HIM

 

HIM je nastao u Helsinkiju, u Finskoj 1991. godine. Oformili su ga Vile Valo (Ville Valo) i njegov najbolji drug Miko Pananen, poznatiji kao Mige. Bend se u pocetku zvao „Njegovo pakleno visocanstvo“ (His Infernal Majesty), sto je kasnije skraceno inicijalima. Bend i muzika Him nemaju nikakve veze sa satanizmom, a njihov prvobitni naziv mogao bi se shvatiti kao inicijacija na metal muziku, koja je cesto pogresno shvatana kao satanisticka, i koja je u pocetku njihovog stvaranja zaista bila hevi metal. Njihov prvi demo album, sa sest pesama, pod nazivom „666 nacina da volis: uvod“ (666 ways to love: prologue) izlazi 1996. godine, a na omotu je fotografija Vileove majke Anite. Pesma sa tog albuma, koja je privukla veliku paznju jeste obrada hita Krisa Aisaka (Chris Isaac) Vikid Gejm (Wicked Game). Godinu dana kasnije izlazi prvi studijski album „Najvece ljubavne pesme broj 666“ (Greatest Lovesongs Vol. 666), na kojem se nalaze dve pesme sa demo albuma u drugačijim aranžmanima, kao i obrada pesme „Ne boj se smrti“ (Don’t Fear The Reaper). Dozivljavaju velike uspehe u skandinavskim zemljama, ali tek drugi album „Zilet romansa“ (Razorblade Romance) koji izlazi 1999. godine, sa hitom „Pridruzi mi se u smrti“ (Join Me In Death) donosi im evropsku slavu. Pesma je iskoriscena kao singl za naucno fantasticni film „Trinaesti sprat“ (The 13th Floor), a vrhove top lista dosegla je 2000. godine. Takav fantastican i impozantan uspeh nijedna kasnija pesma nije dozivela. U Sjedinjenim Americkim Državama HIM je isti album objavio pod imenom HER, jer je postojao njujorški bend HIM, koji je imao autorska prava nad tim imenom. Kasnije je Him otkupio ista.

2001. godine gitarista benda Miko Lindstrom zapocinje sopstveni projekat pod imenom Danijel Lionej, pri cemu mu moralnu podrsku daju Vile i Mige. HIM objavljuje album „Duboke senke i blistavi najbolji trenuci“ (Deep Shadows And Brilliant Highlights). Mnoge pesme su postale hit, ali nijedna nije ponovila slavu sa prethodnog albuma. 2003. godine objavljuju album „Lav Metal“ (Love Metal), kojim prave prodor na americko trziste, potpomognuti od strane Vilovog velikog prijatelja Bema Mardzere.

Izdvaja se pesma „Sahrana srca“ (The Funeral of Hearts), ciji refren sadrži citate stihova cuvenog „Cveca zla“ francuskog pesnika simbolizma Sarla Bodlera. 2004. godine izlazi kolekcija hitova pod nazivom „I ljubav je rekla ne“ (And Love Said No), na kojoj se nalazi i obrada pesme Dzonija Kesa „Usamljenik“ (Solitary Man). Iste godine izlazi i prvi DVD koji sadrzi koncertne snimke sa turneja, video spotove, slike benda i intervjue. 2005. godine objavili su albim „Tamna svetlost“ (Dark Light), koji je njihov dosadasnji najozbiljniji projekat, sudeci po tome da je sniman u Americi, a da je producent Tim Palmer, koji je producirao i albume benda U2. Kao hitovi su se izdvojile pesme „Krila leptira“ (Wings of a Butterfly) i „Ubijanje samoce“ (Killing Loneliness). Kao bonus pesma na albumu se našla verzija pesme „Otrovno srce“ (Poison Heart) sa jednog od koncerata, u originalu izvođena od strane čuvenog pank benda Ramones. HIM prodorno osvaja americko trziste, sto i jeste bio jedan od Vilovih ciljeva. HIM ima veoma dobru saradnju sa finskim metal bendom 69 očiju (69 eyes), sa kojima je Vile Valo snimio nekolicinu pesama. Projekat sa Apokaliptikom i Laurijem iz Rasmusa bio je veoma zapazen i uspesan, a najavljena je duet pesma sa britanskim metal bendom Kredl Of Filt. Vile Valo muziku benda objasnjava kao lav metal, definise ovaj novi pravac kao metal inspirisan ljubavlju.

Septembra 2007. godine HIM je objavio novi album pod nazivom „Venerino prokletstvo“ (Venus Doom). Naime, zvuk njihove muzike postao je cvrsci i jaci nego ikada pre, te zvuči vise kao hevi metal (heavy metal) i tesko se moze porediti sa zvukom sa prethodnog albuma „Tamna svetlost“ (Dark Light). Prvi singl koji je izašao sa ovog albuma je „Poljubac zore“ (Kiss od Dawn) koji je postao glavna stvar izvodjenja na nastupima uzivo, pored pesama „Pod za ubijanje strasti“ (Passion's Killing Floor) i „Staza mrtvih ljubavnika“ (Dead Lovers Lane). Pesma „Pod za ubijanje strasti“ pojavnjuje se i u filmu „Transformersi“ (Transformers). Sledeci singl albuma „Venerino prokletstvo“ koji je izasao je „Krvari dobro“ (Bleed Well), rok pesma u cijem se spotu pojavljuju neki od fanova zajedno sa njima na sceni.

Vile Valo snimio je duet sa Poljskom glumicom Natalijom Avelon (Natalia Avelon) za film „Das Wilde Leben“ / „The Wild Life“ (Divlji zivot). Pesma pod nazivom „Letnje vino“ (Summer Wine), u originalu izvodjena od Nensi Sinatre (Nency Sinatra) i Lija Hezlevuda (Lee Hazlewood), izašla je kao singl u januaru 2007. godine, postala veliki hit i osvojila visoka mesta na top listama u Nemackoj.

POVRATAK NA INDEX

Muzika