Audi A3

Audi A3 u novom izdanju nudi više sportskog duha i veći izbor motora na čelu s V6 benzincem koji se nedavno dokazao u TT-u. Za početak A3 se nudi samo s troja vrata, uz tri paketa opreme i pet motora. 

Nova generacija A3 nudi naglašeniji sportski oblik, ali i bogatiju paletu motora i mjenjača. Kompaktnu limuzinu s troja vrata Audi je ponudio u ljeto 1996. godine i bio je to svojevrstan "Golf za bogatije kupce" koji traže nešto više od ove klase automobila. Dugo, čak tri godine Audi je svoj najmanji model prodavao bez zadnjeg para vrata. Godinu prije predstavljanja izvedbe s petora vrata ponuda modela je obogaćena 1.8 T motorom snage od 150 i 180 KS. Tko nije bio zadovoljan morao je posegnuti još dublje u novčanik i kupiti S3.

A3 se do pojave novog modela dobro držao i podvrgnut je samo jednom redizajnu 1999. godine. Napredak u svijetu automobila kroz dizajn i tehniku sve je veći, pa su u Ingolstadtu morali, na A3, primjeniti svoj poznati slogan napredak kroz tehniku. Po svemu što novi A3 nudi to su i uspjeli.

Pojavljivanje automobila kao što je A3 značilo je definisanje novog segmenta. Osim što je privukao kupce i postigao odlične prodajne rezultate A3 je osvojio i brojne nagrade stručnjaka. Novo izdanje ima sve elemente prethodnika u još boljem "pakovanju" i nastavak uspješnog puta je prilično siguran. Visoka tehnologija i novi motori upakovani su u dinamičniji i atraktivniji dizajn s više naglašenog sportskog duha. Bogata oprema i mogućnost izbora moćnih motora postavljaju nove standarde u klasi.

Poseban užitak u vožnji garantuje 6-cilindrični motor, mogućnost izbora legendarnog audievog quattro pogona kod snažnijih modela, te izbor tri mjenjača. Vanjske promjene su uo~ljive, ali nisu izvan okvira prepoznatljivosti automobila s četiri kruga. U početku su u Audiu odlučili ponuditi samo verziju s troja vrata i tek malo izmijenjenom maskom motora. Slijedeće godine dolazi verzija s petora vrata koja će imati sasvim novu i veću masku koja će počevši od novog A6 biti “trade mark” budućih audievih modela.

Prednji kraj A3 izgleda agresivnije od starog modela. Zasluga je to prije svega svjetala s dvostrukom optikom ispod glatkog i čistog poklopca motora. Možda se to nekome neće sviđati, ali svjetla pomalo liče onima Hyundai Elantre (!). Maska je većih dimenzija i pravougaonijeg oblika, posebno u donjem dijelu. Otvor za vazduh u braniku kao da je preslikana maska i to je još jedna od audievih karakteristika. Sa strane su još dva manja usisnika u koje su integrisana svjetla za maglu.

Stražnja svjetla su razvučenija, cijeli rep automobila zaobljeniji i kompaktniji kao da je iz jednog dijela. Treće stop svjetlo je na samom rubu krova, a posebno se ističu izduvne cijevi, jedna ili dvije, ovisno o motoru. Površine karoserije su glatke i još zategnutije čime je naglašen sportski dinamičan karakter. Promjene vanjskih dimenzija i izgled A3 približavaju coupeu. Međuosovinski razmak je povećan za 65 mm, auto je širi 30 i i sasvim suprotno važećen trendovima niži za 10 mm. Dodamo li tome kraće prevjese, jače nagnuti C nosač krova i pliće prozore onda A3 možemo gledati kao coupe, premda on to ipak nije.

Promjene dimenzija i dizajna pridonose sportskom izgledu, ali i većoj prostranosti u prednjem i posebno zadnjem dijelu putničke kabine. Položaj sjedenja je sportskiji, jer su sjedala u nižoj poziciji. Okrugli otvori za zrak s aluminijskim okvirom, položaj mjenjača i papučica gasa detalji su primjereni automobilu sportskog karaktera. Ručica ručne kočnice postavljena je tako da se uštedi na prostoru i ostalo je mjesta za dva držača čaša dostupna i putnicima na stražnjoj klupi.

Tri paketa opreme trebala bi zadovoljiti individualne zahtjeve vozača. Osnova je Attraction, sportski paket se zove Ambition, dok se najekskluzivnija oprema nudi pod oznakom Ambiente. Audi A3 u serijskoj opremi nudi easy entry sustav prednjih sjedala, električne podizače stakala sprijeda, središnje daljinsko zaključavanje, vozačevo sjedalo podesivo po visini, a novost je ponuda grijanja zadnjih sjedala. Za sigurnost se brine ESP, vozač i suvozač su zaštićeni sideguard zračnim jastucima.

Najveće novosti ipak se kriju ispod poklopca motora. Paleta pogonskih agregata proširena je s tri novosti. Krenimo od najslabije, a to je dvolitarski TDI povećane zapremine, sa 140 KS, četiri ventila po cilindru i 320 Nm najvećeg momenta. Druga novost je takođe dvolitreni, ali benzinski FSI motor s direktnim ubrizgavanjem. Snaga je 150 KS, moment 200 Nm i najveća brzina 211 km/h. Posljednja novost palete motora novog A3 je 3,2-litreni V6 s 241 KS posuđen iz Golfa R32 i prilagođen Audiu. Ostala su još dva najslabija i poznata motora, benzinski 1,6 i 1,9 TDI sa 105 KS.

Kakav mjenjač želite u A3 ovisi o motoru i željama, a izbor je velik. Na raspolaganju su ručni mjenjači s pet ili šest stupeni prenosa, automatski mjenjač ima šest stupeni
, a od sredine godine moći će se doplatiti za sportski DSG (direct-shift gearbox). Radi se o sekvencijalnom mjenjaču s polugama na upravljaču i automatizovanom dvostrukom spojnicom. Porijeklo mjenjača je, svakako iz sporta, a DSG će biti dostupan samo uz 2.0 TDI i 3.2 V6 motore. Nov je i elektromehanički progresivni servoupravljač. Isti modeli koji se opremaju DSG mjenjačem mogu imati i quattro pogon koji je kod V6 serijski, a kod 2,0 TDI se doplaćuje.

Ogibljenje je prilagođeno udobnijoj, agilnijoj i dinamičnijoj vožnji. Zasluga je to savim novog zadnjeg 4-link ogibljenja i modifikovanog prednjeg McPhersona. A3 se može dobiti sa 16 ili 17-colnim to~kovima. Za početak prodaje, koja kreće uskoro, predviđeni su jedna karoserijska verzija, tri paketa opreme i pet motora. U daljem razvoju novog A3 očekuje se verzija s petora vrata te karavan, širenje palete motora i "šećer na kraju priče" u obliku najsportskijeg - S3. Po svemu gore re~enom, mo`emo zaklju~iti da je A3 pravi izbor za sve one koji `ele mali auto sa sjajnim sportskim performansama, dakle mla|oj populaciji.

    <<<Nazad