RAT STRUJA 

blank blank blank
paper top
 

U novembru i decembru 1887, Tesla je prijavio sedam patenata u polju polufaznih motora naizmjenične struje i prenosa struje. Oni su uključili kompletni sistem generatora, transformatora, prenosnih linija, motora i osvjetljenja. Tako originalne su bile te ideje da su prihvaćene bez izazova, te ispostavilo se da su bili najvrijedniji patenti od telefona.

 

Avanturistički idustrijalac iz Pittsburgha, George Westinghouse, izumitelj željezničkih vazdušnih kočnica, je čuo o Teslinom pronalasku i pomislio da bi to mogla biti karika koja nedostaje u dalekom prenosu električne energije. Došao je do Tesline laboratorije i ponudio mu da kupi patente za 60,000 $, što je uključivalo 5,000$ u gotovini i 150 dionica akcija u Westinghouse Korporaciji. Takođe se složio da plati honorar od 2,50$ po konjskoj snazi prodanog električnog kapaciteta. S još izuma u glavi, Tesla je brzo potrošio pola svog novog bogatstva na novu laboratoriju.

 

S novim prodorom kojeg su omogućili Teslini patenti, potpuni industrijski rat je eruptirao. U ulogu je bio budući industrijski razvitak Sjedinjenih Država, i da li će Westinghouseova naizmjenična struja ili Edisonova jednosmjerna biti izabrana tehnologija.

 

Bilo je to vrijeme u kojem je Edison lansirao propagandni rat protiv naizmjenične struje. Westinghouse se podsjeća:

 

Sjećam se da mi je Tom [Edison] govorio da je jednosmjerna struja poput rijeke koja se mirno uliva u more, dok je naizmjenična struja poput bujice koja juri nasilno preko litice. Zamislite to! Zašto su onda imali i profesora, Harolda Browna, koji je išao okolo govoreći publici…i pogubljavao pse strujom i stare konje ravno na pozornici da pokaže koliko je naizmjenična struja opasna.

 

U međuvremenu, ubica je trebao biti pogubljen u prvoj električnoj stolici u Newyorškom Auburn državnom zatvoru. Profesor Brown je uspio u ilegalnoj kupovini Westinghouseovog iskorištenog generatora da bi demonstrirao jednom  za svagda ekstremnu opasnost naizmjenične struje. Pokusni kunić je bio William Kemmler, osuđeni ubica koji je užasno umro 6. avgusta 1890, u "odvratnom spektaklu, daleko gorem od vješanja". Tehnika je kasnije nazvana Westinghouseizam.

Uprkos lošoj štampi, dobre stvari su se događale za Westinghousea i Teslu. Westinghouseova korporacija je dobila ponudu za osvjetljavanje Čikaškog svjetskog sajma, prvog sve-električnog sajma u istoriji. Izložba je takođe prozvana Kolumbova izložba, u čast 400-te godišnjice od Kolumbovog otkrića Amerike. Protiv novo-osnovane kompanije General Electric (kompanije koja je preuzela Edisonovu kompaniju), Westinghouse je predložio pedeset posto jeftiniju ponudu od GE-ove koja je iznosila milion dolara. Većina od GE-ovih predviđenih planova su bili vezani za količinu bakarne žice koja je bila potrebna da se iskoristi sistem jednosmjerne struje. Westinghouseova pobjednička ponuda je predlagala efikasniji i jeftiniji sistem naizmjenične struje.

Kolumbova izložba je bila otvorena 1. maja 1893. To veče je predsjednik Grover Cleveland pritisnuo dugme i stotine hiljada električnih lampi s ugljenim vlaknima je osvjetlilo sajmište i zgrade. Ovaj "Grad Svjetla" je bio rad Tesle, Westinghousea i dvanaest novih hiljadu-konjskih snaga proizvodnih pogona naizmjenične struje lociranih u mašinskoj sali. U velikoj sali elektriciteta, Teslin polifazni sistem proizvodnje naizmjenične struje i emitovanja je bio ponosno predstavljen. Za dvadeset sedam miliona ljudi koliko ih bilo na sajmu, bilo je jasno da je naizmjenična struja energija budućnosti. Od tada pa nadalje više od 80 posto svih električnih uređaja u Sjedinjenim Državama je bilo naručilo naizmjeničnu struju.

 

 
Život i rad    Sljedeća stranica
 
paper bottom
blank
Two-phase induction motor

Dvo-fazni indukcioni motor

George Westinghouse, 1906

George Westinghouse, 1906

Early Tesla induction motor
blank

Rani Teslin indukcioni motor

Court of Honor at the Columbian Exposition in Chicago, 1893

Izložba u Chicagu

stripes

Motori naizmjenične struje, patenti 381,968, 390,414, 417,794, i 555,190.

stripes

.

stripes