BORBE

 

Kao tinejdžer Tajson je rušio sve pred sobom završavajući borbe obično prekidima u prvim rundama (skor 50-6, 44 nokauta). Sunovrat počinje 1991. kada je osuđen na šest godina zatvora pošto je silovao Dezire Vašington, 18. godišnju učesnicu na izboru za „Crnu mis Amerike”. Iza rešetaka je proveo nešto više od tri godine, ali posle izlaska, iako je ponovo stigao do šampionskog trona, to nije bio onaj isti Tajson.

Ovaj slučaj podelio je SAD: čak 71 odsto afro-amerikanaca smatralo je da je Tajsonu podmetnuta cela stvar, dok je 77 odsto ispitanika bele boje kože bilo ubeđeno u njegovu krivicu.

Čak je čuveni američki reditelj Volter Hil snimio film „Nepobjeđeni” u kome se spekuliše na temu da je Tajson imao borbu sa zatvorskim prvakom (glumi ga Vesli Snajps) u kojoj je poražen. Navodno je tada prvi put, od kako je kao dečak navukao rukavice, leteo na pod i to je kasnije ostavilo naizbrisivu „brazdu” u Majkovom mentalnom sklopu, poraz od koga se nikada nije oporavio.

Od 1991. do danas Tajson nije imao miran period – 1997. je suspendovan na godinu dana zato što je u meču za titulu svetskog prvaka Ivanderu Holifildu, u trenucima nemoći da mu se suprotstavi na sportski način, odgrizao dobar deo desnog uveta.

Nazad