Trka i strategija

 

Svaki vikend Velike nagrade pocinje u petak sa dva slobodna treninga, a nastavlja se u subotu sa jos dva slobodna treninga.Nakon slobodnih treninga nastavljaju se kvalifikacije nadeljnu trku. Kvalifikacije se odrzavaju po pravilu leteci krug.Vozac u bolidu izlazi na praznu stazu, prvi krug je za zagrijevanje a kad krene u drugi krug pocinje mu se mjeriti vrijeme. Vrijeme koje je postigao na kraju kruga odreduje njegovo mjesto u startnom poretku na nedeljnoj trci. Najbrzi je prvi u startnom poretku.
Utrka pocinje sa krugom za zagrijavanje, nakon kojeg se bolidi poredaju na startne pozicije koje su osvojili na kvalifikacijama. Ako vozac iz nekog razloga ne krene u krug za zagrijavanje krece u trku sa zadnje pozicije.


Svijetlosni signali oznace pocetak trke i trka moze poceti. Trka je duga nesto vise od 300km i ogranicena je na dva sata. Za vrijeme trke vozaci ulaze u boks jedan ili vise puta na dolijevanje goriva i na eventualnu zamjenu guma ako ugrozavaju vozacev nastavak trke (puknuce i sl.).
Na kraju trke vozaci i momcadi se boduju u zavisti od pozicije koju su osvojili na kraju trke. FIA je odredila da se boduje prvih osam mjesta koji su zavrsili trku i po sistemu 10-8-6-5-4-3-2-1 (prvi osvaja 10 bodova, drugi 8..).Pobjednik Prvenstva vozaca odnosno Prvenstva konstruktora (momcadi) je onaj vozac odnosno momcad koja je u toku sezone osvojila najvise bodova.

            nazad