Istorija kluba

 

Manchester United je engleski nogometni klub koji svoje domace utakmice igra na stadionu Old Trafford u Manchesteru. Jedan je od najuspješnijih engleskih nogometnih klubova s 15 naslova prvaka, 11 pobjeda u engleskom kupu i dva naslova europskih prvaka. Klub je u svojoj povijesti imao dva izuzetno uspješna razdoblja: 1950-e i 60-e pod upravom Matta Busbyja i 90-e pod Alexom Fergusonom. Prvo razdoblje uspjeha prekinuto je zrakoplovnom nesrecom 1958. godine u Münchenu u kojoj je poginulo 8 igraca i 3 klupska dužnosnika, ali se klub ubrzo oporavio. Nakon Busbyjeva odlaska iz kluba 1969. uslijedilo je razdoblje lošijih rezultata koje je kulminiralo ispadanjem iz prve lige godine 1974. Klub se u prvoj drugoligaškoj sezoni uspio vratiti u prvu ligu, ali nove je uspjehe poceo nizati tek s Fergusonovim dolaskom na mjesto upravitelja. Manchester United je i najuspješniji engleski klub po prosjeku broja gledatelja u proteklih pedeset godina, te je clan organizacije G-14.

Klub je osnovan pod imenom Newton Heath L&YR F.C. 1878 kao ekipa radnika Lancashire i Yorkshire želježnica u Newton Heathu. Igraci su tada nosili zeleno-zlatne dresove. Petnaest godina su igrali na malom igralištu na North Roadu, pored buduce željeznicke postaje Manchester Piccadilly, prije nego što su se preselili na Bank Street u obližnjem gradu Claytonu 1893. godine. Godinu prije, klub se poceo natjecati u nogometnoj ligi te je raskinuo veze s željeznicom, te je postao neovisna kompanija, i skratili su ime u Newton Heath F.C.. Nedugo zatim, 1902., klub je bio na rubu bankrota, s dugom od 2500 funti, te im je cak zatvoren stadion.

Baš kad je klub trebao biti ugašen, J.H.Davies, predsjednik tvrtke Manchester Breweries je odlucio uložiti novac u klub i tako ga spasio od propadanja. Prema legendi, Harry Stafford, klupski kapetan, je predstavljao svog nagradivanog bernardinaca kod klupskih sponzora, kad mu je prišao Davies, s namjerom da kupi psa. Stafford je to odbio, ali ga je uvjerio da investira u klub i postane predsjednik kluba. Ubrzo je na sastanku uprave odluceno da klub promijeni ime. Medu prijedlozima su bili Manchester Central i Manchester Celtic, ali je na kraju, na prijedlog talijanskog imigranta Loisa Rocce, odluceno da se klub zove Manchester United. Tako je službeno, Manchester United poceo postojati 26. travnja 1902. Davies je takoder odlucio promijeniti dotadašnje boje kluba, te je izabrao crvenu i bijelu kao boje Manchester Uniteda.

<<<