BIOGRAFIJA

 

Vlade Divac je bivši košarkaš. Rođen je 3. februara, 1968. u Prijepolju, Jugoslavija, sada Srbija. Igrao je na poziciji centra.

Prvi klub za koji je igrao je bila Sloga iz Kraljeva. Iz Sloge prelazi u Partizan iz Beograda. U Partizanu je igrao do 1989. godine kada prelazi u Lejkerse iz Los Anđelesa.

U Lejkersima ostaje do 1996. kada je prešao u Šarlot Hornetse u zamenu za Kobija Brajanta. U Sakramento Kingse prelazi 1998.godine i u njima igra do 2004. Nakon isteka ugovora 2004. godine se vraća u Lejkerse.

U reprezentaciji Jugoslavije je igrao do 2002. godine.

Vlade Divac je jedan od osnivača Grupe 7, humanitarne organizacije koja pomaže deci na prostoru bivše Jugoslavije. Zvanično se oprostio od košarke 23. septembra.2007. u svom rodnom gradu, gde je i otvorio muzej u kome su izložene brojne slike i predmeti iz njegove bogate karijere. Inače ovoj svečanosti je prethodila akcija "možeš i ti", koja je za cilj imala kupovinu kuća za izbegla lica koja žive po izbegličkim centrima. Akciji su se pored velikog broja ljudi iz Srbije (slanjem SMS poruka), pridružili i njegovi bivši NBA saigrači: Kris Veber, Glen Rajs, Predrag Stojaković i Skot Polard kao i mnogi drugi košarkaši, političari, umetnici i kraljevska porodica Karađorđevića.