BIOGRAFIJA

Majk Tajson (Michael Gerrard Tyson) rođen je 30. juna 1966. godine u Njujorku. Njegov otac je napustio porodicu kada je Majk imao dve godine. Još kao dete je bio u društvu uličnih bandi; do svoje dvanaeste godine više puta je imao probleme sa zakonom. Sa 12 godina biva uhvaćen u oružanoj pljački i poslat u popravni dom u blizini Njujorka.

Iz popravnog doma pušten je sa 14 godina i tada se vraća u školu. Majkov profesor fizičkog vaspitanja uočio je njegov potencijal za boks i predstavio ga tada legendarnom treneru Kusu Damatu. Majkova majka umire kada mu je bilo 16 godina i Damato postaje njegov glavni staratelj. Tajson se 1983. godine ponovo našao u popravnom domu zbog seksualnog zlostavljanja dvanaestogodišnje devojčice.

S obzirom na velike uspehe u amaterskoj konkurenciji, Tajson 1984. godine pokušava da uđe u olimpijski tim Amerike, ali u tome ne uspeva. Po preporuci trenera, iste godine postaje profesionalni bokser. U martu 1985. godine Tajson prvi put ulazi u profesionalni ring. U svojoj prvoj godini među profesionalcima ostvaruje 15 pobeda bez poraza. Mnogi su govorili da je Damato stvorio savršenog boksera. Nažalost, nije stigao da vidi Tajsona sa šampionskim pojasom - umro je krajem 1985. godine.

Naredne godine Tajson postaje najmlađi šampion u istoriji superteške kategorije. Iste godine objedinjuje tri bokserske titule: WBC, WBA i IBF. Bio je jednostavno najbolji.

Prve probleme sa zakonom, bar od kada je postao profesionalac, doživeo je u braku. Njegova tadašnja supruga, Robin Givens, tužila ga je za zlostavljanje. Suđenje je dobila, a Tajson je dobio razvod, uslovnu i novčanu kaznu.

Sledeća medijska bomba bilo je silovanje osamnaestogodišnje Dezir Vošington, zbog čega je 1992. godine osuđen na šest godina zatvora. Zahvaljujući dobrom vladanju, pušten je posle tri godine. Po izlasku iz zatvora, izjavio je da je potpuno nov čovek, da je puno vežbao i da će vratiti titule koje su mu oduzete. Tokom izdržavanja zatvorske kazne prešao je na islam i postao pristalica komunizma (na ruci je istetovirao lik Mao Ce Tunga).

Novi bokserski mečevi Tajsonu su doneli i više novca nego ranije. Za tri lake pobede u prvoj "postzatvorskoj" godini zaradio je čak 65 miliona dolara.

Sledeći meč bio je, međutim, prekretnica u njegovoj karijeri: doživeo je prvi poraz, i to od Ivandera Holifilda. Revanš meč, zakazan nakon nekoliko meseci, bio je još eksplozivniji - Tajson je Holifildu odgrizao deo uva. Istoga dana dobio je ogromnu novčanu kaznu i oduzeta mu je bokserska licenca u državi Nevada.

Godine 1998. Tajson se po drugi put venčava, ovog puta s Monikom Ril - pedijatrom. Do danas je boksovao samo izvan Nevade (gde je najveći boks centar Las Vegas), ali se mora reći da mu je karijera u padu. Poslednji veliki meč odigrao je s aktuelnim šampionom, Lenoksom Luisom, koji ga je nokautirao u osmoj rundi.

Godine 2000. Tajson se razveo od svoje supruge. Danas živi u Njujorku spremajući se, kako kaže, za šampionsku titulu.

Nazad