ozbiljnije izdavacke kuce". Kao dodatak tome, skoro svako izvodenje na turneji je bilo praceno demonstracijama religioznih udruženja, koji su molili Mensonove fanove da ne idu da gledaju muzicara koji je jednom rekao: "Mislim da ce svaki put kada ljudi cuju ovaj novi album Bog ce biti uništen u njihovim glavama...".
Merilin Menson tokom ere Mehanickih životinja. Redom: Džon 5, Tvigi Ramirez, Merilin Menson, M.V. Gejsi i Džindžer Fiš

Desetog novembra, dok se sve ovo odigravalo, grupa je izdala uživo/remiks EP sa nazivom Remiks i ponavljanje (Remix and Repent), koji je sadržavao nove verzije tri singla Antihrist superstara, "Prelijepih ljudi", "Podveze" (Tourniquet), i "Covjeka koga se vi plašite" (Man That You Fear), a koje su pracene pjesmama snimljenih uživo tokom americkog djela Mrtav za svijet turneje. Dvije pjesme uzete sa Antihrist superstara su date muzici za filmove: "Jabuka Sodome" (Apple of Sodom) je data za Dejvid Lincov Izgubljeni drum, i "Pušenje za tvoju odluku" (The Suck For Your Solution) za Hauard Sternove Privatne djelove. Pri završetku godine, Menson je najavio izdavanje svoje prve knjige, autobiografije Dug i težak put iz pakla; knjiga je izdata u februaru 1998-e, zajedno sa dokumentarcem svjetske turneje, koji je naslovljen Mrtav za svijet. Izdavanje albuma koji je trebao da prati Antihrist superstar, po rijecima clanova grupe, je bio neizbježan, i bio je propracen glasinama da ce Bili Korgan i Dast Braderz imati udjela u, još uvjek nenaslovljenom albumu.
Bilbord Mehanickih životinja na Tajm Skveru

Petnaestog decembra 1998-e, Merilin Menon je izdao Mehanicke životinje (Mechanical Animals), album koji je primio mnogo inspiracija od Dejvid Bouvia. Interskopova promocija albuma je bila masivna, a ukljucivala je ogromni bilbord pjevaca Mensona u vidu androginoznog vanzemaljca iznad Tajm Skvera, i uzastopno pojavljivanje grupe na MTV-u i ostalim programima da promovišu novi album i singl "Predstavu droge" (The Dope Show); pracen uspjehom Antihrist Superstara i ovim marketingom štampe, album je završio na prvom mjestu liste 200 najprodavanijih albuma. Grupa je predstavila sebe u novom svjetlu za ovaj album; sklanjajuci u stranu praznocu prethodnog albuma, Merilin Menson je sada bio glam-rok grupa, pozajmljujuci svoje vizuelno predstavljanje najviše od Bouvia, Roksi muzike i njenih "produkata". U ovo vrijeme, grupa se za stalno preselila u Los Andeles, i Zim Zam je bio zamijenjen glam gitaristom, Džonom Louverijom, koji se prikljucio grupi kao Džon 5. Posle kratke promotivne turneje, grupa je zapocela Rok je mrtav (Rock Is Dead) svjetsku turneju sa Holom i Monster Magnetom kao podrškom. Turneja ce biti problematicna: prvog marta 1999-e, tri grupe su imale svoju prvu predstavu u Spokejnu, Vašingtonu; do cetrnaestog marta, Hol je napustio turneju (zbog, kako su izjavili, problema sa publikom, koju su vecinom cinili Mensonovi obožavaoci i zbog "manjka svojih fanova") i Menson je slomio svoj kuk, praveci odlaganja nekolikih predstava. Džek of Džil i Nešvil pusi su bili zamoljeni da upotpune slobodna otvarajuca mjesta na turneji.
Menson na Rok je mrtav turneji

Manje od tri sedmice, od nastavka turneje, dva ucenika u Kolumbajnskoj Srednjoj školi u Litltonu, u Koloradu, ubili su trinaest ljudi i potom izvršili samoubistva; medija ih je opisala kao fanove "nasilne" muzike i video igara. Dvadeset osmog aprila, iz poštovanja prema žrtvama, Merilin Menson je otkazao preostale dane Rok je mrtav turneje, i nece se ponovo pojaviti u Denveru sve do Ozfesta 2001-e.
Merilin Menson tokom ere Svetog drveta.

Ostatak 1999-e i vecina 2000-e je bio period relativnog mira za Merilin Mensona. Grupa je provela godinu dana tiho pišuci i snimajuci u studiju u Dolini Smrti, sa samo jednim singlom, "Ocaravajucom panoramom završnih vremena" (Astonishing Panorama Of The Endtimes) - koji je uzet sa Antihrist superstara - a koji se pojavio otprilike u to vrijeme. Cetrnaestog novembra 2000-e, Sveto drvo (U sjenci Doline Smrti) (Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death)) je bilo izdato. Vracajuci se mracnom, više morbidnom zvuku Antihrist superstara, vecina sadržaja albuma je napisana kao odgovor na masakr u Kolumbajnu. Pored kritickih odobravanja, Sveto drvo se nije prodavalo tako dobro kao njegov prethodnik, Mehanicke životinje, ali je bio album kojeg su njegovi fanovi najbolje prihvatili. Opisan od strane grupe kao pocetak triptiha, koji se nastavlja preko Mehanickih životinja, i sa Antihrist superstarom kao završetkom; njegova glavna tema je bila iskorištavanje veze smrti i slave u americkoj kulturi, a tekstovi albuma i njegovi umjetnicki radovi su imali mnogo asocijacija sa Džon F. Kenedijom i Li Harvi Osvaldom, Džon Lenonom i Mark Dejvid Capmanom, pa cak i sa Abraham Linkolnom i Džon Vajlks Butom. Oružje, bog i vlada (Guns, God and Government) svjetska turneja je proširila temu americke fascinacije ka nasilju, sa logoom turneje - puškom i parom pištolja organizovanih da formiraju hrišcanski krst (na taj nacin predstavljajuci nasilje i grijeh koje religija i vlast ostvaruju putem snage i moci).
Džon 5 na Oružje, Bog i vlada turneji, sa logoom turneje u vidu "raspeca" iza njega

Šesnaestog maja, 2001-e, na Merilin Menson internet stranici bilo je najavljeno da ce Menson citirati Bibliju na svom nastupajucem koncertu, ne bi li "izjednacio" svoje "nasilne" tekstove sa Biblijom, kako bismo "proucili puteve predivnih hrišcanskih prica o bolesti, ubistvu, preljubi, samoubistvu i žrtvovanju djece. Sad, to se meni cini kao zabava". Dvadeset prvog juna, 2001-e, Menson je zaista citao iz Biblije u Denveru, Koloradu, citajuci odredene redove kao što su iz Trece knjige Mojsijeve, 20:9 ("Ko opsuje oca svojega ili mater svoju, zasigurno ce biti pogubljen") i iz Psalama 137:9 ("Blago onome koji uzme i razbije djecu tvoje o kamen") kao dokaz da tekstovi grupe, nisu ništa više nasilni od same Biblije.

Zlatno doba i "oproštajni" album (2002-2005)


Sa "triptihom" od prethodna tri albuma sada završenim, Merilin Menson je bio slobodan da zapocne novi projekat. Nalazeci inspiraciju u dekadentnoj Sving eri iz 1930-ih, grupa je snimila Zlatno doba groteske (Golden Age of Grotesque) 2002. i album je izdat trinaestog maja 2003. Vracajuci se tekstualnoj "dubini", simbolicnom zvuku i skrivenom znacenju (koje je prisutno i u Svetom drvetu), novi album je bio okarakterizovan povremeno konkretnim tekstom, a u proširenoj metafori, Menson poredi svoju cesto kritikovanu muziku sa njemackim "entartete Kunstom" iz '30-ih godina prošlog vijeka, koji je bio protjeran od strane Nacistickog režima. Novi clan grupe, Tim Skold, koji je zamjenio Tvigija Ramireza, dodao je novu dimenziju zvuku; ponijevši sa sobom iz KMFDM-a karakteristicno korišcenje teških indastrijalnih bubnjeva i takozvani "ultra hevi bit". Album je dospio na prvo mjesto u listi najprodavanijih albuma, prodajuci preko 180.000 kopija u Americi tokom prve sedmice izdavanja.
Umjetnicka saradnja Merilin Mensona i Gotfrid Helnvina

Još jedna svjetska turneja je uslijedila, Groteskna burleska (Grotesque Burlesque), koja je proširila temu Vejmar republike iz albuma, dodavajuci elemente Njemackog kabarea izvodenjima grupe. Zajednicka umjetnicka saradnja izmedu Mensona i Gotfrid Helnvina se pojavila u nastupima i oblacenju grupe, i clanovi su poceli da se pojavljuju na sceni, a i van nje, u dizajniranim odjelima uz prisustvo modnih zvijezda.
Insert iz spota za "Privatnog Isusa". Redom: Merilin Menson, Džindžer Fiš, M.V. Gejsi i Tim Skold

Da ne bi smo zaboravili: Najbolje od Merilin Mensona (Lest We Forget: The Best of Marilyn Manson) je izdato dvadeset osmog septembra 2004. Za album je receno da ce biti pjevacev "oproštajni"; ipak, on je insistirao da to nece biti Merilin Mensonov poslednji album. Bio je promovisan Protiv svih bogova (Against All Gods) turnejom. Posle izdavanja singla "Privatni Isus" (Personal Jesus), grupa je napravila mnogobrojne promocionalne nastupe; na jednom od njih, na dodjeljivanju Komet nagrada u Njemackoj, bubnjar Džindžer Fiš, pao je sa dizaca za bubnjeve, praveci frakturu lobanje i lakta.
Bilo je mišljenja da je Mensonov "oproštajni album" bio komentar koji je nagovještavao da clanovi grupe više nece biti stalni, i da ce muzicari koji snimaju albume i sviraju uživo, u buducnosti, rotirati, kao i što je slucaj sa Najn Inc Nejlsom i sa KMFDM-om. Ova teorija ce možda biti potvrdena sa izdavanjem Mensonovog šestog albuma, koji ce biti snimljen od strane Mensona, Gejsija i Skolda, zajedno sa "asortimanom drugih muzicara".
 

 


Rast Selebriterijana: Nova era (2006-)


Zapocinjucu u januaru 2006., i nastavljajuci se u periodu od nekoliko mjeseci, Merilin Mensonova oficijalna internet stranica je doživljavala ceste promjene, dodavane su joj nove Mensonove slike i muzika, i pravila su se indiskretna upucivanja ka Selebriterijan Korporaciji, umjetnickom pokretu predvodenom od strane Mensona. Reklamna roba se takode ponovo pojavila u to vrijeme sadržavajuci logoe kao što je "dupli krst" (varijacija Lorejnovog krsta), i odredene slogane - moguce nove tekstove pjesama - kao što su "prodacemo svoju sjenku onima koje stoje u njoj" i "ne traži smrt, traži uništenje".

Iako još nije potvrdeno od strane Interskop Rekordsa, Menson je izjavio da ce novi album grupe biti na raspolaganju do pocetka 2007. Pjevac je takode rekao da ce kompilacija nove muzike i prethodno neizdatih pjesama uslijediti kao muzika za Mensonov predstojeci horor film, Fantazmagorija: Vizije Luis Karola (Phanatsmagoria: The Visions of Lewis Carroll). U septembru 2006., Rouling Stoun je potvrdio da je Merilin Menson završio "oko polovine cjelokupnog albuma", a koja sadrži pjesmu sa nazivom "Pobunjenici bez aplauza". Grupa je takode doprinijela muzici za film Nocna mora prije Božica 3D, uradivši obradu pjesme "Ovo je Noc vještica" (This Is Halloween). U oktobru, na premijeri Nocne more prije Božica 3D u El Kapitan Teatru, Menson je najavio privremeni datum izdavanja novog albuma: "u vrijeme Dana zaljubljenih" 2007.

Grupa se pojavila na Vecerašnjoj emisiji sa Džej Lenoom trideset prvog oktobra 2006.; izvodeci "Ovo je Noc vještica" sa Mensonom kao vodecim vokalom, Skoldom na gitari, Gejsijem na klavijaturi i sintisajzeru, i povratnim clanom Džindžer Fišom na bubnjevima.
Mensonov portret Edgar Alan Poa

Trideset prvog oktobra 2006., je bilo otvaranje Mensonove galerije u Los Andelesu, u Kaliforniji, koju je Menson prozvao "Selebriterijan Korporacija, Galerija fine umjetnosti". Tokom veceri Menson je rekao Rouling Stounu: "proces otvaranja galerije se završio inspirišuci me da napravim novi album... samo nas još dvije pjesme dijele od završetka albuma kojeg nismo ni imali do prije dva mjeseca. Ponekad to zvuci i pretenciozno, ali meni je lakše da za sebe kažem da sam umjetnik - ako odlucim da napravim muziku ili ako odlucim da napravim film, to svakako djeluje. Samo želim da ocuvam nivo integriteta."

Grupa je takode izjavila želje da izda remasterizovanu, i vjerovatno produženu verziju Antihrist superstara, iako su "predstavnici Noting Rekordsa indicirali da nisu sposobni da nadu, ili su izgubili originalne snimke" Portreta americke porodice, Miriše na djecu, i Antihrist superstara.

I sam Menson je, u nekoliko prilika, izjavio želju za ponovnim izdavanjem video dokumentaraca Mrtav za svijet i Bog je u televiziji (koji je sastavljen od spotova iz Mehanickih životinja i neprikazanih snimaka sa Rok je mrtav turneje) na DVD-u.

 Kontraverza i reakcija medija

U decembru 1996., konferencija štampe je bila sazvana od strane Vilijam Dž. Beneta, senatora Džozefa Libermena, i aktivistkinje C. Dolores Taker, a tema rasprave bila je M.K.A. (Muzicka Korporacija Amerike), korporacija koja je posjedovala Interskop Rekords. Nazivajuci nekoliko od albuma koje je izdala ova kuca (Interskop) - a medu kojima se našao i Antihrist superstar- da su "bezbožni", "nasilni", "prljavština" i "sranje", grupa je ispitivala sposobnost presjednika M.K.A., Edgara Bronfmana mladeg, da li može svjesno da vodi kontrolu nad izdavackom kucom, kad zaraduje od takve vrste materijala. Tog šestog novembra, Americki Senatski Komitet za nadgledanje Vladinog Menadžmenta i Restrukcije je održao javno saslušavanje u vezi efekata nasilnih tekstova rok i rep muzike nad mladima. Podržavaoci Merilin Mensona tvrde da je to bio samo još jedan bezuspješan napad senatora Džozefa Libermena u ratu koji je on objavio Mensonu. Saslušavanju, koje je bilo vodeno od strane Sema Braunbaka, bili su prinijeti dokazi Libermena i Takera, i Rejmonda Kunca, iz Burlingtona, Sjeverne Dakote, koji je tvrdio da je album Antihrist superstar odgovoran za samoubistvo njegovog sina, a takode za taj isti album Libermen je izjavio da je "nasilan, pun mržnje, nihilistican i štetan".

Kao dodatak tome, izvodenja grupe su bila pod konstantnim napadima - Mrtav za svijetturneja, najviše od svih, bila je pracena protestantima u skoro svakoj sjevernoamerickoj ulici koju je posjetila. Koncert koji je trebao da se održi desetog marta 1997. u Kolumbiji, u Južnoj Karolini je otkazan "zbog rastucih javnih pritisaka religioznih, civilnih i politickih udruženja koji kritikuju predstavu grupe". Vlasnik Kalgarijevog Maks Centra je otkazao predstavu dvadeset petog jula, zbog, kako je izjavio, "imoralnosti" i navodnog "korištenja životinja na sceni". Još jedan koncert, u Portlandu, je otkazan nekoliko dana kasnije zbog Mensonove reputacije, i nesposobnosti centra da plati predstojecu štetu. Medu protestantima koji su bili ispred koncerta u Grinsborou, u Sjevernoj Karolini bio je i senator Mark MekDanijel.
Mensonov intervju sa Majkl Murom, u Kuglanju za Kolumbajn

Ozfest '97., u Nju Džersiju koji je trebao da se održi na Džajants stadionu je otkazan od strane Nju Džersijskog vijeca za sport i ekspozituru, a koje je izjavilo da je razlog njihovog otkazivanja Merilin Menson; dogadaj je tek održan nakon što je Ozi Ozborn uspješno tužio državu, što je primoralo vlasti da odobre predstavu. Takva "legalizacija" je bila dozvoljena i u Južnoj Karolini i Juti, a koja je odobravala ulicima u kojima su trebali da budu koncerti da protjeraju izvodace kao što je Merilin Menson, i samo u jednom slucaju, u Floridi, lokalne škole su otišle tako daleko da prijete izbacivanjem svakom uceniku koji namjerava da ide na koncert Merilin Mensona.
Menson na Eminemovom koncertu, tokom izvodenja pjesme 'The Way I am'

Prateci masakr u Kolumbajnksoj srednjoj školi, pojavile su se optužbe koje su tvrdile da su ubice Erik Haris i Dilan Klibold fanovi muzike Merilin Mensona. Kada je kasnije dostavljen dokaz da ni Haris, ni Klibold, nisu bili obožavaoci grupe, mnogi su poceli da optužuju medije za radije korištenje grupe kao žrtveno jagnje, nego izvršavanje analize socijalnih problema koji su okruživali ovaj incident. U kontraverznom dokumentarcu, Kuglanje za Kolumbajn, Majkl Mur je uradio intervju sa Merilin Mensonom o toj tragediji. Kada je upitan šta bi rekao dvojici djecaka kad bi imao šansu da prica s njima prije ubistava, Menson je odgovorio "Ne bi im rekao ni jednu jedinu rijec; saslušao bih šta oni imaju da kažu meni, a to je baš ono što niko nije uradio". Ovu optužbe spominje i reper Eminem u svojoj pjesmi 'The Way I Am', koja sadrži stihove, "Kada dijete maltretiraju i ono zapuca u školi/ a onda krive Merilina, i heroin/ ali gdje su bili roditelji?". Merilin Menson se pojavio u spotu za ovu pjesmu.

Merilin Menson na Internetu

Sa pocetkom u 1998-oj, Menson je cesto komunicirao sa svojim slušaocima na oficijalnom sajtu grupe, postavljajuci tekstualne poruke i eventualno kratke video zapise sebe samog i grupe u studiju, na taj nacin se obracajuci publici. Njegov udjeo u ovome se s vremenom smanjio; od izdavanja Zlatnog doba groteske pa do kasne 2005., bilo je veoma malo aktivnosti na sajtu. Merilin Mensonov BBS (Bulletin Board System) je bio otvoren poslije Mehanickih životinja i bio je veoma aktivan forum, raspravljajuci teme koje se nisu ticale grupe, a koje su ukljucivale umjetnost, politiku, vijesti i popularne dogadaje. Bile su mnoge debate o znacenju i interpretacijama razlicitih tekstova, dijagrama, ili slika koje su se pojavljivale u albumima, a narocito o simbolizmu Svetog drveta. Menson bi se povremeno prikljucivao raspravama o ovim temama. Iz nepoznatih razloga, BBS je ukinut, pa ponovo uveden poslije nekoliko mjeseci, pa ponovo ukinut. Ustaljeni korisnici su to negodovali, dok se velik broj clanova nikad nije vratio.
Indeks iz Comawhite.com

Menson je takode objavio adicione sajtove uzete iz njegovih konceptualnih albuma. Mehanicke životinje su bile propracene sajtom Comawhite.com (Bijela koma), interaktivnim on-lajn lavirintom koji je vodio korisnike do razlicitih tematskih grafikona i linkova koji su ponovo, korisnike spajali sa skrivenim djelovima glavne Merilin Menson stranice. Svetom drvetu je bio dodat sajt Celibritarian.com (Selebriterijan), koji je sadržavo provokativni upitnik i dijagram ljudske duše kako raste od velicine djeteta pa sve do odraslog covjeka. Dodatni sajt, ThisAsValentinesDay.com (Ovo kao Dan zaljubljenih), sadržavao je naslov koji je asocirao na smrt Dž. F. Kenedija.

Prvog oktobra 2005., Celebritarian.com je ponovo postao aktivan; inicijativno, stranica je sadržavala samo stilizovanu depikciju Lorejnovog krsta i link za marilynmanson.com. Sa pocetkom u januaru 2006., poruke su pocele da se pojavljuju na sajtu grupe u vidu numerickih šifara; ove poruke, kada se transkribuju, otkrivale su skrivene sekcije tih sajtova, a koje su sadržavale, pored ostalog, nove slike koje je uradio Menson. Devetnaetog januara, glavne stranice svih oficijalnih Merilin Menson sajtova su bili zamjenjeni Lorejnovim krstom i sledecim tekstom:

Zbog neispitane i eksperimentalne istrage, nije produkt abstraktnih spekulacija niti vindikativnih legalisticnih teorija ovaj vebsajt i svi njegovi sadržaji su zatvoreni, po eksplicitnim nalozima Selebriterijan Korporacije.
Tekst koji je stajao kao zabrana ulaska na Mensonove sajtove

Ovaj tekst je direktna referenca na dvadeset prvi novembar, 1945. odnoseci se na izjavu Robert H. Džeksona tokom nirnberških sudenja, u kojim je sud pravde opisao tribunal kao "neispitan i eksperimentalan... (i) nije produkt abstraktnih spekulacija niti... stvoren da optuži (...vindikativnih...) legalisticke teorije." Dodatne snimljene poruke su od tada bile dodate sajtovima; njihova znacenja i sadržaji još uvjek treba da se otkriju. U sledecih nekoliko sedmica, na glavnom sajtu su zamjenjene Flaš animacijom koja je sadržavala novu muziku, snimljene audio semplove Aliester Kraulija i Alfreda Hickoka, i sablasne, naizgled Luis Karolom inspirisane klipove.

Petog novembra 2006., u 11:35 navece (po Pacifickom vremenu), marylinmanson.com je ponovo postao aktivan. Vebsajt sada sadrži nove slike, diskografiju, reklamnu robu i više. Mnogi djelovi sajta su još uvjek pod konstrukcijom. Jedan dio sajta, kada se pravilno pregleda, nosi podsjetnike da misteriozne šifre iz januara još uvjek trebaju da se "riješe" (engleski "riješe" se piše "solved", iako je u ovom slucaju, iz nepoznatih razloga, rijec spelovana sa dva v: "solvved").

 

 

Nazad

Muzika