Velika nagrada Formule 1

Broj velikih nagrada koje se voze u toku jedne sezone varirao je tokom godina. Na prvom Svijetskom prvenstvu Formule 1 1950. bilo je samo sedam trka (Velikih nagrada), 1980-tih broj se kretao oko 16 ili 17 trka da bi 2005. bilo 19 trka.
Sest od sedam trka 1950. bilo je u Evropi, a jedina neevropska trka je bila u Indianopolis 500 koja je kasnije zamjenjena Velikom nagradom SAD. S godinama Svjetsko prvenstvo Formule 1 se prosirilo i na ostale kontinente. Prva Juzno Americka trka je bila Velika nagrada Argentine 1953., Afrike Velika nagrada Maroka 1958., Azije Velika nagrada Japana 1976., a Australije Velika nagrada Australije 1985.
Velike nagrade koje su od pocetka (ili duze vrijeme) u Svijetskom prvenstvu nisu se odrzavale na istoj stazi svake godine. Na primjer Velika nagrada Velike Britanije vozila se na stazi Silverstone i Brand Hatch. Jedino je Velika nagrada Italije uvijek vozena na stazi Monza, osim 1980. kada je vozena na stazi Imola no kojoj se danas vozi Velika nagrada San Marina.
Velika nagrada Bahreina je prva trka koja se odrzava na Bliskom istoku cija je staza izgradena u pustinji. Nove staze (i trke) u Kini i Turskoj omogucavaju sirenje ovog sporta.

 

Velike Nagrade

Staza

Australija Melbourne Grand Prix Circuit/Albert Park
Malezija Sepang International Circuit
Bahrein Bahrain International Circuit
San Marina Autodrom Enzo e Dinu Ferrari
Spanija Circuit de Cataniya
Monako Circuit de Monaco
Evropa Nurburgring
Kanada Gilles Villeneuve Circuit
SAD Indianapolis
Francuska Curcuit de Never Magny Course
Velika Britanija Silverstone
Njemacka Hockenheimring
Madarska Hungaroring
Turska Istanbul Park
Italija Autodrom Nazionale di Monza
Belgija Curcuit of Spa Francorchamps
Brazil Autodrom Carlos Pace
Japan Suzuka International Racing Course
Kina Shanghai International Circuit