Ronaldinhova biografija

Ronaldinho je svoju nogometnu karijeru započeo sa klubom Gremio de Porto Alegre, gdje ga je njegov prirodni talent uskoro doveo u pozornost internacionalnog nogometnog svijeta. Tijekom četiri sezone što ih je tamo proveo, od 1997 do 2001, Ronaldinho je također izborio svoje mjesto i u Brazilskoj reprezentaciji. Osvojio je Copa America 1999 postigavši 6 golova, uključujući vrlo upečatljiv potez protiv Venezuele.

Godine 2001, Ronaldinho je odlučio iskušati sreću u Europskom nogometu te potpisao ugovor po kojem je zaigrao u dresu Francuske lige, točnije - PSG-a. Iako mu uspjeh za vrijeme igranja za PSG nije bio zadovoljavajući, Ronaldinho je nastavio pobjeđivati sa njegovim internacionalnim timom, Brazilom, osvajajući naslov pobjednika Svjetskog prvenstva 2002, u Japanu i Koreji.

Ronaldinho je potpiso ugovor s Barçom u sezoni 2003-2004 prateći korake mnogih njegovih izvrsnih sunarodnjaka koji su uživali uspješne karijere s tim klubom: Evaristo, Ronaldo, Romario i Rivaldo.

Već nakon prve utakmice u Barçinom dresu, fanovi su bili oduševljeni Ronaldinhovim magičnim nogometnim talentom. Njegova sposobnost da u potpunosti promijeni tijek igre veličanstvenim solo-prodorom izborila mu je najviši vrh Barceloninog napada i jednu vrlo veliku nogometnu ikonu prvog stoljeća novog milenija.

Za vrijeme njegove prve sezone, tim je nanizao nevjerojatni niz od sedamnaest uzastopnih utakmica bez poraza i završio na drugom mjestu Španjolske lige, a time osiguravajući direktno kvalificiranje za Ligu prvaka.

Uspjesi su se nastavili u slijedećoj sezoni, 2004-2005, a Ronaldinho i ostatak Barçine momčadi zauzeli su čvrsto mjesto na vrhu ljestvice, što ih je dovelo do osvajanja titule pobjednika Španjolske lige.
K tome, Ronaldinho je dva puta zaredom osvojio laskave titule najboljeg svjetskog igrača, FIFA World Player 2004 i 2005, te Ballon d'Or (Zlatnu loptu) 2005.

Do tada, Ronaldinho je postao vođa moćnog Brazila, sa kojim je osvojio titulu pobjednika Confederations Cup u Njemačkoj 2005. godine.

 

POVRATAK NA HOMEPAGE