Pink Floyd
Pink Flojd (Pink Floyd) je engleska rok grupa koja je svetsku slavu stekla po svojoj psihodelicnoj muzici, odlicnim i filozofskim tekstovima, spektakularnim koncertima i inovativnim omotima albuma. Grupa je osnovana 1965. a prvu postavu su cinili osnivac, gitarista i pevac Sid Bare (Syd Berret), basista Rodžer Voters (Roger Waters), klavijaturista Rik Vrajt (Rick Wright) i bubnjar Nik Mejson (Nick Mason).

1967. izašao je njihov prvi album - "The Piper at the Gates of Dawn" i postaje kultni album britanske psihodelicne muzicke scene. Naredne godine, bendu se pridružio gitarista Dejvid Gilmor (David Gilmour), koji se pridružio ekipi zbog sve veceg problema koji je imao Sid Bare sa narkomanijom. "A Saucerful of Secrets" je ime poslednjeg albuma koji je grupa izdala sa Sid Bareom u bendu. Od tada vodstvo benda preuzima Rodžer Voters.

Usledili su albumi "Music from the Film More", "Ummagumma", "Atom Heart Mother", "Meddle" i "Obscured by Clouds", da bi 1973. izdali konceptualni album "The Dark Side of the Moon" koji predstavlja najbolji, najkomercijalniji album ove grupe i ujedno jedan od najboljih albuma rok muzike. Ne postoje prave reci kojima se može opisati kvalitet i znacaj albuma za buduce generacije muzicara, jer nijedan bend nije izdao tako kompleksan album. Tada je Pink Flojd bio na vrhucnu slave i samo su nastavili sa izdavanjem fenomenalnih albuma poput "Wish You Were Here" sa koga se izdvaja istoimena balada, "Animals", i još jedan konceptualni album The Wall za koji su napravili istoimeni film, gde glavnu ulogu igra kreator koncerta Lajv Ejd - Bob Geldof. Album prica pricu o životu muzicara Pinkija i njegoim unutrašnjim demonima. 1983. su izdali poslednji album sa kreativnim genijom grupe Votersom pod imenom "The Final Cut". 1994. grupa je izdala svoj poslednji album "The Division Bell".
 
Rodžer Voters je zapoceo solo karijeru koja se uglavnom zasnivala na staroj slavi njegovog bivšeg benda. Treba izdvojiti koncert iz 1991. koji je nazvan "The Wall", a odrzan je u Berlinu povodom proslave godišnjice rušenja Berlinskog zida, na kome su pesme Pink Flojda pored Votersaa izvodili Skorpionsi (The Scorpions), Brajan Adams (Bryan Adams), Sindi Loper (Cyndi Lauper), Tomas Dolbi (Thomas Dolby), Šinad O'Konor (Sinéad O'Connor), Joni Micel (Mitchell), Snoi Vajt (Snowy White), Van Morison (Morrison)...

Dejvid Gilmor je takode zapoceo uspešnu solo karijeru, poslednji album mu se zove "On the Island" koji promoviše na svetskoj turneji.

1996. grupa je uvrštena u rokenrol kucu slavnih

Februara 2006. grupa se ponovo okupila sa Rodžerom radi Lajv Ejt (Live8) koncerta.

7.jula 2006. je preminuo osnivac benda Sid Bare.


 

Muzika