Vile Hermani Valo (Ville Hermanni Valo) je finski pevač, tekstopisac i lider Finskog love metal benda HIM (HIM). Rođen je 22.11.1976. u 08:28h u Valili, okolini glavnog grada Finske - Helsinkiju. Njegov otac Kari, Finac, i njegova majka Anita, Mađarica, preselili su se u priobalnu okolinu Olinkilu (Olynkila) ubrzo nakon Vileovog rođendana gde su živeli tokom njegovih tinejdžerskih godina. Kao dete, Vile je imao velik uticaj od strane svojih roditelja koji su gotivili muziku i koji su ga izložili pesmama popularnih Finskih muzičara, kao na primer, Tapio Rautavaara i Rauli Badding Somerjoki, dok ga je stariji rođek poveo ka malo težem zvuku i predstavio mu bendove, kao na primer, Kis (Kiss), Blek Sabat (Black Sabbath) i Ajron Mejden (Iron Maiden). Vileov prvi muzički korak bio je sa tri godine, kada je zasvirao bongo.
Zanimljivo je to, da je Vile prohodao uz pomoć porodičnog psa Samija (Sami), a da, kada je pas uginuo, u isto vreme postao je alergičan na životinje i dobio astmu. Kada je Valo već kao dečak krenuo u školu, najčešđe se tukao i svađao sa drugom decom pa je zato bio smatran kao "đak probojnog napona".
Sa devet godina, Vile je pohađap pop i džez konzervatorijum u Helsinkiju gde je učio o različitim muzičkim žanrovima. Takođe, Vileov otac posedovao je lokalni seks šop u kom je Vile radio još samo kao četrnaestogodišnjak. Kada je jednom prilikom posetio roditelje, astma mu se vratila zbog toga što su njegovi roditelji doveli psa lutalicu kao ljubimca i to je bio prevelik šok za njega. Nakon pet dana boravka u bolnici, njegov otac odlučio je da mu kupi stan u blizini kako bi ga oslobodio napada astme i pružio mu više slobode.
Vile Valo je svoj entuzijazam za muziku izrazio kao učesnik u mnogim lokalnim Helsinki bendovima, a tek kasnije u bendu HIM sudelovao je kao bas gitarista. Pošto nisu imali pevača za prve demo snimke, Vile se sasvim slučajno našao na tom mestu. Tek kasnije je zvanično postao pevač grupe HIM, pa i dan-danas.

Neke pojedinosti iz njegovog života
- Lider grupe HIM - Dobar je prijatelj Bema Mardžere (Bam Margera) - Ima mlađek brata, Džesija Valoa (Jesse Valo), koji je osam godina mlađi od njega - Valo na Finskom znaši svetlost - Omiljeni film mu je "Noćna mora pre Božića" (The Nightmare Before Christmas) - Njegovi idoli su: Klint Istvud (Clint Eastwood), Džin Simons (Gene Simmons) i Edgar Alan Po (Edgar Allan Poe) - Bio je veren sa Džonom Najgren (Johnna Nygren) od 9.06.2005., pa sve do njihovog raskida u martu 2006. godine - Rođen je u 08:28 časova - Iako boluje od astme, Vile puši šezdeset cigara dnevno

Lične izjave
Vile: "Ja sam lud zbog genetskog nereda u meni. Ja sam pola moje majke, pola mog oca. Moj otac je vrlo smirena osoba koja puno razmišlja, dok je moja majka totalno drugačija. Vrlo je temperamentna i lako se naljuti. Što se mene tiče, ja sam nešto između. Vrlo sam smiren kao osoba i fasciniran sam (film-za-odrasle)-ografijom i starim autima- to sam nasledio od oca. Moja majka mi je uvek govorila da ne stavljam prste u električnu utičnicu, a ipak sam to uradio."

POVRATAK NA INDEX

Muzika