Biografija

 

Marko Selic,poznatiji kao Marcelo(rodjen 22.januara 1983.godine u Paracinu)je srpski rep muzicar,kolumnista i 'pisac u zaletu'.Rad u hip-hopu zapocinje 1997. godine u Paracinu, kada je napisao i svoju prvu rep strofu,a prve ozbiljnije korake postize 1999. godine sa demo grupom "Rhyme animal", sa kojom je uspesno nastupao po gradovima u Srbiji. Zbog zelje da zapocne solo karijeru, 2001. napusta grupu. Te godine snima i svoju prvu samostalnu pesmu kojom zapocinje i njegova saradnja sa Oneya-om, tadasnjim vodecim srpskim hip-hop producentom.

Oneya je prepoznao njegov potencijal, i Marcelo je potpisao ugovor za "Bassivity music". Mixtape Bassivity izvodjaca ("Oneya: Bassivity Mixtape - prvi put") izasla je 2003. godine, u kojoj je Marcelo ucestvovao sa dve pesme. To je bila njegova prva sansa da sira publika cuje za njega i njegove pesme. Iste godine, u novembru, izasao je njegov debi album "De Facto" (Bassivity Music), koji je postao najprodavanija ploca 2003. godine [IPS lista]. To je bio i prvi posleratni album koji je ukljucivao saradnju medju novim generacijama muzickih izvodaca sa ex-Yu prostora (Edo Maajka, Elemental, Skabo, Shorty, Disciplinska komisija, Big Boss, X3M...). Album je bio pun kritika upucenih drustvu, kao i, na drugoj strani, licnih tema, ispricanim na veoma iskren i uverljiv nacin. Naisao je na prihvatanje i od strane publike, i od strane kriticara ("Marcelo srpsku sliku cini lepom dok govori koliko je ruzna" - Slobodan Vujanovic, "Vreme"), donevsi mu laskavu prestiznu titulu: glasnogovornik generacije.

Najvise prasine podiglo se oko nosece numere sa albuma - "Kuca na promaji", koja ukratko i definise Marcelov stil: veoma licna obojenost kritike politicke situacije u zemlji. U njoj prica o atentatu na bivseg premijera, Zorana Djindjica, brutalnosti policije kao i o otudjenju medju mladim ljudima u Srbiji.

Zbog stalnih nesporazuma sa izdavacem, Marcelo napusta Bassivity sredinom 2004. godine i potpisuje ugovor sa kucom "Multimedia Records" (pod licencom "Universal Music" za Srbiju i Crnu Goru) pocetkom 2005. godine.

U decembru 2005-e godine Marcelo izdaje rezultat njegovog dvogodisnjeg truda, "Puzzle Shock!" ("Multimedia Records"), sa singlovima "Sarada","Otkucaji". "Pozeriste" i "Novi Vavilon". Ovog puta Marcelo je saradivao sa Dragoljubom Markovicem, alijas Dr Dra (nekadasnji clan rock sastava "Nista Ali Logopedi", "Block Out", "X-centar"), koji je bio vise umesan u proces snimanja nego regularan producent, ucestvujuci u vokalnim delovima i svirajuci, a od gostiju se na albumu pojavljuju Sky Wikluh i Timjah (Bad Copy), Skabo, X-centar, Marko Milivojevic (ex-EKV), nadolazece mlade snage - Ministar Lingvista, DJ Raid i Flip Flop, kao i nezaobilazna diva hrvatske scene - Remi (Elemental). Marcelo je takode uradio neke producentske i aranzerske poslove. Rezultat je bio hip-hop album sa jakim rock, jazz i funk uticajima, koji je odbio nekolicinu fanova striktno orijentisanih na hip-hop, ali ujedno zadobivsi postovanje mnogih ljudi koji nisu upoznati sa tim zanrom.

Zajedno sa novim albumom dosli su i koncerti, sirom Balkana. Formirana je i ekipa zvana «Filter Crew» (Ministar Lingvista, Wikluh Sky, DJ Raid i Nensi), kao i prateca grupa "Shock! Orchestra".

Marcelo je 2006. dobio Davorin nagradu za najbolji rok/pop/hip-hop album iz Srbije, kao i nagradu TV Metropolis za najbolju pesmu godine, sto je jedinstveno priznanje za njegovo muzicko stvaralastvo. U poslednje vreme je vise okrenut svom glavnom zanimanju - pisanju. Redovni je kolumnista i novinar casopisa "Huper" i dnevne "Politike", a bio je i povremeni bloger na B92 sajtu. Pocetkom februara 2008., svetlost dana ugledao je njegov prvi roman: "Zajedno sami".

Pojavljivanje treceg studijskog albuma("Treca strana medalje")ocekuje se krajem novembra 2008.

 

 

Nazad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Muzika