Биографија

 

Здравко Чолић (Сарајево, 30. мај 1951) је српски певач забавне музике пореклом из Босне и Херцеговине, популаран на целој територији бивше Југославије. На почетку своје каријере био је члан групе „Амбасадори“ и „Корни групе“, а у својој соло каријери, која траје од 1973. године, објавио је 9 албума. Године 1973. представљао је тадашњу Југославију на Песми Евровизије.

Здравко Чолић је рођен 30. маја 1951. године у Сарајеву. Био је голман у јуниорском погону сарајевског ФК „Жељезничар“, али је касније почео да тренира атлетику и на једном такмичењу освојио друго место иза тадашњег репрезентативца Ненада Стекића. Међутим, одустао је пошто више није постизао значајније резултате. Чолић је био талентован за рецитовање и глуму, па је примљен у Пионирско позориште где је учествовао у представама „Дечаци Павлове улице“ и „Кекец и Мојца“.
Музиком се у то време бавио из хобија; ишао је у музичку школу и учио је да свира гитару. Са другом Брацом Исовићем је свирао за пријатеље у парку, а у локалним оквирима су били познати као дует „Чола и Иса са Грбавице“. У другом разреду гимназије, са пријатељем је отишао да проведе празнике у очевој викендици у Баошићима; на предлог пријатеља Чолић се пријавио за такмичење певача аматера у Бијелој. Извео је песму Битлса „Lady Madonna“ и освојио дру
го место и свој први певачки хонорар.
 

 

 

 

Homepage

Muzika