Biografija

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (roden 5. februara 1985.),poznatiji kao Cristiano Ronaldo,profesionalni je fudbaler koji nastupa za Manchester United F.C. i Portugal.
Cristiano Ronaldo roden je u Funchalu,Madeira u Portugalu.Ime njegove majke je Maria Dolores dos Santos Aveiro,a oca Jose Dinis Aveiro.Odrastao je sa jednim bratom Hugom i dvije sestre,Elmom i Katiom.Njegovo drugo ime – Ronaldo je vrlo rijetko u Portugalu,a Cristiano ga je dobio prema bivšem predsjedniku SAD – a Ronaldu Reaganu.Naime Cristianov otac bio je veliki Reaganov poštotovatelj,ali ne iz politickih razloga.
Cristiano je poceo napucavati loptu još u dobi od 3 godine,a kad je krenuo u osnovnu školu sa 6 godina,bila je ocita njegova ljubav prema fudbalu.Klub za koji je navijao kao djecak bila je SL Benfica,iako je kasnije zaigrao za gradskog rivala Sporting.
No,njegovi poceci bili su u amaterskom klubu Andorinha,gdje je njegov otac bio oružar.Tada je imao samo osam godina.1995.kad je imao samo 10 godina,Ronaldova reputacija u Portugalu naglo je porasla.Dva najveca kluba iz Madeire – CS Maritimo i CD Nacional poceli su se zanimati za usluge mladog Portugalca.Maritimo,veci od ta dva kluba,propustio je kljucan susret sa Rui Santosom – menadžerom Andorinhe,te je Ronaldo potpisao za Nacional.Nakon sezone u kojoj je sa Nacionalom osvojio naslov odlazi na trodnevnu probu u Sporting,nakon koje ekspresno potpisuje za Sporting uz odgovarajucu odštetu Nacionalu.
Ronaldo se pridružio drugim mladim igracima Sportinga u Alcocheteu,klubu - “fudbalnoj tvornici”,gdje su s njim radili odlicni strucnjaci.Sporting je shvatio da mladom Cristianu treba još podrške pa su sredili da i njegova majka doseli u Lisabon.Na prvoj utakmici za Sporting protiv Moreirensea zabio je dva gola.U to vrijeme je i nastupao za U – 17 reprezentaciju Portugala na UEFA U – 17 prvenstvu.
Njegove predstave na UEFA U – 17 prvenstvu privukle su pozornost brojnih klubova.Tada ga je zapazio tadašnji menadžer F.C. Liverpoola – Gerard Houllier.Ronaldo je tada imao 16 godina.No,interes Liverpoola je kasnije prestao zbog toga jer je bio premlad i trebalo mu je dosta vremena da sazrije u vrhunskog fudbaera .No,na moju i Unitedovu srecu Ronalda je zapazio Sir Alex Ferguson tijekom ljeta 2003. godine,na utakmici otvorenja Alvalade stadiona u Lisabonu.Tada je United izgubio 3 – 1,a Ronaldo je pokazao sjajne sposobnosti na oba krila.Nakon te utakmice glavna tema kod Unitedovih igraca bio je mladi talent Ronaldo.Tada su izjavili kako bi ga radije imali na svojoj strani u buducnosti,a ne na suprotnoj strani terena.
Ferguson je odlucio dovesti portugalskog tinejdžera u United.Netom prije toga Unitedu se na poziciji desnog veznog krila pojavila praznina.U redove Real Madrida otišao je David Beckham,a Beckhamovu poziciju i legendarnu Unitedovu sedmicu naslijedio je – C. Ronaldo.Cristiano je potpisao za United uz odštetu Sportingu od 12.24 milijuna funti.Za ManU je debitirao protiv Boltona,kada je ušao u 60. minuti.United je u tom trenutku vodio 1 :0,a Ronaldu je trebalo samo par minuta da izbori jedanaesterac koji je izveo Ruud van Nistelrooy,a njegov udarac obranio je Jaaskelainen.No,taj promašaj nije utjecao na konacni rezultat.United je pobijedio 4 : 0,a Ronaldov prinos bio je pod povecalom britanskih tabloida,koji su tad pisali bombasticne naslove poput - Seven Heaven.Za United igra kao desni winger – pozicija koju je igrao George Best,a Ronnie može igrati i na lijevoj strani veze.
No,uprkos svom talentu i sposobnostima,Ronaldo u pocecima nije želio nositi broj 7 – zbog silnog pritiska koji taj broj u Unitedu nosi sa sobom,a od kluba je zatražio broj 28,koje je nosio u Sportingu.Preferira igrati malo slobodniju rolu,a suigraci su ga optuživali da je sebican.Cak se jednom sukobio sa Ruudom van Nistelrooyem u Unitedovom trening kakpu u Carringtonu.No,Ferguson je imao vjere u Ronalda,koji je potpisao ugovor sve do 2010.godine.Manchester Evening News citirali su tada Ronalda koji je izjavio : “United have stood by me and been there for me and I want to repay it.” – “United me cijelo vrijeme podržavao i želim im se odužiti”.
Ronaldo je kostantno imao probleme sa svojim temperamentom na utakmicama.U utakmici protiv Manchester City – a,a dobio je i jednu utakmicu kazne u Ligi Šampiona jer je navijacima Benfice pokazao srednji prst u prosincu 2005.Na prijateljskoj utakmici za Portugal protiv Luksemburga uhvatio je Jeffa Strassera za vrat nakon što je Strasser oštro startao na njega.Felipe Scolari upozorio ga je da obuzda svoj temperament na SP – u.
29.avgusta 2005. Ronaldo je zabio 100 – ti gol za United u Premiershipu.Bilo je to u porazu od Middlesbrougha 4 :1.U sijecnju 2006. ostvario je “double – double” sa dva gola Fulhamu doma i još dva na Fratton Parku.Zabio je i u sljedecem kolu Premiershipa protiv Wigana i došao do broja od 8 pogodaka u Premiershipu.26.februaru 2006.,Ronaldo je u finalu Carling Cupa zabio gol,te svoj sezonski ucinak zaokružio na 10 pogodaka.
Te godine dobio je nagradu FIFPro Special Young Player of the Year 2005,jedina nagrada koju je dobio od strane publike.U izboru za nagradu FIFA Player of the Year 2005 zauzeo je 20. mjesto.
Unatoc poznatom incidentu na SP – u,vecina Unitedovih navijaca i dalje je podržavala Cristiana.U prvoj utakmici nakon te neugodne epizode sa SP – a sa tribina se culo "there's only one Ronaldo".Bila je to utakmica protiv Fulhama,koju je United dobio 5 : 1,a medu strijelce se upisao i Ronaldo.
Nakon toga,BBC je objavio kako je Ronaldo rekao da više ne želi napustiti Old Trafford i da je sretan što ostaje u klubu.
U oktobru 2006. dobio je nagradu Barclays Player of the Month.Tijekom utakmice protiv Middlesbrougha biva optužen od suparnickog menadžera Garetha Southgatea za simuliranje.
Do decembru 2006. Ronaldo je postao jedan od najvažnijih igraca Uniteda zabivši 6 golova u 3 ligaške utakmice i svoj ucinak do tada zaokružio na 12 golova.Na utakmici protiv Wigan Athletica ušao je na poluvremenu i pokazao svoju snagu zabivši 2 gola u kratkom vremenskom razmaku.Sir Alex Ferguson izjavio kako je potcijenio fantasticnu Portugalcevu formu kada mu je postavio cilj od 15 golova u sezoni.Škot je izjavio da je zadovoljan njime jer naporno radi na svojoj igri.”Još uci igru,a njegova sposobnost centaršuta pomogla mu je u ovoj sezoni.Njegova dodavanja bila su jako dobra.To pokazuje kako sazrijeva.Dosad je bio fantastican,a napreduje sve više iz utakmice u utakmicu.
U januaru 2007. ponovo je dobio nagradu Barclays Player of the Month i postao tek treci igrac u povijesti Premiershipa koji je dva mjeseca uzastopce osvojio tu nagradu (nakon Dennisa Bergkampa 1997. i Robbiea Fowlera u 1996.).4.februara 2007. na utakmici protiv Tottenhama United je pobijedio još jednim kontroverznim Ronaldovim potezom,koji je uspio odsimulirati jedanaesterac,unatoc malom ili nikakvim kontaktom Steeda Malbranquea.
Sezona 2007/2008 je bila najuspješnija u njegovoj karijeri . Sa Mančesterom je osvojio Premiershipship i Ligu Šampiona i proglašen je igračem sezone .


 

Povratak na početnu stranu