Home
ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ
ЖИВОТ ПЈЕСНИКА
О НАМА
ОСОБЉЕ
ГАЛЕРИЈА
АКТИВНОСТИ
ТО САМ ЈА

 ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

 

 

 

 

 

 

Стара зграда школе

 

Савјет за просвјету НО Града Бањалука на основу одлуке бр.14481/54. је II нижу гимназију преименовао у I и II осмогодишњу школу .

             Савјет за школство ОО у Бањој Луци је 01.септембра 1957.год. донио одлуку да се I и II осмогодишња школа фузионишу  у једну основну школу и тад је Школа добила назив Осмогодишња школа   '' Змај Јова Јовановић ''. Настава се изводила у три зграде у 43 одјељења.          

 

 

Наставу је похађало 1565 ученика , од чега и 161 ратне сирочади из Дома ''Данко Митров'' , који је 1962. год. преименован у Дом за дјецу без родитељског старања ''Рада Врањешевић'' .

1969 . године усљед разорног земљотреса дошло је до великих оштећења објекта, а ученици су са особљем школе премјештени у Градац на мору. Током 1970. настава се одвијала у донекле адаптираном, неусловном простору и сусједној школи '' Филип Мацура ''.

 

Усељење у нову школску зграду је било 14. фебруара , 1971. године , а свечано отварање објекта је обављено 14.марта, 1971.год. Тај датум је уједно одређен и за дан Школе. Временом се и дан Школе помјерио на 25.мај.

 

           

 

                             

 

У ратним годинама дошло је до миграције становништва, а као посљедица је свакако мијењање бројности дјеце од 729 do 1062  шк .1996/97.год. са 36 одјељења и I 73 запoслена радника. Године  1993. у Наставни план и програм је уведен и предмет Вјеронаука.

 Тих година је и школски објекат претрпио прве  реконструкције. Усљед немогућности загријавања простора,  прибјeгло се зазидавању дијелова прозора у приземљу зграде и  уградњи котла на чврсто гориво, те промјени древне конструкције  на прозорима и тиме је измјењен спољашњи изглед зграде. На  Ђурђевдан, крсну славу " Змај Јове Јовановића " 6. маја, 1994. године,  обављен је обред крштења објекта уз саслужење протојереја  Веселина Мијатовића и кумова, РЗ " Космос ", Завичајно удружење  Бањалучана у Београду, те Бошка Ђајића и Никице Клашње. На површини од 6948 м2 налази се школски објекат од 3147  м2, а на 3801 м2 су игралиште, двориште и парк.

       

 

                                                                                                                              

 

 

 

      

                                                                         

 

 

 

                   Школа је, захваљујући Министарству просвјете и културе, 2001.год. добила данашњи изглед.           

                            

 

 

 

 

 

 

                Home • ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ • ЖИВОТ ПЈЕСНИКА • О НАМА • ОСОБЉЕ • ГАЛЕРИЈА • АКТИВНОСТИ • ТО САМ ЈА 

                      By OGNJEN GOLUBOVIC 

                All rights reserved