2003 - Debitovala kao profesionalac na ITF turnirima (učestvovala na četiri turnira), debitovala i na WTA turnirima (izgubila u kvalifikacijama za turnir u Luksemburgu).

2004 - Prvu punu sezonu u profesionalnom tenisu završila među prvih 100 teniserki, ostvarivši najveći skok na rang listi u 2004. godini (608 mesta); kao 156. na svetu prošla kroz kvalifiakcije u Cirihu (treći ulazak u glavni žreb turnira u karijeri, nakon Beča, Birmingema ranije tokom sezone), u prvom kolu porazila 29. teniserku sveta Golovin 7:5 6:7(2) 7:6(3) (nadoknadila zaostatak od 5:1 u trećem setu i spasila 2 meč lopte), izgubila od V.Viliams 7:6(11) 7:6(6) u drugom kolu (imala je pet set lopti u prvom setu, i tri u tjabrejku drugog seta); sledece nedelje, debitovala je u cetvrtini finala turnira u Luksemburgu (izgubila od Medine Garigez), nakon toga, 1. novembra se prvi put našla među prvih 100 teniserki na rang listi (na 96. poziciji); sezonu počela pobedama u u prvih 21 odigranih mečeva, i osvajanjem tri titule, $10,000 ITF/Majorka 2-ESP, $50,000 ITF/Gifu-JPN (kao kvalifikant) i $50,000 ITF/Fukuoka-JPN (kao kvalifikant); osvojila još dva $50,000 ITF Circuit turnira (ITF/Fano-ITA, ITF/Batumi-GEO) neposredno pre kvalifikovanja za Cirih.

2005 - Sezona u kojoj se probila, najbolji deo je bilo osvajanje prvog WTA tunira u karijeri u Kanberi i prvi završetak sezone među 20 najboljih teniserki sveta; osvojila je titulu na prvom turniru u sezoni u Kanberi (kao kvalifikant, u finalu je pobedila ''srećnu gubitnicu'' Cink, nakon što je bila bolja od Cink i u prvom kolu kvalifikacija, za šta se veruje da se dogodilo prvi put u WTA istoriji; 26. kvalifikant u istoriji WTA Tour-a koji je osvojio turnir); plasirala se u četvrtinu finala ili dalje na drugih pet turnira, uključujući četvrtinu finala u Majamiju (pobedila 7. teniserku sveta Kuznjecovu, što joj je prva pobeda nad teniserkom iz prvih 10, izgubila od Morezmo u prvom cetvrt-finalu na Tier I turniru), polufinale u Varšavi (pobedila 10. teniserku sveta Zvonarevu na putu do prvog polu-finala na Tier II turniru, izgubila od Henin-Hardenne koja je osvojila turnir), četvrt-finale na Rolan Garosu (u svom debiju, pobedila 3. teniserku sveta Morezmo u najboljoj pobedi u dosadašnjoj karijeri, izgubila od Petrove u prvom četvrt-finalu Grand Slam turnira u svojoj karijeri), igrala u polufinalima turnira u Lincu (izgubila od Šnider u prvom polufinalu na Tier I turniru u karijeri) i Lincu (ponovo izgubila od Šnider); kao dopuna Rolan Garosa, debitovala i na svim ostalim Grand Slamovima, na Australian Openu (izgubila u trećem kolu od Morezmo), Vimbldonu (izgubila u trećem kolu od Pirs) i US Openu (kao 18. nosilac, u drugom kolu neočekivano poražena od Vento-Kabči u tri seta; na 16. poziciji, bila najviše rangirana teniserka koja je debitovala na US Openu od 14. teniserke sveta Kapriati 1990. godine, od čega je bolja bila samo 12. teniserka sveta Seleš u 1989. godini, od kada je 1975. uvedena kompjuterska rang lista); popravila plasman na rang listi na manje od jedne petine izmedu početka i kraja sezone, bila na 100. poziciji na svom prvom turniru u Kanberi, debitovala u prvih 50 (na 50. poziciji) 7. marta, debitovala u prvih 20 (na 20. poziciji) nakon Vimbldona, i stigla do trenutno najboljeg plasmana u karijeri na 16. poziciji 29. avgusta; odustala od učešca na turniru u Torontu [Canadian Open] pre meča trećeg kola protiv Klajsters zbog povrede desnog grudnog mišića. Odustala od učešca na turniru u Luksemburgu zbog povrede desnog ramena, i u Moskvi zbog povrede zgloba leve ruke.


2006 - Drugi uzastopni završetak sezone medu prvih 20 teniserki sveta; najbolji deo u sezoni je bilo osvajanje drugog po redu i najvećeg turnira u na Tier I turniru u Montrealu (kao 13. nosilac, pobedila 9. nosioca Safinu u polufinalu i 7. nosioca Hingis u finalu); osvojila US Open seriju sa titulom; sedam puta igrala u četvrt-finalu, u Sidneju (pobedila 2. nosioca Morezmo, izgubila od 6. nosioca Kuznjecove), Indian Velsu (izgubila od Dementieve u tri seta), Varšavi (pobedila 2. nosioca Šnider, izgubila od Cakvetadze u tri seta), 's-Hertogenboschu (izgubila od Dementieve), Los Andelesu (izgubila od Jankovic), Lincu (izgubila od Šarapove) i Hazeltu (izgubila od Krajicek); pobeda nad 3. teniserkom sveta Morezmo u Sidneju izjednačila se sa najvećom pobedom u karijeri, a pobeda nad 8. teniserkom sveta Šnider u Varšavi je bila druga pobeda nad teniserkom iz prvih 10 u sezoni, peta u karijeri; dva puta se plasirala u četvrto kolo, u Majamiju (izgubila od Morezmo) i Vimbldonu (kao 19. nosilac, u trećem kolu pobedila 14. nosioca Safinu, izgubila od prvog nosioca Morezmo koja je osvojila turnir); tri puta se plasirala u treće kolo, uključujući Rolan Garos (kao 19. nosilac, izgubila od 10. nosioca Miskine) i US Open (kao 16. nosilac, izgubila od S.Viliams koja je dobila posebnu pozivnicu za ovaj turnir); tri puta se plasirala u drugo kolo, uključujući Australian Open (kao 21. nosilac, izgubila od Štosur), i tri puta bila poražena u prvom kolu, uključujući Berlin (predala meč protiv N.Li zbog povrede zadnje lože leve butine); ostvarila 100. pobedu u singlu u karijeri u prvom kolu turnira u Varšavi (protiv Domacovske), takode ostvarila i million dolara zarade od nagrada na turnirima; 11. septembra (posle US Opena), napredovala sa 17. na 15. poziciju na rang listi, prvi put u karijeri;16. oktobra napredovala na 13. poziciju, novi najbolji plasman na rang listi u karijeri; plasirala se u prvo finale u dubl konkurenciji u 's-Hertogenboschu i polufinala u Tokiju [Pan Pacific] i Varšavi (sve sa Kirilenko); odustala od učešca na turniru u Rimu zbog povrede zadnje lože leve butine i u Štutgartu, u Cirihu zbog upale tetive desnog ramena.


2007 Na prvom grend slem turniru u sezoni, Ana je izgubila od Ruskinje Vere Zvonareve u trecem kolu na Otvorenom prvenstvu Australije. Posle Otvorenog prvenstva Australije, Ivanovićeva je prekinula saradnju sa trenerom Dejvidom Tejlorom.Na Tier I turniru u Tokiju, izgubila u finalu od Martine Hingis u setovima 2-0. Na Roland Garosu je takođe izgubila u finalu od Žistin Enen sa rezultatom 6:1, 6:2. Do finala je došla pobedivši izmedu ostalog i Mariju Šarapovu i Svetlanu Kuznjecovu. Ani je ovo bilo prvo Grand Slam finale u karijeri, a plasmanom u finale Rolan Garosa dobila je 500.000 evra.Ivanovićeva je na Vimbldonu 2007. stigla do polufinala, iako je te godine odigrala samo dva meča na travi. U polufinalu ju je zaustavila Venus Vilijams sa 2:6, 4:6, a Ivanovićeva je do polufinala savladala Melindu Cink, Majlen Tju, Aravan Reze, Nađu Petrovu i Nikol Vajdišovu. Zbog povrede kolena zadobijene na Vimbldonu nije igrala u Fed kupu za reprezentaciju Srbije protiv Slovačke u Košicama, koje je Srbija izgubila rezultatom 4:1.Ivanovićeva je 13. avgusta 2007. godine osvojila turnir u Los Anđelesu, pobedivši u finalu Nađu Petrovu. Nekoliko dana kasnije Ivanovićeva je igrala na Rodžers kupu u Torontu, ali je ispala od kvalifikantkinje Kineskinje Jen Ci 6:3, 6:1.Na Otvorenom prvenstvu SAD, nakon lakih pobeda u prva tri meca i izubljenih 10 gemova, sledeći protivnik Ane Ivanovic je bila Venus Vilijams. Vilijamsova je dobila meč sa 6:4, 6:2.Na Tier II turniru u Luksemburgu, Ivanovićeva se osvetila Tatjani Golovin i Veri Zvonarevoj za poraze u toj sezoni, prepustivši im ukupno 9 gemova. Plasiravši se u polufinale, Ana se kvalifikovala za Masters 2007. u Madridu. U finalu protiv Danijele Hantuhove, Ivanovićeva se vratila posle 6:2, 3:0 za Hantuhovu i trijumfovala sa 3:6, 6:4, 6:4.Na turnitu u Štutgartu Ivanovićeva je ubedljivo savladala Pati Šnider 6:0, 6:2 za 47 minuta, ali je u sledećem kolu izgubila od kvalifikantkinje iz Ukrajine Katarine Bondarenko 2:6, 6:1, 3:6.Na turniru koji je Ani drag kao da je domaći, u Cirihu, je u bila 5 nositeljica. Prvo kolo je bila slobodna, da bi u drugom kolu izgubila od svoje vršnjakinje Tatjane Golovin sa samo 4 dobijena gema (6:3, 6:1).Na završnom Masters turniru godine, Ana se nalazila u crvenoj grupi zajedno sa Svetlanom Kuznjecovom, Marijom Šarapovom i Danijelom Hantuhovom. Pobede protiv Kuznjecove (6:1, 4:6, 7:5) i Hantuhove (6:2, 7:6) skoro sigurno su joj donele plasman u polufinale, a ishod meča protiv Šarapove je trebalo da odluci o prvoj u grupi. Izgubila je mec (6:1, 6:2) i kao drugoplasirana u polufinalu je naišla na Žistin Enen, prvoplasiranu iz žute grupe, gdje je izgubila 2:0, po setovima 6:4, 6:3. Polufinale na završnom mastersu su joj obezbedile novih 300 bodova, čime se približila Jeleni Jankovic na samo 14 bodova na WTA listi.Najuspešniju godinu u karijeri Ana je završila na 4. mestu.
 

Početna strana