Biografija

 

 

Počela saradnju sa Skotom Brnsom (kondicionim trenerom) u julu 2006 ... Tenis počela da igra sa pet godina, nakon što ga je gledala na televiziji (posebno Moniku Seleš), zapamtila broj telefona lokalne škole tenisa i preklinjala roditelje da je odvedu; za peti rođendan na poklon dobila reket i odmah se zaljubila u sport ... Majka, Dragana, je pravnik; otac, Miroslav, je ekonomista; brat, Miloš, je četiri godine mlađi od Ane, i voli da igra košarku; cela porodica voli sport, ali niko pre Ane nije igrao tenis ... Najbolji udarac joj je forhend… Voli sve podloge... Voli da gleda filmove (pogotovo trilere) u bioskopu ili kod kuće na DVD-u; voli i da čita (istorijske knjige posebno) i da sluša muziku (pop i R&B) ... Voli kupovinu i modu ... Omiljena hrana joj je suši ... Omiljeno piće joj je voda ili sveže ceđeni sok od pomorandže… Divi se teniseru Rodzeru Federeru zbog njegovog profesionalzima na terenu i van njega... Sujeverja su joj da lopticu pre servisa lupi samo jednom i da ne hoda po linijama terena ... Ponekad se za mečeva priprema tako što igra Sudoku ili bekgemon u svlačionici … Gradove koje najradije posećuje su Melburn, gde ima rođake, London i Pariz ... Sebe opisuje kao osobu jake volje, osećajnu, odlučnu i sa izuzetnim takmičarski duhom ... Najviše od svih se divi svojoj porodici zbog sve podrške koju joj pruđaju ... Govori engleski i srpski... Najbolja iskustva do sada su joj pobeda nad Morezmo na Rolan Garosu u 2005. i nad Martinom Hingis u finalu Montrela u 2006.

Videvši tenis na TV-u, Ana je tražila od svojih roditelja da je upišu u lokalnu školu tenisa, kada je nešto kasnije od oca dobila prvi reket za rođendan. Njen idol je bivša najbolja teniserka Monika Seleš, koja je tada igrala za SFR Jugoslaviju.

2004

Prvi put kada je šira javnost čula za nju je bilo kada je dostigla juniorsko finale u Vimbldonu 2004. godine, ali je izgubila od Katarine Bondarenko. Takođe, 2004. je imala 26 uzastopnih pobeda i osvojivši 4 ITF turnira na kojima je učestvovala. Njen prvi profesionalni uspeh je bio u Cirihu (Švajcarska), kada je u drugom kolu eliminisala Venus Vilijams rezultatom 7-6(11) 7-6(6), dobar rezultat je nastavila i u Luksemburgu naredne nedelje. Sezonu 2004. je Ana započela kao 705. teniserka sveta, da bi kraj sezone završila na 97. mestu.

2005

Na samom početku teniske sezone, kao 97 teniserka sveta, Ana je osvojila svoj prvi VTA turnir u Kamberi, u Australiji, na kojem je morala proći prvo kvalifikacije. Najveće iznenađenje je bilo kada je na otvorenom prvenstvu Francuske, u 3. kolu eliminisala Francuskinju i jednu od favorita na turniri, Ameli Moresmo; da bi kasnije izgubila od Nađe Petrove u četvrtfinalu.

2006

Ana je 2006 godine počela da igra na Hopman kupu sa sunarodnikom Novakom Đokovićem, kojima je malo falilo da dođu do finala. Na početku sezone, Ana je opet u Sidneju pobedila Ameli Moresmo (koja je zatim osvojila Otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu), gde je kasnije izgubila od Svetlane Kuznjecove u četvrtfinalu.

Za vreme leta, Ana osvaja prvi tier 1 turnir u Kanadi pobedivši Martinu Hingis 2-0 u setovima. Ana takođe sa tom pobedom uspeva da osvoji najviše bodova u sezoni turnira u SAD-u, pred Otvoreno prvenstvo Amerike (US Open series) i time poveća novčani dobitak na otvorenom prvenstvu Amerike.

2007

Na prvom grend slem turniru u sezoni, Ana je izgubila od Ruskinje Vere Zvonareve u trećem kolu na Otvorenom prvenstvu Australije. Posle Otvorenog prvenstva Australije, Ivanovićeva je prekinula saradnju sa trenerom Dejvidom Tejlorom.

Na tier 1 turniru u Tokiju, izgubila u finalu od Martine Hingis u setovima 2-0. Na Roland Garosu je takođe izgubila u finalu od Žistin Enen sa rezultatom 6:1, 6:2. Do finala je došla pobedivši između ostalog i Mariju Šarapovu i Svetlanu Kuznjecovu. Ani je ovo bilo prvo grend slem finale u karijeri, a plasmanom u finale Rolan Garosa dobila je 500.000 evra.

Ivanovićeva je na Vimbldonu 2007. stigla do polufinala, iako je te godine odigrala samo dva meča na travi. U polufinalu ju je zaustavila Venus Vilijams sa 2:6, 4:6, a Ivanovićeva je do polufinala savladala Melindu Cink, Majlen Tju, Aravan Reze, Nađu Petrovu i Nikol Vajdišovu. Zbog povrede kolena zadobijene na Vimbldonu nije igrala u Fed kupu za reprezentaciju Srbije protiv Slovačke u Košicama, koje je Srbija izgubila rezultatom 4:1.

Ivanovićeva je 13. avgusta 2007. godine osvojila turnir u Los Anđelesu, pobedivši u finalu Nađu Petrovu. Nekoliko dana kasnije Ivanovićeva je igrala na Rodžers kupu u Torontu, ali je ispala od kvalifikantkinje Kineskinje Jen Ci 6:3, 6:1.

Na Otvorenom prvenstvu SAD, nakon lakih pobeda u prva tri meča i izubljenih 10 gemova, sledeći protivnik Ane Ivanović je bila Venus Vilijams. Vilijamsova je dobila meč sa 6:4, 6:2.

Na tier II turniru u Luksemburgu, Ivanovićeva se osvetila Tatjani Golovin i Veri Zvonarevoj za poraze u toj sezoni, prepustivši im ukupno 9 gemova. Plasiravši se u polufinale, Ana se kvalifikovala za Masters 2007. u Madridu. U finalu protiv Danijele Hantuhove, Ivanovića se vratila posle 6:2, 3:0 za Hantuhovu i trijumfovala sa 3:6, 6:4, 6:4.

Na turnitu u Štutgartu Ivanovića je ubedljivo savladala Pati Šnider 6:0, 6:2 za 47 minuta, ali je u sledećem kolu izgubila od kvalifikantkinje iz Ukrajine Katarine Bondarenko 2:6, 6:1, 3:6.

Ivanovićeva je 8. septembra 2007. postala nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji, zajedno sa Aleksandrom Đorđevićem i Emirom Kusturicom.

Na turniru koji je Ani drag kao da je domaći, u Cirihu, je u bila 5 nositeljica. Prvo kolo je bila slobodna, da bi u drugom kolu izgubila od svoje vršnjakinje Tatjane Golovin sa samo 4 dobijena gema (6:3, 6:1).

Na završnom Masters turniu godine, Ana se nalazila u crvenoj grupi zajedno sa Svetlanom Kuznjecovom, Marijom Šarapovom i Danijelom Hantuhovom. Pobede protiv Kuznjecove (6:1, 4:6, 7:5) i Hantuhove (6:2, 7:69) skoro sigurno su joj donele plasman u polufinale, a ishod meča protiv Šarapove je trebalo da odluči o prvoj u grupi. Izgubila je meč (6:1, 6:2) i kao drugoplasirana u polufinalu je naišla na Žistin Enen, prvoplasiranu iz žute grupe, gdje je izgubila 2:0, po setovima 6:4, 6:3. Polufinale na završnom mastersu su joj obezbedile novih 300 bodova, čime se približila Jeleni Janković na samo 14 bodova na VTA listi.

Najuspešniju godinu u karijeri Ana je završila na 4. mestu.

 

Nazad