The Ramones bili su americki sastav, i smatraju se prvom punk skupinom ikad. Priznato im je da su definirali zvuk i stav 1970-ih, makar nikad nisu postigli uspjeh kao svoji suvremenici The Clash ili Sex Pistols, ali su svejedno imali velik utjecaj na punk i alternativnu rock scenu. Smatraju se 'Kumovima Punka'.

Sastav je sastavljen u Queensu, New York, 1974. Neprekidno su nastupali 22 godine sve do raspustanja skupine nakon turneje Lollapalooza 1996. Tri prvotna clana: Joey, Johnny, i Dee Dee Ramone su umrli u roku nekoliko godina poslije raspustanja sastava. Uvijek su smatrani utjecajnima, ali slava koju sastav sad uziva je neusporedivo veca nego u doba kada su aktivno nastupali.

2007. uvedeni su u Long Island Music Hall of Fame.

Clanovi sastava su se upoznali kao srednjoskolci u srednjestaleskom dijelu Queensa, Forest Hillsu. Privukla ih je zajednicka ljubav prema sastavima poput The New York Dolls, The Stooges i MC 5 i garaznom rocku '60ih. Vecina clanova sastava je bila u raznim skupinama od kraja '60-ih. Johnny i Tommy bili su u srednjoskolskom sastavu poznatom kao 'Tangerine Puppets' , a Joey je na kratko bio u glam rock grupi pod imenom 'Sniper'. Prva postava Ramonesa ukljucivala je Jeffry Hymana na bubnjevima, John Cummingsa na gitari i Douglas Colvina kao pjevaca i bas gitaristu. Colvin je prvi odlucio koristiti ime Ramone, i nazvao se Dee Dee Ramone. Bio je inspiriran cinjenicom da je Paul McCartney koristio pseudonim Paul Ramone kada se prijavljivao u hotele. Ostali clanovi sastava su ga slijedili i promijenili imena; Hyman je postao Joey Ramone (prema pjevacu Joeyu Levineu), Cummings je postao Johnny Ramone, a sama grupa je dobila naziv The Ramones. Takodjer u to vrijeme rijec ramone se povezivala s neredom i nasiljem.

Brzo nakon sto je skupina sastavljen, Dee Dee je shvatio da ne moze svirati i pjevati odjednom (ali ce nastaviti odbrojavati tempo na pocetku svake pjesme sa svojim "1-2-3-4!"). Joey ga je zamijenio, ali ni on nije mogao svirati bubnjeve i pjevati pa je mjesto bubnjara ostalo otvoreno. Sastav je odrzavao audiciju za bubnjara, u Performance studiju, gdje su vjezbali. Tamas Erdelyi , menadzer sastava, zaposlenik studija i poznanik skupine pokazivao je kandidatima kako svirati pjesme. Postalo je ocito da je bio sposobniji svirati pjesme sastava bolje od bilo koga drugog, i pridruzio im se kao Tommy Ramone. Bio je najmotiviraniji od cetvorice sto se tice uspjeha, i prvi ih je doveo u studijo.

Svoj prvi nastup imali su 30. ozujka 1974. u Performance studiju. Njihove rane skladbe bile su kratke i brze, vecinom oko 2 minute u trajanju. Raniji naslovi su ukljucivali "I Don't Wanna Walk Around with You," "I Don't Wanna Go Down to the Basement," i "I Don't Wanna Get Involved with You." Dee Dee je kasnije rekao, "Nismo napisali pozitivnu pjesmu sve do 'Now I Wanna Sniff Some Glue'."

Nakon nastupa na Lollapalooza festivalu 1996 , Ramonesi su se raspali, zbog neslaganja unutar sastava i frustracije ne ostvarivanjem komercijalnog uspjeha. Joey je takodjer priznao da je imao problema s drogom, i velikih problema s picem u '80-ima. Joey je prestao piti pocetkom 1990-ih, ali mu je dijagnosticiran limfom 1995. Nakon toga poceo se je aktivno baviti jogom i zdravo se hraniti. Kasnih '90-ih poceo je trgovati dionicama na NYSE, cak je napisao skladbu o financijskoj novinarki sa CNBCa - Maria Bartiromo, pod istim imenom, i ta skladba je ukljucena na njegov solo album iz 2005, Don't Worry About Me.

Njihov zadnji nastup bio je u Palaceu u Hollywoodu. Nastup je snimljen i kasnije izdan na CD-u We're Outta Here. Na nastupu su gostovali mnogi umjetnici poput Lemmya Kilmistera iz Motorheada, Eddie Vedera iz Pearl Jama, Toma Armstronga i Larsa Frederiksena iz Rancida, i Chrisa Cornella (tada u Soundgardenu).

20. srpnja 1999., svi bivsi clanovi osim Richiea su se okupili u Tower Recordsu u New Yorku kako bi davali autograme. To je bila zadnja prigoda na kojoj su se bivsi clanovi grupe okupili prije Joeyeve smrti. Johnny se htio pomiriti s svojim rivalom Joeyem ali Joey je to odbijao. Joeyevi nezavrseni radovi objavljeni su poslije njegove smrti na solo albumu Don't Worry About Me.

2002. sastav je uveden u Rock 'n' Roll Hall of Fame. Na ceremoniji Johnny, Tommy, Marky i Dee Dee su govorili u ime Ramonesa. Johnny je podrzao Georgea Busha i njegov mandat, Dee Dee je cestitao i zahvalio sebi. Nazalost ovo mu je bilo zadnje javno prikazivanje jer je 2 mjeseca kasnije umro od predoziranja heroinom. Takodjer na ceremoniji, Green Day je izveo Teenage Lobotomy i Blitzkrieg Bop u cast Ramonesima, da bi pokazali njihov utjecaj. U ljeto 2004. izasao je dokumentarac o Ramonesima, End of the Century: The Story of the Ramones. Dobio je odlicne kritike i bio je dobro prihvacen od strane obozavatelja. Slucajno, Johnny Ramone je s pocetkom prikazivanja filma umro od raka prostate, 15. rujna 2004.

 

 

 

Muzika