ОКПУГЛИ СТО Политика информационог друштва БиХ

У хотелу Босна 19. октобра одржaн је округли сто на тему Политика информационог друштва БиХ. Овај скуп имао је за циљ да учесницима приближи истоимени документ који представља стретегију развоја информационог друштва, а исто тако да открије начин на који УНЕСКО може помоћи истом. Поред представника важних институција које су са овим у вези, округлом столу присуствовала је и група гимназијалаца на челу са професором Жељком Грбићем. Овим наступом смо показали да смо спремни учествовати у доношењу политички одлука, поред тога што својим радом доприносимо развоју. Увидјевши то, предсједавајући овог округлог стола, господин Абдић (УНЕСКО) одлучио је да нам се додијели новчана награда за добар успјех. Разговарали смо с њим о овом дешавању и рекао нам је сљедеће:

Оно што је било особеност скупа у Бањалуци на тему Политика развоја информатичког друштва БиХ јесте присуство неколицине ученика Гимназије из Бањалуке, који су већ доказали свој висок степен информатичке писмености, који креирају web-сајтове, сурфају на интернету и у том контексту показују да млада генерација има право да размишља да се равноправно укључује у информатичке токове на подручју југоисточне Европе и шире. Свако признање Гимназији и њиховом професору који улажу напоре у подизању нивоа информатичке писмености и на основу тога Државна комисија за сарадњу са УНЕСКОМ, цијенећи те резултате даје охрабрење једном новчаном наградом у висини од 1000 КМ. Сигурни смо да ће ти ученици препознати признање за свој рад и труд и на основу тога наставити са ентузијазмом, могу слободно да кажем, изграђивати један нови концепт босанскохерцеговачког информатичког друштва. Због тога сва признања Гимназији из Бањалуке и захвалност на овом дружењу.

Оно што смо чули на овом скупу је респектабилно.Оно што треба записати у политику и стратегију развоја јесу темељне поруке са овог скупа а то су прије свега: реализирати ове стратешке документе политике развоја, у тим људским ресурсима треба препознати шансу за успјех и дати праву позицију младој генерацији и пуно повјерење. Само на тај начин можемо ићи у развој информатичког друштва. У супротном, ако кренемо другом стратегијом, објективно, немамо никаквих шанси. Знајући добро да наши млади људи знају да мисле и желе да раде у својој држави и тако вежу своју судбину и будућност за ову државу, она се мора побринути како за отварање нових радних мјеста тако и за подршку образовању јер је то мисија и почетак свега. Треба да омогући бољу перспективу и извјесну будућност прије свега за младу генерацију Босне и Херцеговине.