MARAKANA

 

          Svoje kapije "Marakana" je zvanično otvorila 1. septembra 1963. godine na prvenstvenoj utakmici sa Rijekom. Tada je na još uvijek nedovršenim tribinama, kroz petnaest osposobljenih ulaza, prošlo 55.000 gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabilježen u derbiju sa Partizanom - 74.000 gledalaca. Sledeće godine, pošto je stadion potpuno završen, kapacitet je iznosio 110.000 gledalaca.

 

          Prvi gol na Zvezdinoj "Marakani" postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira Zvezde i Jedinstva iz Zemuna. Prvi zvanični, prvoligaški pogodak, djelo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene Zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici.

 

          Ako se gleda po broju prodatih ulaznica, rekord beogradske "Marakane" postavljen je 23. aprila 1975. godine na utakmici polufinala Kupa kupova sa mađarskim Ferencvarošom. Zvanično, na tribinama je sa kupljenim kartama bilo 96.070 duša, ali se procjenjuje da je te aprilske noći bilo prisutno svih 110.000 gledalaca, koliki je kapacitete stadiona.

 

          U međuvremenu, ta brojka je drastično smanjena. Prateći modernizaciju i istovremeno ispunjavajući zahtjeve Evropske fudbalske Unije, u cilju povećanja komfora navijača i njihove bezbjednosti, ukinuta su stajaća mjesta na stadionu. Postavljene su stolice na sve četiri tribine, tako da danas kapacitet stadiona zvanično iznosi 55.000 sjedećih mjesta.

 

 

 naslovna