Allen Ezail Iverson

Allen Ezail Iverson je rodjen u Hamptonu, Virginia, 7. Juna, 1975. Sin Allen-a Broughtona i Ann Iverson, njegov otac se nije brinuo o njima pa je njegova majka stoga imala problema da spoji kraj sa krajem. Iverson je imao veoma tesko djetinjstvo, bez osnovnih potreba poput struje, grijanja ili vode. Iako ga je majka upisala na treninge male kosarkaske lige, vise je volio americki fudbal, sto je takodje trenirao uporedo sa kosarkom u srednjoj skoli. Za vrijeme dok je isao u Bethel srednju skolu u Hamptonu, Iverson je bio zvijezda americkog fudbala i kosarkas, i osvojio je mnoge nagrade u oba sporta,a kao najznacajnije bio je imenovan Virginia AAA Igracem Americkog Fudbala Godine. Na zalost na Valentinovo 1993. godine, Allen Iverson i njegovi prijatelji su bili na kuglanju, gdje je kasnije izbila velika tuva izmedju Iversonovih prijatelja i nekih ucenika koji su bili bijelci. Sedamnaestogodisnjem Iversonu je bilo sudjeno kao punoljentoj osobi, optuzen za tucu u grupi, i osudjen na pet godina zatvora zbog bacanja stolice na djevojku. Nakon sto je odsluzio cetiri mjeseca iza resetaka, Allenu je osigurana uslovna kazna od strane Prvog Virdzinijskog africko-americkog guvernera, Doug-a Wilder-a.

Ubjedjen od strane Ann i uvidjevsi Allen-ov talent trener John Thompson je prihvatio da ga trenira i ponudio mu je punu skolarinu na Gerogetown Univerzitetu. Njegovi dani na Georgetown-u su bile obiljezene sa dvije nagrade (Big East Defensive Player of the Year), i Zlatnom Medaljom za pobjedu na Svjetskim Univerzitetskim igrama u Japanu 1995. Kako se situacija u njegovoj porodici pogorsavala Iverson je htio kosarkom bavi profesionalno  sto je prije moguce, sto je znacilo napustanje skole prije zavretka i u junu 1996 NBA Drafts, Iverson je bio prvi izbor Philadelphia 76ers. U prvoj sezoni on je imenovan Schick Rookiem godine, i sa svojim multimilionskim ugovorom sa Reebok-om, on je cak imao i patike nazvane po njemu. U sledecih nekoliko godina u NBA, Iverson je vodio 76ers-e u sezoni 97-98; imenovan je NBA Igracem sedmice za sedmicu koja se zavrsila 18. Januara, 1998; imenovan je  NBA Igracem Mjeseca za Februar u sezoni 98-99, gdje je poveo 76ers-e;izabrani za All-NBA Second Team 99-00; zavrsio sedmi u AT&T Shootout tokom All-Star vikenda 2000. godine; i postao drugi igrac u sezoni 99-00 sa postignutih 50 poena.

Takodje je izdao rap album nazvan SLow Motion. Tokom 2000-2001 sezone NBA, Iverson je odigrao izvanredne utakmice, koje su nagradjene time da je bio imenovan za MVP Ligu. On je odveo 76ers-e u playoff, i uprkos slabosti tima prema Lakers-ima, Iverson se isticao na terenima sa svojim brzim pokretima i nevjerovatnim pogocima.

Pocetna Strana