Историја

 

 

 

Реал Мадрид (Real Madrid Club de Futbol) је шпански фудбалски клуб, који је најуспешнији фудбалски клуб на свету у двадесетом веку. Основан је 6. марта 1902. године. Наступа у првој шпанској лиги или Primera Divisiоn од формирања лиге 1928. године до данас без испадања у нижи ранг такмичења. Име клуба је било Madrid Club de Fútbol, али клубу је дозвољено да користи назив Real након што је краљ Алфонсо XIII дао клубу званични благослов у јуну 1920.
Тим игра у белим дресовима по чему је и добио надимак Los merengues (бели). Утакмице играју на стадиону Сантијаго Бернабеу, који је направљен 1947. године. Капацитет стадиона је 80.400 гледалаца.
Од средине двадесетог века Реал је увек у врху европског фудбала. Куп европских шампиона је освојио 9 пута.
·
Историја


Фудбал у Мадрид су донели професори и студенти са института Libre de Ensenanza. Основали су клуб Фудбалско Небо, 1985. године, а играли су недељом у Манклои. Овај клуб се распао у два мања клуба: Нови Фуд-бал Мадрид (New Foot-Ball de Madrid) и Клуб Шпански Мадрид (Club Español de Madrid). Било је још неколико подела док се није створио клуб под називом Реал Мадрид 1902. године.
Сантиаго Бернабеу Јесте (Santiago Bernabéu Yeste) је постао председник Реала 1945. године. Почетком 1953. је почео да купује играче из инстранства, најзначајније од њих је довођење Алфреда Ди Стефана (Alfredo Di Stéfano). Створио је прву интернационалну поставу Реал Мадрида.
1955. године деловајући на идеју шпанских спортских новинара и уредника Екипе, Габријела Ханота, и градњи на купу Латинске Америке (турнир који је укључивао клубове из Француске, Шпаније, Португала и Италије) Сантијаго Бернабеу Јесте је срео у Амбасадорском хотелу у Паризу са Бедригханом и Густавом Шебешом и створио оно што је и данас знано као УЕФА Лига Шампиона. Управо је под његовим вођством Реал Мадрид постао препознатљива фудбалска сила у Европи.
 

 

 

Homepage