Nikola Tesla

www.enovine.net


Nikola Tesla at age 29Nikola Tesla je rođen u Austro-Ugarskom carstvu 1856 u brdovitom području Balkana, u Lici, selu Smiljanima blizu Gospića. Njegov otac Milutin i majka Djuka, su bili Srbi. Teslin otac je bio strog ali pun ljubavi Pravoslavni sveštenik, koji je takođe bio nadareni pjesnik i pisac.U mladim godinama, Tesla se zadubio u očevu biblioteku.Teslina majka je bila vrijedna žena, s mnogim talentima, koja je pravila uređaje da pomognu u kućanskim i farmerskim poslovima. Jedan od takvih je bila mućkalica za jaja. Tesla je pripisivao sve svoje naučne talente majci.  
 


Two-phase Induction MotorU novembru i decembru 1887, Tesla je prijavio sedam patenata u polju polufaznih motora naizmjenične struje i prenosa struje. Oni su uključili kompletni sistem generatora, transformatora, prenosnih linija, motora i osvjetljenja. Tako originalne su bile te ideje da su prihvaćene bez izazova, te ispostavilo se da su bili najvrijedniji patenti od telefona.


Court of Honor at the Columbian Exposition in Chicago, 1893.Kolumbova izložba je bila otvorena 1. maja 1893. To veče je predsjednik Grover Cleveland pritisnuo dugme i stotine hiljada električnih lampi s ugljenim vlaknima je osvjetlilo sajmište i zgrade. Ovaj "Grad Svjetla" je bio rad Tesle, Westinghousea i dvanaest novih hiljadu-konjskih snaga proizvodnih pogona naizmjenične struje lociranih u mašinskoj sali. U velikoj sali elektriciteta, Teslin polifazni sistem proizvodnje naizmjenične struje i emitovanja je bio ponosno predstavljen. Za dvadeset sedam miliona ljudi koliko ih bilo na sajmu, bilo je jasno da je naizmjenična struja energija budućnosti. Od tada pa nadalje više od 80 posto svih električnih uređaja u Sjedinjenim Državama je bilo naručilo naizmjeničnu struju.


Tesla demonstrates Tesla je počeo svoje istraživanje visoke frekvencije, izgradivši obrtni generator naizmjenične struje koji je mogao raditi većim brzinama, ali kako se približio dvadeset hiljada obrtaja u sekundi, mašine su se počele raspadati, ostavivši ga daleko od cilja. Rješenje je došlo s izvanrednim uređajem i danas poznatim kao Teslin kalem. Patentiran 1891., ovaj pronalazak je radio na svakdašnjih šezdeset obrtaja u sekundi i kročio do ekstremno visokih frekvencija, u stotine hiljada obrtaja u sekundi. Pored visokih frekvencija, kalem je takođe mogao izazvati ekstremno visoke napone.


First photograph exposed by phosphorescent light, taken of Tesla in his laboratory.S visokim frekvencijama, Tesla je razvio neke od prvih neonskih i fluoroscentnih osvjetljenja. Takođe je napravio prve fotografije x-zracima. Ali ova otkrića su blijeda u poređenju s otkrićem, novembra 1890, kad je osvjetlio vakuumsku tubu bežično prenoseći struju kroz  vazduh. Ovo je bio početak Tesline životne opsesije - bežični prenos struje.

The first practical remote-controlled robot.Tesla je želio izvanredan način da demonstriše potencijal njegovog sistema bežičnog prenose struje [radio]. 1898, na električnoj izložbi na nedavno završenom  Madison Square Gardenu, on je demonstrirao prvi svjetski radio-kontrolisani brod. Svako je očekivao iznenađenja od Tesle, ali malo njih je očekivalo mali , čudni, željeznog trupa brodić koji je jurišao preko jezerca. Brod je bio opremljen, kako je Tesla opisao, "pozajmljenim umom."

Submergible version of Tesla's remote-controlled craft.Teslin uređaj je doslovce bilo rođenje robotike, iako mu je rijetko odana čast zbog ovog uspjeha. Izumitelj je bio obučen u električnom i mehaničkom inžinjerstvu, i ove sposobnosti su se predivno stopile u ovom daljinski upravljanom brodu. Na žalost, otrkriće je bilo tako daleko ispred svog vremena da oni koji su posmatrali nisu mogli zamisliti njegovu praktičnu primjenu.

Experimental Station.U maju 1899, kada je došao u Colorado Springs, Tesla je pošao da ispita površinu u jutrima. Bilo je nekoliko milja u preriju. Novinarima je rekao da planira s Pikes vrha poslati radio signal u Pariz, ali nije objavljivao detalje.Velika misterija i dalje okružuje Teslin rad u Colorado Springsu. Iz njegovih bilješki i komentara nije jasno kako je namjeravao da prenese struju bežičnim putem. Ali je bilo jasno da se vratio u New York potpuno ubjeđen da je u tome uspio.

Conceptual aircraft design.Kad se Tesla vratio iz Colorado Springsa u New York, napisao je senzacionalan članak za Century Magazine. U ovoj detaljnoj, futurističkoj viziji opisao je načine korištenja sunčeve energije, pomoću antene. Savjetovao je da bi bilo moguće kontrolisati vrijeme s električnom energijom. Predvidio je mašine koje bi učinile rat nemogućim. I predložio globalni sistem bežične komunikacije. Za većinu ljudi, ove ideje su bile skoro neshvatljive i  nerazumne, ali je Tesla bio čovjek koga nije mogao biti potcijenjivan.

Tesla portrait.1909, Guglielmo Marconi je bio nagrađen Nobelovom nagradom za razvoj radija. Od tada pa nadalje, knjige istorije su se počele odnositi prema njemu kao "ocu radija". U stvari, radio je imao mnogo izumitelja, od kojih je značajan  bio i Nikola Tesla. Ali Marconi je sada bio bogat čovjek, a Tesla siromašan.

Tesla turbine.1912, Tesla je revolucionarno testirao novu vrstu turbinske mašine. I Westinghouse Manufacturing i General Electric Company su bili potrošili milione dolara razvijajući planove turbina, koje su bile neophodno moćne vjetrenjače u kućanstvu. Teslin plan je bio nešto sasvim drugačije. U njemu su serije blizu razmaknutih diskova bile sastavljene u strelu. Sa samo jednim pokretnim dijelom, Teslin plan je bio idealne jednostavnosti, poput motora naizmjenične struje kojeg je ranije izumio. Goriva poput pare ili isparenog gasa su bile ubrizgavane u prostore između diskova, obrćući motor velikim brzinama. U stvari, turbina je radila na tako velikim obrtajima u minuti da se metal u diskovima iskrivio od vrućine. Ipak, Tesla je napustio projekat.


Tesla's white pigeon.Uprkos rastućem ekscentricitetu, plodne ideje su se nastavile aktivirati iz njegove mašte. Na početku Prvog svjetskog rata, Tesla je opisao planove za detektovanje brodova na moru. Njegova ideja je bila da emituje visoko frekventne radio talase koji bi se odbijali od trup broda i pojavljivali na fluoroscentnom ekranu. Ideja je bila previše daleko od toga dana, ali bio je to jedan od prvih opisa radara. Tesla je takođe bio prvi koji je upozorio na eru kada će leteći objekti bez krila biti daljinski upravljani da slete s eksplozivnim teretom na neprijatelja.
 

Tesla at 79.Teslin posao s američkom kancelarijom za patente još nije bio gotov. 1928, u sedamdeset-drugoj godini, je primio svoj posljednji patent, broj 6,555,114 "Aparat za vazdušni transport". Ova briljantno osmišljena leteća mašina ličila je i na helikopter i na avion. Po izumitelju, izum je težio osamsto funti. Dizao bi se od garaže, krova ili prozora, po želji, i prodao bi ga za 1,000$ i za vojnu ili potrošačku upotrebu.  Ovaj neobični izum je bio predak današnjeg tiltrotora. Na žalost, Tesla nikada nije imao novca da kupi prototip.

Illustration of War In the Future.Oblaci rata su se opet tamnili nad Evropom. 11. jula 1934. na naslovnoj stranici New York Timesa je pisalo, "TESLA U 78. GODINI, OTKRIVA NOVU "ZRAKU SMRTI"". Članak je objavio da će novi izum "slati grupisane mlazove čestica ogromne energije kroz slobodni vazduh te  oboriti 10000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja…" Tesla je izjavio da bi to moglo rat učiniti nemogućim, nudeći svakoj zemlji "nevidljivi Kineski zid".
 


Drawing showing a component of Tesla's beam weapon.Jedna od najkontraverznijih tema, u koje je Nikola Tesla bio umješan, je ono što se desilo od mnogih njegovih tehničkih i naučnih papira nakon što je umro 1943. Prije smrti, na vrhuncu Drugog svjetskog rata, on je tvrdio da ima savršeno oružje, kako ga je zvao "zraka smrti". Bilo je normalno da FBI i druge američke Vladine agencije budu zainteresovane u bilo kakve naučne ideje, koje se tiču oružja. Neki su se bojali da papiri ne padnu u ruke Sila osovine ili Sovjeta.


Tesla's suite at the hotel New Yorker following his funeral on January 12, 1943.Jutro nakon izumiteljove smrti, njegov nećak Sava Kosanović je požurio u ujakovu sobu u hotelu New Yorker. Bio je budući jugoslovenski zvaničnik, za koga se sumnjalo da ima veze s Komunističkom partijom u svojoj zemlji. Kad je došao, Teslino tijelo je već bilo odneseno, a Kosanović je sumnjao da je neko već prošao kroz  efekte njegovog ujaka. Tehnički radovi su nedostajali, kao i crna sveska, za koju je znao da je Tesla imao, sveska s nekoliko stotina stranica, od kojih su neke bile obilježene "Vlada".