BIOGRAFIJA

 

 


Priča o Nightwishu započinje 1996. kada Tuomas Holopainen (tada je bio u bendu Nattvindens Grat) pokušava sa akustičim projektom. To je bilo skroz drugačije nego ono što je do tada svirao, a prve tri akustične pjesme "Nightwish" (po kojoj je bend dobio ime), "The Forever Moments" i "Etiainen" snimljene su te godine i bile su samo za klavijature, akustičnu gitaru i ženski vokal. Akustičnu gitaru je svirao njegov prijatelj Emppu, a upravo njegova ideja je bila da im ženski vokal bude prijateljica Tarja Turunen, inače studentica na Sibelius akademiji. To se pokazalo kao odličan potez, Tarja je upravo savršeno odgovarala muzici koji su svirali, a njen školovani operni glas postao je zaštitni znak benda. Vjerojatno nisu imali pojma kako će relativno brzo postići svjetsku slavu dok su te junske noci, oko logorske vatre, faktički započinjali s Nightwishom. 1997. godine u bend dolazi Jukka Nevalainen, bubnjar, a akustična gitara je zamjenjena električnom..
U decembru 1997. izlazi njihov prvi album “Angels Fall First”. Prije izaska albuma izdali su single “The Carpenter” koji se uspio popeti do 8 mjesta finske single top liste, dok je album završio na 31. Prvi koncert koji su održali bio je u Kitee 31.12.1997. Slijedeće godine, 1998, u mjesecu septembru izdaju prvi video “The Carpenter”. U proljeću te godine pridruzuje im se i basist Sami.


U decembru opet sviraju u Kitee i tu su snimili “Sacrament Of Wilderness” kao predzalogaj za dolazeći album “Oceanborn” koji je izašao u novembru 1998. Uspjeh koji je ovaj album postigao logički je tok dogadjaja i rasta popularnosti ovog benda. 1999 izdaju drugi single s Oceanborna, “Sleeping Sun”, a spot za spomenuti single je sniman za vrijeme pomračenja Sunca i izuzetno je efektan. U Njemačkoj se prodao u 15 000 primjeraka u samo jednom mjesecu. Već u decembru Oceanborn i Sacrament Of Wilderness uspjeli su doći do zlata. U 2000-oj su prisustovali u kvalifikacijama za finskog predstavnika za Pjesmu Eurovizije s pjesmom Sleepwalker. Bili su apsolutni pobjednici po glasovima publike (televoting), ali zbog glasova žirija zavrsili su na drugoj poziciji i time se oprostili od daljnjeg natjecanja.

 

 

Ali Nightwishu to nije teško palo, jer još iste godine izdaju treći album “Wishmaster”. Album je izašao u martu i odmah je uslijedila velika turneja koja je počela iz Kitee, gdje inače svi i žive. Tamo su nakon koncerta primili gold diskove za album “Oceanborn” i za singlove "Sacrament Of Wilderness”, “Walking In The Air” i “Sleeping Sun”. Njemački magazin Rock Hard proglasio je “Wishmaster” albumom mjeseca, a bio je ispred dugo očekivanih izdanja Iron Maidena i Bon Jovija.
Bend je za vrijeme Wishmaster World Toura ucestvovao u velikim festivalima u Finskoj, a zatim su turneju nastavili po Južnoj Americi. Koncerti u Brazilu, Chileu, Argentini, Panami i Meksiku bili su posebno iskustvo za čitav bend. Također su ucestvovali i u Wacken Open Air, Biepop Metal Festu, a imali su i zajedničku evropsku turneju sa Sinergy i Eternal Tears Of Sorrow.

Koncert koji se dogodio za Novu 2001. godinu Tampereu (Finska) snimili su i taj materijal je prebacen na DVD i VHS. Samo za finske fanove u sklopu ovoga izasao je i live CD. Sve ovo je izaslo pod nazivom “From Wishes To Eternity – Live” i opet je Nightwish imao ogromnog uspjeha. Na kraju ovoga koncerta uručeni su im platinasti diskovi za “Wishmaster” i zlatni za single “Deep Silent Complete”. Nešto kasnije  izdaju i mini-CD “Over The Hills And Far Away”. Pocetkom 2007. mjenjanu pjevacicu. Umjesto Tarje Turunen dolazi Anette Olzon sa kojom bend izdaje novi album "Dark Passion Play" 2008.

Muzika