Biografija

 

Brazilski nogometaš Adriano, pravim imenom Leite Ribeiro Adriano, rođen je 17. veljače 1982. godine u Rio de Janeiru. Nakon ljetne stanke Adriano je potpisao ugovor s milanskim Interom u koji je došao kao jedno od četiri ovosezonska pojačanja milanskog kluba.

Od prošle godine igrao je u talijanskom Internazionaleu u koji je došao iz Parme. 2002. godine igrao je u Fiorentini, a godinu ranije proveo je u svom današnjem klubu, Internazionaleu. Od 1999. do 2001. igrao je u brazilskom Flamengu.

Tijekom svojih reprezentativnih nastupa Adriano se pokazao kao stroj za zabijanje golova, a prošlogodišnji južnoamerički Copa America kup je završio kao najbolji strijelac natjecanja sa ukupno sedam postignutih golova.

Da se radi o doista vrsnom igraču svjedoči i izjava menadžera milanskog Intera Roberta Mancinia koji kaže: Adriano posjeduje snagu Rive, žilavost Van Bastena i oportunizam Romaria. Nikad nisam vidio napadača talentiranog poput njega.

O kakvoj se kvaliteti igrača radi možda najbolje svjedoči podatak da je Adriano pomogao Brazilcima u osvajanju Copa America kada je u finalu s Argentinom brazilska momčad iz 11-eraca pobijedila najžešće južnoameričke protivnike.

Samo 6 dana kasnije Adriano je zrakoplovom doletio na Otok i već idućeg dana u prijateljskoj utakmici s Boltonom zabio pobjedonosni zgoditak za njegov Inter iz Milana. Iako je takav tempo normalan u životu profesionalnog nogometaša, Adrianovim nevoljama još nije bio kraj.

Početkom kolovoza doznao je da mu je od iznenandnog srčanog udara preminuo otac s kojim je bio jako vezan. Nekoliko dana nakon sprovoda u Rio de Janeiru vratio se u Italiju u kojoj je već 9. kolovoza nastupio u krucijelnoj utakmici za Inter koji je igrao kvalifikacijsku utakmicu pretkola Lige prvaka protiv Basela.

Adriano je u Brazilu odrastao uz oca s kojim je bio jako vezan i kojemu je zahvalan za to što je postao vrhunski nogometaš. Pričajući u jednom intervjuu o svome odrastanju, Adriano je rekao kako je jednog dana njegov otac dobio u pljačkaškom napadu metak u glavu, što se dogodilo u njegovoj nazočnosti. Kaže kako mu tada nije mogao pomoći jer mu prijatelji to nisu dopustili, ali ga je taj događaj toliko dotakao da je zauvijek promijenio njegov život.

Otac mu je tada, nasreću, ostao živ, ali Adriano je odlučio da će njegov život ići drugim putem. Kada se počeo baviti nogometom i zarađivati od igranja loptom, odlučio je pomagati obitelj koja mu je njemu pomogla da se ne nađe u kriminalnom svijetu u kojem se rodio i odrastao.

Krajem ožujka ove godine Adriano je isključen iz kvalifikacija za SP u Njemačkoj zbog teže ozljede koljena koju je zaradio na pripremama za utakmice protiv Perua i Urugvaja. Međutim, njegov igrački talent, visok postotak postignutih golova i nesumnjive kvalitete potvrđuju da je Adriano igrač koji na terenu "ima što za reći".

 

 

Povratak na home page