Ronaldo Da Assis Morreira "Ronaldinho" Gaucho (Porto Alegre, 21. mart 1980. -)

Ronaldinho je rođen u Porto Alegreu. Ronaldinhova majka Miguelina je bivša prodavačica koja je kasnije studirala medicinu. Njegov otac Joăo je takođe bio fudbaler i igrao za Cruzeiro. Otac mu je umro kada je imao osam godina od srčanog udara. Ima starijeg brata Roberta i sestru Deisi. 25.02.2005. na svijet dolazi njegov sin Joăo, nazvan po Ronaldinhovom ocu. Žena, bivša plesačica, zove se Janaína Nattielle Viana Mendes.

Još u djetinjstvu se dalo naslutiti da će postati zvijezda, nakon što je postigao 23 gola na lokalnoj utakmici sa samo 13 godina (rezultat utakmice je bio 23-0).

Svoju fudbalsku karijeru počeo je sa klubom Gremio de Porto Alegre, gdje ga je njegov prirodni talent uskoro doveo u pozornost internacionalnog fudbalskog svijeta. Za vrijeme četiri sezone što ih je tamo proveo, od 1997. do 2001., Ronaldinho je takođe izborio svoje mjesto i u brazilskoj reprezentaciji. Osvojio je Copa America 1999. postigavši 6 golova, uključujući vrlo upečatljiv potez protiv Venecuele.

Godine 2001., Ronaldinho je odlučio probati sreću u evropskom fudbalu te potpisao ugovor po kojem je zaigrao u dresu francuske lige, tačnije - PSG-a. Iako mu uspjeh za vrijeme igranja za PSG nije bio zadovoljavajući, Ronaldinho je nastavio pobjeđivati s svojim internacionalnim timom, Brazilom, osvajajući naslov pobjednika Svjetskog prvenstva 2002., u Japanu i Južnoj Koreji.

Nazad

Jula 2003. Barcelona ga je dovela za 21. milion funti. I danas igra u Barceloni i postiže sjajne rezultate.