Dobrovoljni davaoci krvi
Učenici Gimnazije Banja Luka

10.02.2006. godine su učenici Banjolučke gimnazije pokazali svoju humanos učestvujući u akciji darivanja krvi. Time su nastavili dugogodišnju tradiciju u kojoj su učestvovale i prethodne generacije. Akcija se sprovoid dva puta u toku školske godine, odnosno po jedan put u svakom polugodištu. U akciji su učestvovali učenici četvrtih razreda. Da biste dali krv, potrebno je ste punoljetni i da imate dobru volju. O velikom broju humanih učenika naše škole, svjedoči i činjenica da je taj petak škola bila poluprazna, jer su učenici koji su taj dan darivali krv bili oslobođeni nastave. Svim učenicima je morala biti urađena analiza krvi, tako da su mnogi, po prvi put imali priliku da saznaju svoju krvnu grupu. Malo je bilo onih čija krv nije odgovarala. To su bili uglavnom anemični učenici. Djevojke su pokazale da su hrabrije od njihovih drugova, tako da su činile većinu u prvim redovima. Jedini učenik kome je bilo loše, je bio muškog pola. Svi učenici su, nakon darivanja krvi, bili nagrađeni sendvičima i sokovima. Takođe su dobili i prigodne diplome koje čuvaju kao dragu uspomenu. Mnogi tvrde da se puno brže uči i da je koncentracija znatno bolja nakon takvog postupka, a da li je to stvarno tako, moći ćemo da vidimo u narednih par sedmica.

Na pitanje zašto su se odlučili da daju krv, neki od njih su odgovorili:

Mijić Stevan: «Želim da pomažem drugim ljudima kojim je potrebna pomoć. Takođe želim da dam krv jer će ta krv možda jednom pomoći meni ili nekom od mojih bližnjih. Moje mišljenje je da svi treba da daju krv, zato što je to jedan human čin koji bi trebali svi da čine. A oni koji ne mogu da daju krv iz zdravstvenih razloga bi trebalo da pomognu volonterski»

Jelić Vera: «Mislim da je veoma dobro organizovano dobrovoljno davanje krvi. Mene lično raduje svaki humani aki, a posebno mi je drago kada i ja mogu da učestvujem u njemu. Negdje nekome je potrebna pomoć pa zašto mu je ne bi pružoli na taj način»
 

         

         

         

         

         

 

 

 

 

 

 

 

         
         galery made by DOOM