Karijera

 

 

 

 

Iverson je treci vodeci strijelac u istoriji NBA. On ima prosjecno 27,9 poena po utakmici u svojoj karijeri, zaostajuci za liderom svih vremena Michael-om Jordan-om i Wilt-om Chamberlain-om u ovoj kategoriji za samo 2,2 poena po utakmici. Iverson je jedan od samo 30 igraca u NBA istoriji koji je postigao vise od 20000 poena u svojoj karijeri, i on je bio 6. najbrzi u istoriji igre koji je postigao ovu vjestinu.

Iversonov zastitini znak prelazni dribling je ocjenjeno kao jedno od najefektinijih pokreta u igri, cineci teskim za odbranu da kontrolise u igri jedan-na-jedan. On je jedan od NBA-evih vodja u slobodnom bacanju.

Iverson ima u prosjeku 6,2 asistencije po igri u toku svoje karijere. I takodje 3,9 vracanja po igri.

U odbrani, Iverson je takodje umjesan kradljivac lopte i poznat je po igranju prolaznog puta. On rankira medju liderima ukradenih lopti u ligi i prosjecno ima 2 kradje po igri u cijeloj svojoj karijeri.

Kritike isticu da je Iversonov procenat suteva u karijeri (.423) neupadljiv. Oni takodje cesto optuzuju Iversona za to da je ball hog (ne prosljedjuje loptu) kako je od Marta 2007, uzeo 16800 suteva u samo nesto vise od 700 utakmica, u prosjeku 23 po igri. Sto se tice Iversonove odbrane on nije bio u timovima zajedno sa drugim znacajnim strijelcima,  a njegov odnos asistencije-izgubljene lopte je bolji nego kod nekih drugih rekordera kao sto su Lebron James i Kobe Bryant. Kritike takodje napominju da je All-Time rekord 76ers'-a sa Iversonom na celu je bio jedva iznad .500 (355-342), i da u sezoni 2006-2007, 76ers'-i su postavili bolji rezultat bez Iversona na celu nego sa njim.

No uprkos kriticizmu, Iverson je jos uvijek generalno ocijenjen kao jedan od najboljih cuvara koji je ikad igrao kosarku, kao dokaz imamo njegovo imenovanje za startnog cuvara za Eastern Conference u NBA All-Star Game u poslednjih sedam uzastopnih sezona. On je takodje doveo 76ers'-e do finala 2001.

Iversonova moc da koristi tako razlicite kombinacije strjelackih metoda- vodjenje do kosa, sut spolja, i stvaranje svog sopstvenog driblinga - sa visinom od samo 1,83m, nacinilo ga je jednim od najznacajnijih i najdominantinijih igraca NBA istorije.

Pocetna Strana