KARIJERA

Kada je imala pet godina,videvši tenis na TV-u,Ana je tražila od svojih roditelja da je upišu u lokalnu školu tenisa.Kada je nešto kasnije od oca dobila prvi reket za rođendan,bila je sigurna da želi da se time bavi u životu.Njen idol je bivša najbolja teniserka Monika Seleš,koja je tada igrala za SFRJugoslaviju. Profesionalnu karijeru je započela avgusta 2003.godine.

2004

Prvi put kada je šira javnost za nju čula je bilo kada je dostigla juniorsko finale u Vimbldonu 2004.godine,ali ga je izgubila od Katerine Bondarenko. Takođe,2004. je imala 26 uzastopnih pobeda i osvojila 4 ITF turnira na kojima je učestvovala.Njen prvi profesionalni uspeh je bio u Cirihu(Švajcarska),kada je u drugom kolu eliminisala Venus Vilijams 7-6(11) 7-6(6).Dobar rezultat je nastavila u Luksemburgu naredene nedelje.Sezonu 2004. je Ana započela kao 705.teniserka sveta,da bi kraj sezone završila na 97.mestu.

2005

Na samom početku teniske sezone,kao 97.teniserka sveta,Ana je osvojila svoj prvi VTA turnir u Kamberi,u Australiji,na kojem je morala proći prvo kvalifikacije.Njen plasman na listi je nastavio da se poboljšava,uz pobede nad Svetlanom Kuznjecovom,Nađom Petrovom i Verom Zvonarevo,koje su tada bile među deset najboljih teniserki sveta.Najveće iznenađenje je bilo kada je na otvorenom prvenstvu Francuske,u trećem kolu eliminisala Francuskinju i jednu od favorita na turniru,Ameli Morezmo.Da bi kasnije izgubila od Nađe Petrove u četvrtfinalu.Kasnije te godine povreda ju je sprečila da dalje napreduje ali je uspela da stigne do polufinala turnira u Cirihu i Lincu.Tu godinu je završila na 16.mestu VTA liste.

2006

Ana je 2006.godine počela da igra na Hopman kupu sa sunarodnikom Novakom Đokovićem,kojima je malo falilo da dođu da finala.Na početku sezone,Ana je opet u Sidneju pobedila Ameli Morezmo,gde je kasnije izgubila od Svetlane Kuznjecove u četvrtfinalu.Za vreme leta Ana osvaja tier turnir u Kanadi pobedivši Martinu Hingis 2-0 u setovima.Ana takođe sa tom pobedom uspeva da osvoji najviše bodova u sezoni turnira u SAD-u,pred otvoreno prvenstvo Amerike.Na US open-u ju je zaustavila Serena Vilijams.Nakon ranih poraza od Olge Pučkove na turniru u Baliju i Venus Vilijams na turniru u Luksemburgu, Ivanovićeva je pauzirala nekoliko nedelja kako bi joj se oporavilo desno rame, koje je povredila u istom periodu prethodne godine.Vratila se u Lincu i stigla je do četvrtfinala,gde je u dva neizvesna seta savladala Mariju Šarapovu,tada reket broj jedan na svetu.Godinu je završila porazom u Hastelu od Mihaele Krajiček.Ana je tu godinu završila na 14.mestu VTA lista,a na listi dublova zauzimla je 51.mesto.

2007

Na prvom grend slem turniru u sezoni,Ana je izgubila od Ruskinje Vere Zvonareve u trećem kolu na Otvorenom prvenstvu Australije.Posle toga Ivanovićeva je prekinula saradnju sa trenerom Dejvidom Tejlorom.Na tier jedan turniru u Tokiju,izgubila je u finalu od Martine Hingis.Na Roland Garosu je takođe izgubila u finalu od Žistin Enen.Do finala je došla pobedivši između ostalih i Mariju Šarapovu i Svetlanu Kuznjecovu.Ani je ovo bilo prvo grend slem finale u karijeri.Ivanovićeva je na Vimbldonu 2007. stigla do polufinala iako je te godine odigrala samo dva meča na travi.U polufinalu ju je zaustavila Venus Vilijams.Zbog povrede kolena zadobijene na Vimbldonu nije igrala u Fed kupu za reprezentaciju Srbije protiv Slovačke.13.avgusta 2007.godine je osvojila turnir u Los Anđelesu,pobedivši u finalu Nađu Petrovnu.

U svojoj karijeri osvojila je 5 VTA turnira.A trenutno je 4 na VTA listi i posle Jelene Janković najbolja srpska teniserka!

Nazad